Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ozdravení české společnosti vede přes rekriminalizaci krádeží.

Obnovení mravních, hodnotových i budoucích hmotných "statků" české společnosti (jednotlivců i státu) vede přes zpětný trestní postih krádeží (různých podob) nepostižitelných dobovými (a současnými) zákony v rámci celospolečenského konsensu "narovnaného" práva. Skutečná revitalizace české společnosti vede jedině přes rekriminalizaci krádeží a případně i reprivatizaci.

Podnětem k napsání této glosy, která bude právně vzdělaným technokratům hodná frenetické řachandy a ignorace, je ne zcela nelogická úvaha nad řešením absurdních patových situací jako byla nedávná amnestie V. Klause (http://hylis.blog.idnes.cz/c/314715/Klausova-vychovna-lekce-poucme-se-konecne-a-vyuzijme-ji-adekvatne.html) .

Jde o situace, které jsou v úzkém časovém a geografickém horizontu sice zákonné, ovšem v jakémkoli širším (časovém nebo geografickém horizontu) skončí bezpochyb jako nezákonné: z hlediska společnosti i jednotlivce nepřípustné a z hlediska práva trestné - vynucující si zpětné právní korekce a věcnou nápravu.

 Jako názorný a nikoli nesrovnatelný příklad uvedu znárodnění (krádež) soukromého majetku komunistickým režimem (zloděj) v někdejším socialistickém Československu na základě tehdy platných zákonů. Po roce 1989 v rámci nových zákonů zpětné účinnosti (celospolečenského konsenzu "narovnaného" práva) byl ukradený majetek původním a dohledatelným majitelům postupně navrácen. Stalo by se tak zákonitě i kdykoli později a kdekoli jinde - v jiné zemi, v některých by k tomu ani nedošlo.

 A nyní si srovnejme následující situaci: jiný původní majitel - stát a občané v procesu "Klausovy privatizace" či v procesu přerozdělování veřejných prostředků. Zloděj ukradne (lépe krade - vid nedokonavý) státu nebo jednotlivým občanům hmotný majetek nebo finance jakoukoli cestou (tunelování, umělé konkurzy, korupce, předražování zakázek apod.). Dobové zákony krádeže nejsou schopné postihnout, ale majetek i zloději (ve většině případů) jsou stejně jako „za komunistů“ dohledatelní.

Bolševická totalita se na základě primární krádeže sama utápí a rozkládá ve "sr...ch".

Jakpak to vypadá s naší společností? Motivací politiků dělat skutečnou politiku pro niž byli zvoleni (ne jen co efektivněji nakrást pomocí státních zakázek, lobbyingu, mafií) ? Jak je to s motivací lidí pracovat (nechtít jen po celospolečenském vzoru rychlé bezpracné peníze)? Jak je to vírou v zákon, pravidla, pravici, v morálku, budoucnost.......jakpak je to s cíly a smyslem našich životů, náladou, naplněním i štěstím v takovém prostředí?

Těžko postižitelný princip "vyšších zákonů" evoluce jakékoli "nezdravé pokřivení" srovná do "zákonů pravdy" tak jako po roce 1989, odkdy dochází i k restitucím a revitalizaci celé společnosti.

Jak bychom mohli definovat analogický proces pro dnešní stav? Jako rekriminalizaci a případně i reprivatizaci.

Na základě celospolečenského konsenzu "uvědomění a aktivního nátlaku - prosazení" by mělo dojít také k "narovnání" pokřivených zákonů a jejich zpětnému zplatnění. Evidentní krádeže v privatizacích by ideálně mohly být „anulovány reprivatizací“: záborem nakradeného majetku, kterou by následovala nová standardní privatizace. To by měl náhle stát a ministr financí prostředků! Ale především, krádeže (ve všech svých podobách) by měly být trestné (a pro příště odstrašující) jako jsou od nepaměti v lidských dějinách.

