Cesta na vrchol trapnosti

Musím říci, že s velkým smutkem hledím na to, jak se tento stát rozkládá a my tu ze sebe děláme šašky před tváří celého světa. Jako bychom chtěli všem zemím světa mermomocí vnutit přesvědčení, že jsme idioti, kteří sice mají k dispozici poměrně rozvinuté hospodářství, ale ani přesto nemá cenu brát je vážně, protože jejich civilizační myšlení tone někde na úrovni banánových republik a žádný vzdělávací systém ani technika to nezmění.

Jak jsem již několikrát dal jasně najevo, nesouhlasím s amnestií, kterou zde Václav Klaus podkopal poslední držící zbytky našeho již tak napůl zhrouceného právního státu. Jeho čin považuji buďto za výtrysk neskutečné hlouposti, nebo (což považuji za mnohem pravděpodobnější) vědomé zneužití pravomocí, které minimálně balancuje na hranici zločinu. Nicméně to nic nezmění na faktu, že ať už je to jakkoliv, mluvit o velezradě je vrcholně směšné a stupidní.

Senátoři, kteří dnes pod z prstu vycucanými záminkami žalují prezidenta pro velezradu prostě a jen proto, že mohou a že se jich našlo dost, co to chtěli udělat, jsou buďto nekoneční idioti, nebo darebáci, co se dopouštějí minimálně závažného zneužití pravomocí. Jejich čin se v mých očích pohybuje zhruba na téže kanálové úrovni, jako neomluvitelná prezidentská amnestie – a je úplně jedno, stojí-li za ním osobní nenávist či snaha zalíbit se spodině. I tato nesmyslná žaloba podkopává právní systém a úctu k právu. Nicméně stejně tak je nesmysl nazývat pachatele tohoto činu vlastizrádci, jako to udělala např. Akce D.O.S.T. ve svém prohlášení.

Někdy v budoucnu se nám možná podaří zvolit nějaké zástupce (prezidenta, poslance, senátory …), kteří nám nebudou dělat kontinuální a stále se prohlubující ostudu. Zatím to ale vypadá, že česká demokracie spolehlivě dosazuje na nejvyšší posty to nejhorší, co může země nabídnout. Není už čas to změnit?

Článek vyšel i na stránkách časopisu Duše a hvězdy, kde je možno se k němu vyjádřit v moderované diskusi. To je možno učinit i zde, ale autor totu příliš nečte a navíc nikdy neodpovídá, protože tu nemá diskusní účet.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ignác Pospíšil | úterý 5.3.2013 13:01 | karma článku: 21,97 | přečteno: 1086x
  • Další články autora

Ignác Pospíšil

Pád papeže showmana?

28.8.2018 v 12:14 | Karma: 40,30

Ignác Pospíšil

Proč Alfie Evans musí zemřít

25.4.2018 v 21:32 | Karma: 30,80

Ignác Pospíšil

Lidovecké vystřízlivění

20.7.2017 v 7:10 | Karma: 25,30

Ignác Pospíšil

Lidovecká kouřová clona

25.10.2016 v 20:51 | Karma: 39,98