Košařův memoriál se plave o putovní poháry starosty Mo Plzeň 3.

Vážené dámy a vážení pánové, příznivci plavání, dovolte nám, abychom Vás srdečně pozvali v sobotu 25. března 2017 do plzeňského plaveckého bazénu v Kozinově ulici, kde jsme pro Vás připravili jedinečné a tradiční závodní klání.

65. ročník Košařova memoriálu v prsařském trojboji (50, 100 a 200 metrů prsa) s populárními štafetami (4x 50metrů prsa žen a mužů).

Přihlášeno je více jak sto šedesát účastníků, z šestnácti plaveckých klubů z celé České republiky. Pořadatelem je Sportovní klub Radbuza Plzeň, z.s., který má za sebou stoletou tradici (klub byl založen v roce 1911).

Závod je pořádán na počest našeho předválečného člena Antonína Košaře, který byl pro odpor proti nacistické okupaci zatčen a umučen v koncentračním táboře. Pan Košař byl hlavně přeborníkem prsařských disciplín. Výkony závodníků jsou bodovány podle tabulek Českého svazu plaveckých sportů a vítězí soutěžící s nejvyšším bodovým součtem.

Rozplaváním plavkyň a plavců bude od devíti hodin a patnácti minut. Závody v deset hodin zahájí místostarosta Městského obvodu Plzeň 3 (dále jen Mo Plzeň 3), magistr David Procházka společně s prezidentkou klubu, paní Lenkou Kohoutovou. Poháry těm nejrychlejším a nejvšestrannějším plavkyním a plavcům z prsařského memoriálu přijde předat 1. místostarosta Mo Plzeň 3, magistr Radoslav Škarda.

Co si odvezou za své nejlepší plavecké výkony vítězové?

-v kategoriích mužů a žen na prvních třech místech finanční prémie,

-v kategoriích žáků a žaček na prvních třech místech věcné ceny,

ke kterým každý z oceněných dostane diplom.

 

A teď POZOR!

Pro vítěze jsou připraveny putovní poháry starosty Městského obvodu Plzeň 3. Ti, co se umístí na druhém a třetím, dostanou medaile.

Tímto děkujeme Mo Plzeň 3 za podporu těchto závodů.

Pojďme si představit favority podle přihlášených časů.

Václav Hájek z USK Praha by se měl stát vítězem memoriálu, jestliže porazí své soupeře. Jedním z nich bude Štěpán Hengerič a druhým Martin Hrabačka, oba jsou z plzeňské Slávie VŠ. Nejlepšího umístění za domácí barvy by měl dosáhnout Václav Čermák.

V kategorii žáků (ročník narození 2003 – 2007) bude favoritem loňský vítěz Kristián Balon (SK Žatec), který bude účastníkem všech nejrychlejších rozplaveb v dráze číslo 3. O stupně vítězů by se měl „poprat“ z minulého roku stříbrný Jan Lizec (Spartak Hořovice) nebo Tomáš Chocholatý (SlPl). K úspěšným plavcům SK Radbuza by měli patřit Jakub Petlička a Dominik Suchý.

Do konečného pořadí by mohla promluvit mezi ženami loni druhá Alena Hampejsová, vůči které se s lepším časem přihlásila její oddílová kolegyně Tereza Polcarová (SlPl). Putovní pohár by i přesto měla získat plavkyně Laura Horkayová (Delfín Pelhřimov).

Vylepšit si svá maxima určitě bude chtít žačka pořádajícího klubu Adéla Kočandrlová, kterou by jasně měla porazit Markéta Musilová z Pelhřimova a Michaela Maříková (SlPl).

To vše jsou jen předpoklady, které se mohou a nemusí potvrdit. Přijďte fandit do ochozu bazénu v Kozinově ulici a přesvědčte sami o tom jak to vše dopadne.

Oznamujeme široké plavecké veřejnosti, že bazén bude po tento celý den k volnému plavání uzavřen.

 

Luboš Ibrmajer, manažer pro vnější vztahy klubu.

 

Stručné informace k panu Antonínovi Košařovi.

Narodil se 17. prosince 1914 v Plzni, kde pracoval jako dělník ve Škodovce. V roce 1942 se zapojil do odboje v apretuře (oddělení konečné úpravy výrobků). Spolupracoval zde s Jiřím Fišerem a s Bohuslavem Daňkem z výroby oceli, který byl vedoucím jedné z ilegálních skupin.

V době rozsáhlého zatýkání příslušníků odboje na jaře 1943 byl Antonín Košař přeložen do (bývalého) pobočkového závodu Škodovky v Dubnici na Slovensku. Tady A. Košař pomýšlel na útěk za hranice. Byl však 27. května 1943 zatčen.

Antonín Košař byl odsouzen v Drážďanech k osmi letům vězení. Podruhé ho fašisté 22. září 1944 odsoudili v Berlíně k trestu smrti a 8. ledna 1945 v Brandenburgu popravili.

 

… čerpáno z knihy Nikdo nebude zapomenut, autora Vojtěcha Laštovky, vydaná v roce 1985.

 

Poznámka: když si to tak spočítáte, tak již za čtyři měsíce válka skončila …

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Luboš Ibrmajer | pátek 24.3.2017 1:07 | karma článku: 7,77 | přečteno: 118x