Otevřený dopis ministru Schwarzenbergovi

Otevřený dopis, zaslaný dne 28. ledna 2011 petičním výborem Petice na podporu pronásledovaných křesťanů ministru zahraničí ČR Karlu Schwarzenbergovi:

Vážený pane ministře,

petiční výbor Petice na podporu pronásledovaných křesťanů vítá Vaše prohlášení, kterým jste reagoval na otevřený dopis předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, a v němž ujišťujete veřejnost, že „Česká republika se tradičně zasazuje o lidská práva ve světě a bude i nadále, a to ať už jsou oběťmi pronásledování křesťané nebo Židé, cikáni, eskymáci či kdokoli jiný.“

Přiznáváme, že nám asi trochu chybí přehled, takže nemáme ponětí o tom, že by někdo pronásledoval eskymáky, a neslyšeli jsme nic ani o žádném významnějším pronásledování cikánů. Víme ale, že 75 % nábožensky motivovaných útoků je namířeno proti křesťanům, že  na světě čelí krutému pronásledování více než 200 milionů křesťanů a že některé evropské země nejenže pronásledovaným křesťanům nepomáhají, ale dokonce se nestydí vracet křesťanské uprchlíky do zemí, jako je Irák, ač vědí, že jim tam jde vyloženě o život (např. Švédsko).

Není nám také známa žádná významnější aktuální iniciativa ČR ve prospěch pronásledovaných křesťanů. Možná i nějaké existují, ale uvážíme-li rozsah a intenzitu pronásledování křesťanů, připadá nám, že je třeba dělat více a že bychom jako demokratický stát více dělat rozhodně mohli. Proto Vás vyzýváme, abyste podpořil iniciativu, která vzešla ze strany ministrů zahraničí Francie, Itálie, Maďarska a Polska, aby se otázka pronásledování křesťanů stala součástí agendy setkání ministrů zahraničí v pondělí 31. ledna, a abyste navrhl a podpořil konkrétní kroky Evropské unie a České republiky v této věci. Zejména Vás vyzýváme k tomu, abyste zvážil, zda by určitý počet křesťanských uprchlíků z Iráku (většina z nich našla dočasný úkryt v Sýrii a dalších okolních zemích) nemohl od ČR dostat nabídku azylu a případně i logistickou pomoc v přesunu do naší země. Těžko dnes ve světě najdete uprchlíky, kteří si azyl zaslouží více.

S pozdravem

Petr Jurčík, předseda Mladých křesťanských demokratů

Ignác Pospíšil, vydavatel časopisu Duše a hvězdy

Ondřej Vaněček, editor, Res Claritatis, o. s.

P. S.:

Petice na podporu pronásledovaných křesťanů byla vyhlášena 22. prosince 2010 spolu s Vánoční výzvou „Postavme se teroru proti křesťanům!“:

http://cirkev.wordpress.com/petice/

Petici vyjádřila podporu řada osobností, církví a jiných organizací na veřejném shromáždění 18. ledna 2011 na Václavském náměstí, včetně pražského arcibiskupa Dominika Duky, biskupa Václava Malého nebo Romana Jocha:

http://res.claritatis.cz/zpravy/z-domova/arcibiskup-duka-krestane-celi-planovane-likvidaci-formou-genocidy-/4430

 

Tento text je určen ke všeobecnému šíření.

Autor: Ignác Pospíšil | pátek 28.1.2011 6:29 | karma článku: 20,84 | přečteno: 1482x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98