Marek z Aviana dnešním křesťanům

Jedním ze zástupu světců a blahoslavených, které si připomínáme tento den, je i bl. Marek z Aviana (1631-1699), kapucínský kazatel a dlouholetý hlavní polní kaplan a kazatel habsburských vojsk ve válkách mezi Habsburky a osmanskou říší, který tolik přispěl k záchraně Vídně před Turky.

Uvážíme-li současné dění ve světě, pak je třeba přiznat, že právě toto je typ světce, na kterého bychom v těchto dnech měli obzvlášť vzpomínat. Aby nám připomněl, že existuje něco jako spravedlivá válka, aby nám připomněl, že někdy nestačí pouze výzvy k odsouzení toho či onoho, že někdy nestačí pouze modlitby a pokojné protesty, že někdy je třeba jednat a sáhnout i ke zbraním...

Protesty ani odsudky nezastaví muslimské fanatiky vyvražďující jinověrce. Modlitby jsou důležité, ale samy nestačí, pokud se rozhodneme jen se modlit a nic dalšího nepodnikat... Je povinností křesťanů zasáhnout proti ISIL, zastavit genocidu a zotročování křesťanů, jezídů a dalších, kterou bezostyšně páchá. A je třeba to udělat okamžitě, ne za týden, měsíc či rok, kdy už nebude koho bránit, koho zachraňovat, koho vysvobozovat... Nebo (ještě hůře) čekat, až se řezníci ISIL vrátí zpět do Evropy (ano, vrátí, protože za chalífát bojuje a vraždí nemalé počty muslimských dobrovolníků z Evropy) a začnou zde praktikovat totéž, co dnes provádějí v Kurdistánu.

To je věc, kterou je třeba jasně připomenout našim politikům. A pokud neposlechnou, pokud se k ničemu nerozhoupají, zapamatovat si to a už nikdy je nevolit. Protože pokud budeme jen němě přihlížet a dál volit bezcharakterní, zbabělé a předem poražené ubožáky, tak nejenže podepíšeme definitivní úmrtní list naší civilizace, ale především poneseme vinu za veškeré zlo, které nechají žít, za veškeré vraždění našich bratrů, které budou ignorovat či k němu přímo přispějí. Ano, přispějí - ISIL přímo i nepřímo vycvičil a vyzbrojil Západ, taková je smutná pravda.

Příspěvek vyšel a je diskutován i na stránkách časopisu Duše a hvězdy.

Autor: Ignác Pospíšil | středa 13.8.2014 12:02 | karma článku: 15,74 | přečteno: 460x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98