Železný zrezavěl

Pan Jakub Železný mi dříve připadal jako někdy průměrný, někdy mírně nadprůměrný moderátor (na české prostředí). Ovšem to, co teď předvedl v souvislosti se Sportovcem roku, jej degradovalo na bezcenného třetiřadého žvanila.

V prvé řadě je třeba si uvědomit, že moderátor předávání cen ankety Sportovec roku je tu od moderování večera předávání cen, nikoliv od toho, aby urážel oceňované a dával všem najevo, že podle něho byli někteří vybráni nezaslouženě a že on by to vybíral jinak. Za tímto účelem ať si Železný zřídí svoji vlastní soutěž/anketu/cenu, kde bude tyto věci "zasvěceně" komentovat a rozebírat, k pobavení či vzteku těch, co na ni narazí. Do televizního vysílání se s tím asi nedostane, ale youtube a facebook to jistí.

V druhé řadě je šokující, co si Jakub Železný dovolil na Petra Čecha v onom propíraném telefonickém rozhovoru. Jeho otázky byly nejen irelevantní (vzhledem k účelu rozhovoru, kterým mělo být vytvoření medailonku daného sportovce), ale především už překročily hranice, které stanoví prostá slušnost. Jestliže se moderátr zeptá ve stylu "Oslavil jste propad českého fotbalu na 25. příčku?", tak nejenže klade otázku na výsost stupidní a divákům nic nedávající, ale především tázaného napadá a uráží, stejně jako přihlouplou narážkou na helmu a lavičku. Dokonce i nepříjemné dotazy se dají klást smysluplně a slušně, bez naprosto nepřiměřené porce ironie a jízlivosti - nepřiměřené situaci i velikosti toho, kdo si zde náhle a zcela nepřiměřeně vlastním zkušenostem a zásluhám činí nárok být arbitrem ve věcech sportovních výkonů a ocenění.

Velice smutné je v této souvislosti prvotní reakce ČT, jejíž mluvčí ostudné Železného selhání zaštítil a rovněž se do Čecha obul. Můžeme být rádi, že později ČT přijala poněkud střízlivější postoj a přenechala zhodnocení celé věci pořadateli soutěže, agentuře BPA, která se od Železného moderování po zásluze distancovala.

No, každopádně jsem nyní vyléčen z představy, že Železný je průměrný až mírně nadprůměrný moderátor. Nyní je jasné, že je hluboko pod (českým) průměrem a že je zjevně absolutně neschopný sebereflexe i v případě tak kapitálního profesionálního selhání, jaké nyní předvedl.

 

 

Autor: Ignác Pospíšil | úterý 29.12.2009 1:52 | karma článku: 23,62 | přečteno: 2162x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98