Poznámka k zatčení Davida Ratha

Byl zatčen David Rath. Známý sociálnědemokratický politik, nejsprostší poslanec Parlamentu, bigamista kázající Církvi o tom, jak by měla vypadat její sexuální morálka, je obviněn z korupce. Konečně někdo, jásají davy. OK, i já jsem potěšen, nicméně rád bych připomněl, že jde o politika opoziční strany - takový případ Drobil naproti tomu ukazuje jasně, že politikům z druhé strany barikády zatím nehrozí ani tresty podle zákona, ani odmítnutí vlastní stranou...

Jednu věc je třeba zdůraznit: situaci, kterou tu máme, nenapraví zavření jednoho či dvou extrémně arogantních a hloupých politiků. Ještě hůř: v zemi, kde krade téměř každý, kde je krádež přijatelná pro většinu obyvatel i podle průzkumů veřejného mínění (vizte průzkumy ohledně restitucí církevního majetku), se bude vesele krást a korupčnit dál, dokonce i když se bude zlodějům šlapat na paty systematicky. Má-li dojít ke zlepšení, musí přijít náprava pokřivené morálky. Lidi musí uznat, že krást je špatné, musí se za zlodějiny stydět a zloděje vyřazovat ze slušné společnosti. Zde ale narážíme na velký problém. Je trošku naivní myslet si, že lidé, kterým říká morálka tak málo, že nectí ani právo na život, budou nějak zásadně ctít majetkové vztahy.

Žijeme v zemi, kde je každý rok "legálně" povražděno okolo 24 tisíc nenarozených dětí. A většině obyvatel ani politiků to nevadí. A většině zbytku to sice vadí, ale dělat s tím něco odmítá - raději o tom ani nemluví. A to je problém, protože kdo vraždí, ten bude i krást, komu nevadí vraždění, tomu nevadí ani krádež. To vám garantuji.

Takže: Neradujte se předčasně...

Příspěvek vyšel i na stránkách Duší a hvězd, kde se k němu lze vyjádřit v moderované diskusi.

Autor: Ignác Pospíšil | středa 16.5.2012 6:24 | karma článku: 22,85 | přečteno: 2594x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98