Utopická a technicky zcela neproveditelná idea? Ne tak docela. Řešení je dokonce snažší než by se zdálo: jen zákony odpovídající vůli a zájmu většiny voličů a důsledně provedené (kontrolované) přiznání původu majetku následované zabavením toho s neprokazatelným původem viníkům a jejich širokým rodinám.

Slušní i superbohatí by se neměli čeho bát, naopak v budoucnu by se na ně konečně začalo hledět s respektem jako na vzory.

A protože víme, že stát je špatný hospodář, že rychlý a „právně potemnělý“ průběh "Klausovy" privatizace byl generován především privátní motivací zisků pro vyvolené jednotlivce,  v procesu "reprivatizace a dohledání ukradeného majetku" by se nejvíce uplatnila opět hmotná (parciální)  motivace (odměna) státem delegovaných vymahatelů, tak jako se nám například "osvědčila" v případě našich exekutorů (asi nejpilněji pracujících státních úředníků) ! Představme si jen ta procenta z vymoženého nakradeného majetku všech kmotrů, lobistů nebo třeba jen exministrů! To by se věci začaly hýbat bez prodlev a průtahů!

Můžeme ale s jistotou predikovat, že podobné "srovnání řádu" v naší zemi v dohledné době nehrozí. Politika je tak pokřivená a zahlcená sama sebou a svým kořistěním v omezeném mandátním čase, že se ani nenajde politická síla, která by podobnou ideu předložila voličům jako svůj program, přestože zisk by byl zaručen! Politika, zdá se, jako taková už v naší zemi ani neexistuje, premiér (nebo snad pytel něčeho hnědého s nevábným zápachem?) je ten poslední, kdo má nějakou moc, nějaký program, nějakou ideu nebo i nějakého oponenta z opozice. Vakuum, prázdnota.....tedy kromě štik typu Klause, Zemana či Kalouska číhajících v kalné vodě  na svá politická sousta pro žraloky, jejichž tváře ani neznáme. O peníze jde přeci až v první řadě a jen cenu (odměnu) třeba poslední amnestie nezávislé zdroje odhadují na 500 milionů Kč, kdo to má a kdo by to nevzal, když je to navíc zcela zákonné a mám doživotní imunitu?!

Glosu uzavírám  legendárním výrokem „íčka“ Ivana Langera během korupčních a nátlakových aktivit (vydírání) při poslední prezidentské volbě ve Španělském sále, tak jak ji zachytily kamery: „Víš kolik lidí půjde bručet? Víš to?“ (rozuměj když prezidentem nebude zvolen Václav Klaus). Dnes víme jak zásadní a pravdivá ona obava byla, i to, že si aktéři byli vědomí, že jít „bručet by v právním státě viníci šli“. Kolik jich však v širším časovém horizontu „bručet“ půjde? A kolik by jich „bručet“ šlo v jakémkoli jiném horizontu geografickém (zemích na západ od nás)? Chápeme už lépe skutečné důvody protiunijní (EU) propagandy V. Klause a jeho pohrobků? Chápeme už, že v užším svazku s více a z části i s mnohem vyspělějšími státy by se podobné excesy nestaly a s mnohem menší pravděpodobností budou kdykoli v budoucnu opakovat?????

 

 

 

Autor: Miroslav Hyliš | čtvrtek 10.1.2013 15:10 | karma článku: 13,88 | přečteno: 624x
  • Další články autora

Miroslav Hyliš

Žít jako Havel.

O Havlovi neplkat, podle Havla žít. Anebo naopak, oboje nás někam dovede. Důvodem věčné iritace z myšlení a činů Václava Havla je špatné svědomí. S jeho krédem o pravdě a lásce se každý musí popasovat sám. O výsledku vítězné strany je ale rozhodnuto dávno dopředu, zákony, které těžko uchopíme. Osobní názor a možný výklad, kam až sahá Havlova nejslavnější myšlenka.

18.12.2014 v 15:15 | Karma: 21,56 | Přečteno: 1463x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Hyliš

Tak už i Bobek přichází s klamavou reklamou aneb kaprův mejdan.

