Charlie Hebdo: Zůstaňme střízliví

Lidé reagující v rychlosti pod velkým emocionálním dojmem se často dopouštějí velkých zkratů a (zejména pokud se vše ještě podpoří nedostatkem vědomostí) sypou ze sebe výroky, které by normálně neřekli. Podobné reakce vyvolal i včerejší teroristický útok na redakci týdeníku Charlie Hebdo.

Naprosto souhlasím s tím, že podobné věci se stávat nesmějí a doufám, že útočníky chytí. V lepších dobách by dodal "a pověsí" či " a gilotinují", ale bohužel trest smrti Francie nemá. Ale pokud jde o zmínky o samotném časopisu, měli bychom si zachovat zdravý rozum.

Že šlo o "brutální útok na svobodu slova, je do jisté míry pravda", byť diskutabilní. Ale co další výroky? Že šlo o "útok na evropské hodnoty", že "Charlie Hebdo snad nezakolísá a vytrvá" v tom, co dosud dělal? Dokonce jeden známý prohlásil, že doufá, že Francie "nepřijde o svůj klenot politické karikatury". A tohle všechno je už trošku mimo.

Řeknu to otevřeně, byť se z toho mnozí vzteknou: Charlie Hebdo je naprostá žumpa. Časopis tak odporný a vulgární, že i nejhorší český bulvár je proti němu úctyhodným periodikem. Reprezentuje ne evropské hodnoty, ale francouzské extremistické pojetí svobody slova a ty nejhorší a nejpokleslejší verze politické a protináboženské satiry - v mnoha jiných evropských zemích by pro své neuvěřitelně sprosté karikatury napadající vše možné a naprosto nerespektující ani ty nejzákladnější hranice a hodnoty vůbec nemohl vycházet. Žádný klenot. A jeho příspěvek společnosti je záporný. Je to periodikum, které si slušný člověk nekupuje a které má mít v každé civilizované zemi takové problémy, že se ho nevyplatí vydávat.

Vyšlo a je diskutováno i na stránkách časopisu Duše a hvězdy.

Autor: Ignác Pospíšil | čtvrtek 8.1.2015 6:33 | karma článku: 25,45 | přečteno: 1335x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98