Díky Rusku za jeho veto!

Boje v Sýrii se stupňují a roste i mezinárodní tlak na svržení syrské vlády. Nicméně pokus OSN přijmout rezoluci vyzývající k odstoupení Bašára al-Asada neprošel přes veto Ruska a Číny. USA a s nimi spojené země teď samozřejmě zuří a křičí něco o ochraně civilistů. Nikoho inteligentního tím dnes už ale nezmatou…

USA a jejich spojenci ve skutečnosti kašlou na otázky lidský práv a bezpečnosti lidí v arabských zemích, jakož i jinde. Pokud by na ni nekašlali, nemohli by přehlížet genocidu křesťanské menšiny v Indonésii (které USA cvičí armádu) či postavení křesťanů v Saudské Arábii (kterou vyzbrojují) a desítky dalších podobných „nepříjemností“. Sýrie je jen další stát, který je bližší Rusku a Číně, než USA. Proto USA směřují Sýrii k tomu, aby se islamizovala a tím pádem marginalizovala. Pak přestane být relevantním hráčem a navíc její nová vláda bude USA zavázaná.

S ochranou civilistů to nemá nic společného, tedy krom toho, že změna občanům této země ve skutečnosti velice uškodí a o bezpečí je připraví. A mnohým z nich teď půjde vyloženě o život. Sýrie patří například k těm pár zemím v oblasti, v nichž se ještě udržela relativně silná křesťanská menšina a kde ještě křesťané mohou žít „jako lidi“. Dokonce do Sýrie uprchla i velká část iráckých křesťanů, kteří doplatili na americký úklid v Iráku, kteréžto dílo bylo pochopitelně rovněž konáno s maximálním ohledem na zájmy a ochranu civilistů, že ano…

A já se dnes ptám: Co se stane s křesťany v Sýrii, až ji USA a její spojenci podle plánu islamizují? Kam budou prchat syrští křesťané? „Křesťanský“ Západ to asi nebude, protože ten je k sobě nepustí. Totéž bude jistě platit i pro islamizující se Turecko, které dnes tak tvrdě pracuje na islamizaci Sýrie. A předpokládá se vůbec, že křesťané ze Sýrie někam utečou? Nebo se jen doufá, že „skončí“ dostatečně tiše a nenápadně?

Rád bych dnes Rusku poděkoval za jeho veto a vyjádřil naději, že nezůstane jen u něj. Že kromě něj Rusové dodají al-Asadově režimu i dostatek zbraní a instruktorů.

Článek vyšel i v časopise Duše a hvězdy, kde jej lze komentovat v moderované diskusi.

Autor: Ignác Pospíšil | pondělí 6.2.2012 12:33 | karma článku: 29,53 | přečteno: 1605x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98