„Choďte do ZOO, ať se zvířata nenudí“, hlásá ředitel té pražské v rozhovoru prosincového čísla měsíčníku Prahy 4 (Naše Praha 4 - 11/2014). Smějící se pan Bobek ale zaměňuje chování zvířat a lidí, a to v obou směrech. Z druhé strany tolik veselí být nemusí. Klamavá a podbízivá reklama instituci neprospěje. ZOO jako výstava Bodies Revealed.

16.12.2014 v 9:06 | Karma: 5,29 | Přečteno: 419x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Hyliš

Dies irae za Václava Klause

Báseň k odkazu exprezidenta Václava Klause inspirovaná vzpomínkovou akcí "jeho vynášením z hradu" 7.3.2013

11.3.2013 v 13:30 | Karma: 15,92 | Přečteno: 571x | Politika

Miroslav Hyliš

Poděkování čestným senátorům a soudcům.

Tento dopis byl původně zaslán 28 senátorům, kteří podpořili petici KlausovaVELEZRADA.cz v předvečer dne hlasovaní o obžalobě v senátu, ale je dodatečně věnován všem 38 senátorům, kteří ji podpořili i 3 (4) soudcům ústavního soudu, kteří včera nesouhlasili s odmítnutím návrhu na zrušení části amnestie, na rozdíl od většiny kolegů-prezidentových nominantů v čele s dlouholetou podporovatelkou V.Klause a ODS Dagmar Lastoveckou. Dopis je dodatečně zveřejněn také jako odpověd některým blogerům na podobné otevřené dopisy senátorům - negativní reakce, pro ujasnění argumentů protistrany.

6.3.2013 v 13:25 | Karma: 19,87 | Přečteno: 859x | Politika

Miroslav Hyliš

Klausovi - rodové zatížení a nenáhodné škodění.

Temná minulost otců Lívie Klausové a dosluhujícího prezidenta odkrývá nápadně shodné znaky s působením jich samých a jejich potomků. V čem se liší nedávná propaganda syna a celoživotní propagandy otce od té nacistické nebo komunistické, jimž propadli předci Klausových? Co nám ještě tato rodinka předvede, jsou to už poslední plivance a kostlivci z jejich skříní? A pochybuje ještě někdo o důvodech k ostražitosti vůči podobným lidem? pozn. hlavní myšlenky a možná i nové informace viz. P.S. jsou v textu podtržené.

11.2.2013 v 15:15 | Karma: 33,03 | Přečteno: 1959x | Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:24

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:24

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

V pouští u Las Vegas se objevil tajemný sloup. Policie řeší, kdo za tím stojí

21. června 2024  21:53

Necelé čtyři roky poté, co se úřady v americkém státě Utah potýkaly s tajemným kovovým kvádrem...

Po masové střelbě v americkém Arkansasu jsou dva lidé mrtví, osm zraněných

21. června 2024  21:37,  aktualizováno  21:50

Při páteční masové střelbě před supermarketem v Arkansasu byli zabiti dva lidé a dalších osm...

Zabíjí i druhoválečná munice. Exploze v Chorvatsku není neobvyklá, míní znalec

21. června 2024  20:52

Chorvatská policie vyšetřuje Čecha kvůli výbuchu, který zabil devítileté dítě a dvě ženy zranil....

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Autor působí na PřF UK,kde se zabývá parazitologií a elektronovou mikroskopií. Má rád vážnou hudbu,přírodu,krajinu,toulání,focení,hory,chrámy,prostor a jako všichni dálky; moře,vesmír,nejvíc ty ve fantazii; sbírá a pěstuje vzácné rostliny,má malé arboretum. Fascinují ho tajemství hmotného i nehmotného světa, uvědomuje si jejich delikátní propojení i projevy ve všem kolem nás.Ví,že smysly klamou,rozum rád šálí,vášně nejvíc a vše je postaveno na hranách a protikladech.

Seznam rubrik