Katolický volič: Liberálové.cz, Moravané a ODS

Dnes nás čeká jedna strana pro křesťana nepoužitelná, jedna v jistém smyslu sympatická a jedno nouzové řešení.

Liberálové.cz jsou malá liberální strana bez šance dostat se do Parlamentu. Pro křesťanského voliče je naprosto nepoužitelná - jedním z hlavních bodů programu je legalizace euthanasie podle belgického sboru.

Moravistická strana Moravané kandiduje jen ve čtyřech krajích: Moravskoslezském, Olomouckém, Jihomoravském a Zlínském. Do Parlamentu se nemá šanci dostat, i zisk příspěvku za hlasy voličů by byl velkým úspěchem.

Po programové stránce je strana celkem sympatická, tedy za předpokladu, že nejste alergičtí na moravskou národnost, moravský nacionalismus a zemské uspořádání. V programu má výslovně uvedeno i legislativní omezení interrupcí. Její program dosud nebyl významněji prověřen v politické praxi.

Občanská demokratická strana (ODS) je jedna z největších českých stran. Nelze ji jednoznačně vymezit, v programu kombinuje konzervativní, liberální i socialistické ideje. O tom, že se dostane do Parlamentu, není pochyb.

Velkým problémem strany je důvěryhodnost, strana je (jako její největší ideový protivník ČSSD) prosáklá korupcí a styky s podsvětím a nese velký díl odpovědnosti za zadlužování a rozfofrovávání státního majetku.

Program strany snad neobsahuje nic, co by bylo vyloženě protikřesťanské (strana má ale na svých stránkách spoustu programů a vizí, těžko říci, co všechno považuje za závazné, prohledat vše by bylo na hodně dlouho), kritickým otázkám, jako je interrupce, se vyhýbá, ovšem u výrazné většiny kandidátů strany lze říci, že s křesťanstvím neslučitelné zásady zastávají, a to včetně řady těch, kteří se ke křesťanství hlásí, jako je např. předseda Nečas (viz jeho vyjádření ohledně počátku a ochrany lidského života ZDE). Hlasuje-li pro ODS katolík, je tedy třeba velice opatrně kroužkovat.

Vyšlo i v časopise Duše a hvězdy.

Autor: Ignác Pospíšil | sobota 22.5.2010 12:27 | karma článku: 9,75 | přečteno: 1069x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98