Táto, sežeň hraboše!

Výběr psa (vlastně jakéhokoliv domácího mazlíčka - pozn. aut.) je pro člověka možná jediná  příležitost, jak si vybrat příbuzného, tak výběr nepodceňujte a uvědomte si následující: 

Jestliže si pořídíte psa a naučíte ho od sebe rozeznat dálkový ovladač od televize, DVD přehrávače a set-top-boxu, stěhuji se k vám a berete mě na cvičák, protože já si je furt pletu.

Pokud chcete kamaráda, který by vám seděl na rameni a zobal z ruky, pořiďte si papouška, ale myslete na to, že do vaší rodiny přibude další člen, který vám bude říkat: „máš tu borrrrdel“.

Miniprasátko, které je poslední dobou stále více populární, vám na rozdíl od papouška nic vyčítat nebude, ale zkuste ho nechat samotné doma a budete zírat, co všechno dovede. Já s jeho chovem nemám vlastní zkušenost, ale před lety jsem měla divočáka (opravdu neznám výstižnější název pro hyperaktivního syna), takže vím, co všechno dokázal a to jsem s ním byla doma.  

Pokud chcete bydlet s hlodavcem, ale nemůžete, protože manželka zvedá nohy a s vřískotem vyskakuje na sedačku, pokaždé když v televizi proběhne myšák Jerry, nabízím vám k pronájmu naši chalupu, která se nachází v krásném prostředí Hornosvratecké vrchoviny.

Chalupa je velmi komfortně zařízena (ohniště, umývadlo, WiFi a kadibudka) a pokud zapomenete zavřít dveře od kuchyně, což je jediná místnost, kde se topí, tak je celý objekt centrálně vytápěn. Jestliže je zavřete, máte z kuchyně saunu a je vám plně k dispozici. Ale abych nezapomněla, proč vám tu chalupu vlastně nabízím… Myši najdete ve spíži, v komoře, ve sklepě (zde si přijdou na své i milovníci pavouků) a další hlodavce objevíte venku na zahradě. Přední část zahrady obývá hryzec, zadní část hraboš a střed zahrady, nejvíce asi pískoviště, okupuje hraboš zásuvkový, lidově zvaný „šuplíkář“.

Vy nevíte, kdo je to hraboš zásuvkový? 

Hraboš zásuvkový (Plenkus batoletus) měří sedmdesát pět až devadesát šest centimetrů a i když jeho hmotnost bývá různá, pořádně se pronese. Obývá celý dům a zahradu a je aktivní ve dne a bohužel i v noci. Pohybuje se po dvou končetinách a má typickou kolébavou chůzi. Hnízdo si staví z vaty, toaletního papíru, slin a rozžvýkaného dudlíku, kdekoliv ho napadne.

Živí se velice rozmanitou stravou. Základ jeho jídelníčku tvoří přesnídávka, pribináček a nesolené kuřecí maso s bramborovou kaší. Později pojídá houby (na nádobí) a nepohrdne jak granulemi pro psa, tak krmením pro rybičky. Největší hrabošovou delikatesou je krém a je úplně jedno, jestli je na zadek anebo na pusu. Doplňkově chytá i hmyz a já jen doufám, že ta chcíplá masařka, kterou jsem mu před chvílí vytáhla z pusy, nebyla moc kořeněná.

Náš hraboš zásuvkový, jistě jste poznali, že se jedná o batole, loví svoji potravu i v odpadkovém koši a dřezu, takže drtič kuchyňského odpadu máme úplně na nic. Kramuje v kabelce, rabuje ve skříňkách, hraboší v zásuvkách (odtud vzešlo i jeho jméno), ze kterých zase vyhrabal leporelo, které jsem uschovala, protože nevím, jak dělá žirafa a dochází tím u nás ke konfliktu. Dcera je zvyklá, že u všech zvířátek vyluzuji zvuky jako např. bů, mňau, haf, béééé, ale u žirafy trapně mlčím, čímž ji rozčílím do ruda, a když řeknu, že dělá: "Nadoj duhu, ochutnej duhu", tak je do běla. Nevíte náhodou, jak dělá žirafa?

Já to opravdu netuším a to že vím, že by žirafa byla ideální domácí mazlíček pro více rodin bydlících v paneláku nad sebou, je mi v tomto případě, tak nějak na nic. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ina Boráňová | čtvrtek 16.10.2014 12:32 | karma článku: 26,28 | přečteno: 3036x
  • Další články autora

Ina Boráňová

Švanda dudlák

15.2.2018 v 11:50 | Karma: 23,40

Ina Boráňová

DalsDotazník, hříšná veš

17.2.2017 v 11:47 | Karma: 18,95

Ina Boráňová

Všude děti o dvou kůrkách

9.2.2015 v 12:37 | Karma: 20,62

Ina Boráňová

Desatero batolecích přikázání

11.12.2014 v 13:00 | Karma: 21,82