Strana, co nemá s Katolickou církví nic společného

Čím dál častěji slýchávám od jistých lidovců jednu konkrétní frázi. Je poměrně stručná: “KDU-ČSL nemá s Katolickou církví nic společného.” Nu, kdo chce kam, pomozme mu tam…

Nechápu, co si recitátoři slibují od tak směšného, hloupého a (stále ještě) lživého sloganu. Máloco je totiž jisté tak, že nekatolíky nepřitáhne (už protože takové pitomosti nikdo neuvěří), zatímco nejednoho katolíka spolehlivě odradí. Protože strana, která nemá s Katolickou církví nic společného, evidentně není pro katolíky.

KDU-ČSL ovšem samozřejmě má s Katolickou církví leccos společného. Především většinu jejích voličů i členů stále ještě tvoří katolíci. A mnozí z nich si navíc dokonce stále ještě myslí, že strana postavená na křesťanských základech je (resp. má být) stranou stojící na základech katolických. To už sice dávno tak úplně pravda není, nicméně spojení zde ještě stále nějaké je. I když nepochybuji, že většina hlasatelů výše zmíněného sloganu si velmi přeje, aby zaniklo. A vůbec aby se ten slogan pravdou stal.

Ale pokud se pravdou stane, co to bude znamenat? Ne víc, ne míň, než že strana přestane být pro katolíky volitelná. Proč? Protože katolíkovi, který bere svoji víru vážně, nemůže stačit strana “inspirovaná křesťanstvím”. On potřebuje stranu stojící na katolických základech: stranu plně respektující učení Katolické církve, stranu která je politickým projevem existence Katolické církve.  To samozřejmě neznamená, že by katolická strana měla být řízena biskupy a kněžími či že by se měla řídit názory jednotlivých biskupů. Ale učení Církve respektovat musí.

KDU-ČSL dnes katolickou stranou není. Protože A)  je v ní spousta protestantů a nevěřících, B) její politici běžně zastávají postoje, které se s katolickou vírou naprosto rozcházejí i v těch nejzásadnějších věcech.  To A může být pro katolického voliče za určitých okolností přijatelné, B ale už přijatelné v žádném případě není. A že takovýto stav existuje, je proto velká a zásadní chyba, nikoliv přednost. Ovšem nebýt katolickou stranou je jedna věc, nemít s Katolickou církví nic společného je věc druhá.

Patronem politiků je sv. Thomas More (1478-1535), kterého Jindřich VIII. poslal na popraviště, protože odmítl uznat jeho svrchovanost nad Církví. Copak by asi říkal na ideu křesťanstvím inspirované strany, která nemá s Katolickou církví nic společného? Myslíte si, že by ji volil? Nebo do ní dokonce vstoupil? Pochybuju…

Článek vyšel i na stránkách časopisu Duše a hvězdy, kde se k němu lze vyjádřit v moderované diskusi.

Autor: Ignác Pospíšil | úterý 1.5.2012 18:31 | karma článku: 21,87 | přečteno: 1319x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98