Francouzský zákaz burek je zločinný a hloupý

Tisk se v těchto dnech hodně věnuje Francii a faktu, že tato země zakázala nošení burky a nikábu na veřejnosti. K tomu je třeba říci jedno: je to rozhodnutí hloupé, zločinné a, vzhledem k okolnostem, i směšné.

Jedním z nepřehlédnutelných cílů prezidenta Sarkozyho, který zákaz prosadil, je sebrat něco hlasů své vážné protikandidátce v blížících se prezidentských volbách, nacionalistce Le Penové. Sarkozyho pseudokonzervativní pravice ovšem veřejně mluví hlavně o tom, že burka je bezpečnostní riziko, že je proti francouzkým tradicím, kultuře a francouzskému pojetí úcty k ženám. Už jen když si uvědomíme rodinné poměry Sarkozyho (dvakrát rozvedený, současná manželka proslulá z dřívejšího života nahými fotografiemi a četnými aférami), vypadá argumentace úctou k ženám jako opravdu velmi špatný vtip. 

Úcta k ženám se dá projevovat různě. Těžko ji ale lze dát dohromady s tím, že budem ženám nakazovat, jak se mají oblékat, a už vůbec ne tím, že po nich budeme chtít, aby chodily po veřejnosti oblečené méně, než považují za slušné. Jistě, islámu je třeba čelit, ale ne šikanováním a ponižováním konzervativních muslimek – takové chování je nedůstojné civilizované společnosti a neslučitelné se skutečnou úctou k ženám. A taky neefektivní. Je možno zakázat minarety, je možno nevpouštět do země muslimy a naopak cíleně přijímat křesťany. A narozdíl od zákazu burek to má i smysl.

Někteří obránci zákazu tvrdí, že tím chtějí chránit ženy před manžely, kteří je nutí chodit v burce, i když nechtějí. Je smutné, že si přitom neuvědomují, že sami se dopouštějí, v obráceném gardu, provinění mnohem závažnějšího. Nemluvě o tom, že se to většinou „vyřeší“ tak, že dotyčné nebudou chodit ven vůbec. To jim tedy „pomohli“…

 

Poznámka pro čtenáře: Článek vyšel i v časopisu Duše a hvězdy. Případné seriózně míněné poznámky, dotazy a diskusní příspěvky umisťujte tam, protože jelikož jisté osoby měnily diskuse pod články tohoto blogu pravidelně v žumpu, rozhodl jsem se ji zde už neotvírat.

Autor: Ignác Pospíšil | středa 13.4.2011 6:21 | karma článku: 14,39 | přečteno: 2771x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98