Drábek: Děti do školek!!

Ministr Drábek se patrně rozhodl nám všem dokázat, že TOP 09 je ve skutečnosti pokroková a levicová strana. Chce rodičům umožnit odpis z daní za to, že pošlou malé dítě do školky a vrátí se do práce (více ZDE). Podle něj na tom ale stát vydělá, protože na výběru daní a ušetřených dávkách stát vydělá více, než do věci vloží. V jeho vizích jej podporuje i premiér.

Člověk si může nad takovým nesmyslem pouze odplivnout a položit si otázku: “Opravdu si o nás pan ministr (a celá naše “pravicová vláda”) myslí, že jsem naprostí volové?”

První věc, kterou je třeba zdůraznit: Stát na věci samozřejmě nemůže vydělat. Máme zde totiž už teď nedostatek pracovních míst, takže ty matky, co půjdou brzy pracovat, zaberou logicky místa jiným lidem, co budou muset zůstat doma, protože pro ně nebude práce. Tím pádem odpadají daně (protože ty zůstávají stejné, žádná místa nepřibydou) a dávky pro matky, co jsou doma, nahradí dávky pro nezaměstnané, co jsou doma. Ovšem ty výdaje, které stát zaplatí, samozřejmě zbydou.

Druhá věc je ještě vážnější: Ono totiž z hlediska výchovy vůbec není žádoucí, aby byly děti strkány co nejdříve do školek, ať už firemních, nebo klasických. Stát by měl proto naopak spíše uvažovat o tom, jak odměnit rodiče, co školky nepotřebují či dokonce přes první stupeň dokážou děti učit doma sami. Platit za pro stát objektivně horší variantu, horší z hlediska výsledků výchovy i finančního, je vyložená zvrhlost.

Samozřejmě se naskytá otázka, zda to Drábek nedělá kvůli výčitkám z EU, v níž levice prosazuje úspěšně koncept nahnat co nejvíc dětí do školek co nejdřív, aby je mohl stát co možná nejrychleji a nejúčinněji srovnat a indoktrinovat v intencích jejího světonázoru. Problém je, že od konzervativních či liberálních stran by člověk čekal přesně opačný přístup. Že ODS jsou převlečení socialisté, to už víme. Že se k socialismu začala veřejně hlásit i TOP 09, to je novinka.

Článek vyšel i na stránkách časopisu Duše a hvězdy, kde se k němu lze vyjádřit v moderované diskusi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ignác Pospíšil | středa 9.5.2012 14:09 | karma článku: 21,35 | přečteno: 1322x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98