Politik a „malé problémy“

Zaznamenal jsem úšklebky různých lidí nad tím, že se lidovečtí politici zabývají takovými pitomostmi, jako jsou boj s letním časem (Petr Šilar), otázka nepovinných maturitních předmětů na maturitním vysvědčení (Helena Šustrová) či Velký pátek coby státní svátek (předsednictvo strany). Dotyční by po KDU-ČSL chtěli pořádný program, který údajně nemá, a proto se zabývá těmito „pitomostmi“.

Obvykle není snadné na podobné remcání odpovědět, protože bohužel platí, že čím hloupější je výrok, tím hůře se s ním (a jeho autorem) polemizuje. Ten výše prezentovaný stojí hned na dvou kolosálních hloupostech. Jednu snad vyvrátím snadno: KDU-ČSL samozřejmě svůj komplexní program a nosné myšlenky a témata má, k nalezení jsou na jejích stránkách a není tak úplně její chyba, že se to k dotyčným nedoneslo. Zabývá se velmi pečlivě i vážnými tématy, např. hájením předčasně narozených dětí před Dr. Hegerem či důchodovou reformou (vícero odkazů na jejích stránkách). A teď přejděme k té druhé myšlence…

Rád bych připomněl jeden z velkých vzorů křesťanské politiky, Antonína Cyrila Stojana. Jako poslanec Říšské rady neváhal obejít pěknou řádku svých kolegů, včetně několika sveřepých “čechobijců“, a přesvědčit je, aby v pořadí schůze nechali přeskočit své návrhy tím jeho, který bylo nutné projednat a schválit okamžitě, aby měl v této sezóně ještě smysl. To vše jen proto, aby malinko prospěl hrstce českých zemědělců.

Politika je služba. Politik je zde proto, aby sloužil – své zemi a svým voličům. I v maličkostech (pokud je k jejich řešení zapotřebí politika) - a tohle zas až takové maličkosti nejsou, minimálně ne pro ty, jichž se dotýkají.

Souhlasím se senátorem Šilarem, že letní čas je hloupý zlozvyk, který už mnoho neušetří a celkově mnohem více škodí, než prospívá. Pokud se mu jej podaří odstranit, vykoná senátor Šilar více užitečné práce, než Nečasova vláda za celou svoji dosavadní existenci.

Místopředsedkyně Šustrová má zase pravdu, když se zastává podvedených studentů. Naprosto nesouhlasím s možností, že by se výsledky maturity z nepovinných maturitních předmětů nemusely uvádět na maturitním vysvědčení, nicméně pokud studentům bylo slíbeno, že buďto budou moci zvolit možnost, že na tom vysvědčení ta známka nebude, nebo budou moci přihlášku na maturitu nepovinného předmětu zrušit, pokud tato varianta neprojde, je z morálního hlediska zcela nepřijatelné je teď ke zkoušce nutit s tím, že musí zkoušku vykonat a známka na vysvědčení být musí. Každý určitě chápe, že pro člověka, který se hlásí na vysokou, nejsou známky na maturitním vysvědčení žádnou drobnou pitomostí.

Pokud jde o Velký pátek, tady je bez diskuse, že by státním svátkem být měl. Velikonoce jsou nejdůležitější křesťanský svátek, kterému by, už z úcty k Bohu, který se za nás obětoval, státní svátek slušel. Navíc práce na Velký pátek mnoha křesťanům znemožňuje jej řádně prožívat a slavit. Není fér, aby si na něj museli brát dovolenou, nehledě k tomu, že ne každý ji může (snadno) dostat. Kdo jiný by se tímto měl zabývat, než křesťanská strana orientovaná na křesťany?

Jsem rád, že politici KDU-ČSL berou politiku i jako službu a zabývají se i těmito „pitomostmi“. Zasluhují za to jedno velké, tučné a významné plus. Kéž by si z nich ostatní vzali příklad a namísto spořivých návrhů „ve stylu Mengeleho“ řešili podobné „drobné pitomosti“.

Poznámka pro čtenáře: Článek vyšel i v časopisu Duše a hvězdy. Jelikož jisté osoby mění diskuse pod články tohoto blogu pravidelně v žumpu, případné seriózně míněné poznámky, dotazy a diskusní příspěvky umisťujte do tamní diskuse, zde to neplánuji ani číst, natož reagovat.

Autor: Ignác Pospíšil | čtvrtek 7.4.2011 14:38 | karma článku: 13,62 | přečteno: 1200x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98