Rozum zvítězil: Slovensko odmítlo námitky EU proti mincím

Bankovná rada Národnej banky Slovenska rozhodla, že dvoueurové pamětní mince, které plánuje vydat k 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, budou vydány v podobě, kterou jim přisoudil původní návrh, tj. se svatozářemi kol hlav světců a kříži na Metodějově palliu. Rozhodla se tak nakonec ignorovat Evropskou komisí zprostředkované připomínky některých členů eurozóny, kteří požadovali odstranění těchto náboženských symbolů…

Snaha odstranit svatozáře a kříže z mincí rozzlobila nejen slovenské biskupy, ale též tisíce obyčejných Slováků a četné představitele slovenského státu, kteří považují takový požadavek za falšování historie a urážku Slovenska. Mnozí požadovali, aby Evropská unie odhalila totožnost zemí, které námitky vznesly. Ta tak sice oficiálně neučinila, nicméně je již veřejným tajemstvím, že šlo o Francii a Řecko (tato infomace s odvolávkou na "neoficiální zdroje" či "slovenské europoslance" běhala po slovenském internetu, zveřejnil ji kupř. zpravodajský web Aktuálne.sk či agentura SITA - dodatečně doplněno).

Fakt, že se BR NBS nakonec rozhodla vyrazit mince podle původního návrhu, ačkoliv původně dávala najevo ochotu námitkám vyhovět, je třeba ocenit jako správné a odvážné řešení, na něž může být Slovensko hrdé. Riskuje sice, že mince nebudou nakonec schváleny a vyraženy, nicméně tato možnost není podle komentátorů příliš reálná, neboť jednak Francie s Řeckem těžko naleznou pro zablokování ražby dost hlasů, jednak se nepředpokládá, že by EU chtěla zákazem dále snižovat svoji již tak výrazně upadající popularitu mezi Slováky.

Je na čase postavit se militantnímu sekularismu a jeho podpoře Evropskou unií, jakož i zásahům EU do věcí, po kterých by jí nic nemělo být. Naši slovenští bratři nám snad právě teď dali najevo, že jsou toho ochotni i schopni. Kéž by bylo možno říci totéž i o nás!

Další informace naleznete např. ZDE.

Článek vyšel i na stránkách časopisu Duše a hvězdy, kde se k němu lze vyjádřit v moderované diskusi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ignác Pospíšil | pátek 23.11.2012 16:04 | karma článku: 30,77 | přečteno: 1443x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98