Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tátoholik

Alkoholik nemůže být bez alkoholu, workoholik bez práce, knihomol bez knih a moje dcera nemůže být bez táty. Říkám o ní, že je tátoholik, ale asi bych si měla provést hlubší analýzu všech tří závislostí, protože pokud se knihomolovi neříká knihoholik, může být docela klidně i tátomol.

Knihomol je člověk, který miluje knihy, i když z názvu spíše vyplývá, že je to malý, drobný motýlek z čeledi molovitých, který knihy žere. Kdyby je miloval, měl by se spíš jmenovat knihomil, ale nebudu vyvracet léty zažitý výraz.  

Knihomol o své knihy úzkostně pečuje, jenže dcera je klidně namočí do polévky nebo vhodí do nočníku. Při silniční kontrole předkládají knihomolové členský průkaz do knihovny namísto toho řidičského, a když si chtějí posedět, popovídat si a osladit život, zaskočí si do nejbližšího antikvariátu, zatímco já s dcerou musíme jít pořádný kus cesty do cukrárny. V našem obýváku máme spoustu dekorativních předmětů, malý moment, trochu se zde porozhlédnu… PET láhve, roličku od toaletního papíru, čerstvé na drobno naházené ovoce, které se díky letnímu počasí rychle mění v suché plody a když ho naše malá zakape čajem, tak v kandované ovoce. V obývacím pokoji knihomola najdete akorát tak lampu a obrovskou knihovnu, ve které má pan majitel (u jednoho jsem byla na návštěvě, tak to mohu říct) víc knih než vlasů na hlavě. Tak to mám první shodu, dcera jich má jedenáct. Myslím těch knížek.

Alkoholik je člověk, který si bez problémů dokáže odepřít abstinenci a nedá flašku z ruky. No fuj, to je mi ostuda. Dcera má třináct měsíců a z flašky už vůbec pít nechce. Když mu láhev schováte anebo mu dojde, tak je nervózní a třesou se mu ruce, stejně jako dcerce když táta dojde z práce. To jimi třese tak silně, aby věděl, že ji má hned vzít do náruče, protože když to neudělá, tak znervózní a začne strašně řvát.

Ale abyste si nemysleli, že řve, jen když tatínek přijde z práce. Řve, i když do práce odchází a pak se půl hodiny tváří, jako když alkoholik rozbalí pod stromečkem alkohol tester.

Když byl přítel týden v nemocnici, protože ledvinový kámen to je prevít, ten nám rozbil tatínka, tak k pláči přidala i protestní hladovku. Jediné co tehdy vzala do úst, byly kukuřičné křupky. Měla jsem strach, že až se tatínek vrátí, najdu u jejího zadečku vzrostlou kukuřici anebo popcorn, ale jediné co jsem našla (naštěstí ne v plíně), byl kámen. Ano, ten ledvinový. Přítel ho dostal na památku a chtěl ho naaranžovat do skalky na chalupě. Jelikož byl moc malý a nevynikl by tam, tak se rozhodl, že mi ho nechá vsadit do prstýnku. Prý kde je psaný, že v zásnubním prstenu musí být diamant? No, to je pravda.

Kdo je to workoholik, vím úplně přesně. Je to můj otec a dceřin dědeček. Celý den je v práci, pak sedí do dvou hodin do rána v kanceláři a ještě si práci pašuje domů do postele. Nevím, jestli s ním má dcera něco společného, zatím u žádné práce moc dlouho nevydrží, pokud tedy nepočítám trhání toaletního papíru a cupování vaty – to by vydržela dělat klidně celý týden, ale fotku tatínka si taky pašuje do postele. Minule ji měla uschovanou v plence, a když jsem ji vytáhla a ptala se: „co to jako je?“, hrdě vykřikovala: „táta, táta.“ Ne, že by mě to nemrzelo, vždyť jsem na té fotce byla taky, ale asi mně nepoznala. Byla jsem už pořádně rozmočená a navíc jsem tak nefotogenická, že mi jednou nebudou mít co vytesat do kamene.

Rozbor závislostí mám za sebou, ale stejně nevím, co dcera je. S každým má něco společného. S knihomolem lásku k papíru, taky ten toaleťák někdy žer… pardon jí, s alkoholikem třesavku, s workoholikem pašování, takže může být jak tátomol, tak tátoholik a jsem zase na začátku?

Ale kdepak. Moc dobře vím, že rodičovství není soutěž o přízeň dětí a je jedno jestli má dceřina láska hraničící se závislostí na tatínkovi koncovku mol nebo holik, protože mnohem důležitější je kořen slova a tím je táta.

Na mámu taky určitě jednou dojde, třeba až bude potřebovat hlídat vnoučata. To se jí určitě budu hodit.

 

 

 

                                              

Autor: Ina Boráňová | středa 27.8.2014 6:15 | karma článku: 20,24 | přečteno: 3145x
  • Další články autora

Ina Boráňová

Švanda dudlák

Máte-li jedno dítě, jste rodič, máte-li dvě děti, jste rozhodčí a máte-li děti tři, obzvláště s tak velkým věkovým rozdílem, jako je tomu u nás, stává se z vás kulturní referent.

15.2.2018 v 11:50 | Karma: 23,40 | Přečteno: 766x | Diskuse| Ona

Ina Boráňová

DalsDotazník, hříšná veš

Říká se, že nejlepším doplňkem ženy je pěkný muž, úsměv a zdravé sebevědomí. Což o to, kus pěkného chlapa bych doma měla, ale mějte zdravé sebevědomí, když vaším nejoblíbenějším deodorantem je Orthosan a Diffusil H Forte...

17.2.2017 v 11:47 | Karma: 18,95 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ona

Ina Boráňová

Mámasútra aneb Milostný trojúhelník

Zatímco Kámasútra popisuje milostné pozice pro dva a radí jak si je co nejvíce užít, tak Mámasútra popisuje polohy pro tři (otec, matka a dítě) a doporučuje, jak se alespoň trochu vyspat.

12.10.2016 v 6:14 | Karma: 22,89 | Přečteno: 1428x | Diskuse| Ona

Ina Boráňová

Všude děti o dvou kůrkách

Všude děti o dvou kůrkách, jejich prcky o dvou půlkách, aneb co byste měla vědět dřív, než si je pořídíte...

9.2.2015 v 12:37 | Karma: 20,62 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Ostatní

Ina Boráňová

Desatero batolecích přikázání

1. V jedno batole věřit budeš a začni se modlit,ať ti narostou ještě jedny ruce, ovšem jestli máš batolata dvě? Požádej Boha raději o chapadla.

11.12.2014 v 13:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1249x
Je mi 42 let a svůj letitý titul MSž (matka samoživitelka) jsem pyšně vyměnila za MSk (matkou na stará kolena). Pracuji jako asistentka ve státní sféře, ale moji chlapci vlastní soukromou firmu SETO (Se To udělá samo) a věřím, že ta nejmladší, ji po nich co nevidět převezme.

Seznam rubrik