Hiltersried, bitva měnící české dějiny

Dnešní den nám vedle zajímavé kolize svátku sv. Matouše Evangelisty a soboty suchých dnů přináší ještě jedno krásné výročí.

Kdybychom se přenesli 580 let do minulosti, našli bychom falckrabího Jana z Neumarktu v kostele. Příliš starý a nemohoucí na to, aby mohl osobně velet v boji, proležel celý den na kamenné podlaze před oltářem a modlil se za své muže a jejich vítězství…

A úspěch se dostavil – dne 21. září 1433 jeho muži, vedení českým šlechticem Hynčíkem Pluhem z Rabštejna a posílení domobranou místních sedláků, u vesnice Hiltersried zaskočili a rozdrtili husitské nájezdníky vedené radikálními hejtmany Janem Pardusem a Janem Řitkou. Rozsahem ta bitva nebyla zas až tak velká, nicméně její význam pro celou Evropu a zejména pro Čechy byl obrovský…

Husitští nájezdníci totiž vyrazili do falckrabího držav plenit pro obléhatele katolické Plzně, kteří už vyplundrovali celé Plzeňsko natolik, že sami strádali hlady. Zničení jejich oddílu spojené se ztrátou veškerého jím uloupeného proviantu výrazně zvýšilo strádání husitských obléhatelů. Výsledkem byl totální rozklad husitského ležení před Plzní – došlo to dokonce tak daleko, že se husitští velitelé po návratu zoufalého torza nájezdníků mezi sebou servali jako psi a sám Prokop Holý, který se pokoušel nešťastné vůdce výpravy před rozzuřeným davem hájit, byl zmlácen setníkem Tvarohem a zbaven velení.

Totální zhroucení morálky u husitských obléhatelů vyústilo nakonec v to, že jejich umírněnější část v čele s Přibíkem z Klenové pomohla příští rok katolíkům dodat Plzni zásoby a tím její obležení zmařila, neboť dobývání dobře opěvněných měst a hradů husitům nikdy moc nešlo a tak (jako obvykle) sázeli na vyhladovění obránců. A jelikož katolická strana posílená o umírněné husity nelenila a využila zároveň rozbrojů mezi husity a soustředění jejich jednotek u Plzně k obsazení obou pražských měst, skončilo obležení Plzně pro husity obrovskou katastrofou.

Radikální husité se sice následně pokusili situaci zvrátit a Prokop Holý se vrátil do jejich čela, nicméně jejich snažení vyústilo jen v jejich definitivní porážku v bitvě u Lipan.

Článek vyšel i na stránkách časopisu Duše a hvězdy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ignác Pospíšil | sobota 21.9.2013 20:20 | karma článku: 16,39 | přečteno: 861x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98