Je třeba sejmout Stupaka...

Američtí potratáři přísahají, že zničí vůdce demokratické pro-life opozice Obamovy zdravotnické reformy, reprezentanta Barta Stupaka. Volby do Sněmovny reprezentantů jsou letos v listopadu a americké potratářské organizace hromadně vyjadřují podporu a slibují finance jeho silně propotratové vnitrostranické konkurentce Connie Saltonstall.

Saltonstall konkurovala Stupakovi, který zasedá ve Sněmovně od roku 1993, už ve volbách před dvěma lety, ovšem za méně vypjaté atmosféry a s minimální podporou. Nyní, posílená o přívržence zdravotnické reformy a s nadějí na masívní finanční podporu celoamerického potratářského hnutí, má šance podstatně vyšší, protože demokratická strana i její voliči jsou celkově výrazně propotratoví.

Na druhé straně, všechno má svůj rub i líc. Demokraté a jejich voliči jsou sice výrazně propotratoví a i pro Obamovu zdravotnickou reformu, ovšem voliči Stupakova okrsku celkově jsou spíše proti potratům a zcela jednoznačně proti reformě. Stupaka tedy může těšit to, že Saltonstall jej sice může porazit ve vnitrostranickém boji, ale i když se jí to podaří, do sněmovního křesla po něm usedne jen ztěží.

Pro Stupaka by ostatně porážka a odchod ze Sněmovny zas až takovou osobní tragédií možná ani nebyl – jistě ne nadarmo nedávno řekl, že hájit život v prostředí propotratové Demokratické strany je jako „cesta živoucím peklem“. Nicméně pro-life hnutí by určitě chyběl a chyběl by i americké politice celkově.

Jedno je jisté. I kdyby měly být Stupakovy dny v politice sečteny, tak pokud se mu podaří zablokovat Obamovu zdravotnickou reformu, udělá pro život a pro USA více dobrého, než kterýkoliv jiný politik za posledních 100 let. Když už nic jiného, držme mu alespoň palce a modleme se za něj, jako katolík to jistě ocení.

Poznámka: tento komentář vyšel i v Aktualitách Duší a hvězd.

Autor: Ignác Pospíšil | pátek 19.3.2010 9:14 | karma článku: 9,62 | přečteno: 803x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98