Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam jen ta kočka zmizela?

Kočičí zálibu ve schovávání se zná velmi dobře každý, kdo měl kočku doma nebo ve své blízkosti. Takže na otázku Kam vleze kočka?, je velmi jednoduchá odpověď: Vleze všude tam, kam si dovedete představit, ale dokonce i tam, kde je to naprosto nepředstavitelné. Jinými slovy – pokud máte doma kočku, počítejte s tím, že ji budete mít prostě všude.

Co se různých možných či nemožných úkrytů týče, kočičí vynalézavost nezná mezí. Znovu jsem se o tom přesvědčila zhruba před týdnem. Vzhledem k tomu, že obě naše kočky již ukončily svoji chovnou kariéru, rozhodli jsme se poskytnout domov obyčejnému malému koťátku, které se neplánovaně narodilo na jedné vesnici kousek od Brna. Když malou kočičku její dosavadní majitel vysvobodil z krabice a předal mi ji, vděčně se ke mně přitulila a začala příst. Ovšem v okamžiku, kdy jsem ji donesla do našeho bytu, abych ji seznámila s pokojem, který se měl stát pro začátek i její ložnicí, zmizela. Vzhledem k tomu, že jsme byt na nově příchozí kočičí slečnu připravili, byl relativně uklizený a relativně přehledný (minulý čas je na místě), trochu nás to zaskočilo. Prohledali jsme pečlivě celý pokoj, ale po kočce nezbyl ani chlup.

„Tak to nám to kotě dlouho nevydrželo, asi bys měla zavolat tomu pánovi, jestli nemá doma ještě další,“ konstatoval syn lakonicky.

Kotě se znovu objevilo po několika hodinách. Vylezlo poněkud placaté a pod nánosem prachu a pavučin téměř k nepoznání z nepatrné škvíry pod zásuvkami psacího stolu, ale záhy opět nabylo svého původního tvaru. Což je další z neuvěřitelných schopností koček – plynulé přecházení z trojrozměrné podoby do podoby dvojrozměrné a zase zpět. Když jsme si kotě posadili na klín a pohladili jeho kožíšek, pochopili jsme, že jeho bývalý majitel byl zřejmě tak šťastný, že mu našel nový domov („Ty vobyčejný kočky dneska nikdo nechce, a ty černé už vůbec“), že nám kotě daroval i s bonusem navíc – v kožíšku bylo docela živo. Kotě hned druhý den putovalo na veterinu. K našemu překvapení do připravené tašky vběhlo samo a spokojeně se tam uložilo. Poprvé a naposledy, situace, která už se nebude opakovat. Tento vzácný okamžik jsem musela zdokumentovat a náležitě si naši první cestu s kotětem k veterinářce užít. Kotě klidně leželo, zvědavě se rozhlíželo kolem sebe a chvílemi dokonce podřimovalo. Obě naše kočky starousedlice tašky a přepravky bytostně nesnášejí, takže v okamžiku, kdy se přepravka objeví v předsíni, obě předvedou další ze svých vzácných schopností – vstřebají se. Že dokáže zmizet malé, sotva kilogram vážící kotě, to se dá ještě pochopit. Kam ale beze stopy zmizí šestikilová kočka, to už logicky vysvětlit nelze. Prostě se vstřebá. Moudré rady typu: Odkliďte přepravku a vyčkejte, kočka se objeví sama, sice fungují, kočky se však neomylně zjevují několik minut po zavírací době naší veterinární ambulance. Zkusila jsem sundat z lednice magnetickou vizitku s otvírací dobou, ale nepomohlo to. Nepomůže dokonce ani to, když přepravky chystáme za zavřenými dveřmi, kočky nějakým zvláštním způsobem stejně vycítí, co se na ně chystá a vstřebají se pro jistotu už preventivně. Zajímavé je, že vstřebávací proces funguje oboustranně a na kočkách zjevně nezanechává žádné stopy.

Další z neuvěřitelných schopností koček je přizpůsobivost tvaru jejich těla každému místu, které si vyberou k odpočinku. Vzhledem k jejich až měňavkovité proměnlivosti by se dalo soudit, že jsou povahy kapalné. Že se kočky rády schovávají, to je známá věc. Že milují krabice, to ví každý, kdo měl s kočkami něco do činění. Moje zkušenost je taková, že čím je krabice menší, tím lépe, nicméně do krabičky od čaje se nepodařilo přes veškerou snahu dostat ani kotěti. Zato do krabice od jakýchsi müsli tyčinek 6 + 2 zdarma se po chvíli zápolení vlezla i dospělá kočka. No, přesněji řečeno, část dospělé kočky – zadní část těla a především dlouhý chlupatý ocas ji zradil.

 

 

Všimli jste si toho, že když kočka vleze do hranaté krabice, okamžitě se přizpůsobí jejímu tvaru, takže máme doma kočku krychli, a pokud zaleze do kulaté váhy na potraviny, přemění se v kočku kouli? Vzhledem k tomu, že jedna z našich koček je poněkud zaoblenější tělesné konstituce, její pokus dostat se do plastové misky byl sice korunován úspěchem, ale jak přes okraje misky poněkud přetékala, připomínala nakynuté nebo možná už lehce překynuté těsto.

Jak je vidět z následujícího obrázku, koťata, podobně jako děti, si velmi rády hrají na schovávanou. Kočičí záliba v zahradničení je také velmi pozoruhodný jev, ale tu pro dnešek nechávám stranou. 

 

Další oblíbená schovávačka je koš na prádlo. Pračku od jisté doby před zapnutím pokaždé podrobím důkladné prohlídce a zapínám ji teprve pokaždé, kdy jsou všichni chlupatí nocležníci nalezeni a vyhozeni.

    

A jak je vidět, v kýblu máme nejen nervy, ale také kocoura :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na závěr jsem si připravila tři malé hádanky (jedná se o velmi fikaný trénink postřehu a matematických schopností):

Kolik koček je na obrázku?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je na tomto obrázku kočka?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najdete kočku?

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povedlo se Vám vyluštit hádanky? Pro ty, kteří dočetli až sem, se právě nese malá odměna:

 

  

A na závěr všem čtenářům přeji příjemné vánoční svátky a bohatou nadílku.

 

 

P.S.

Správné odpovědi: 13 koček, kocour, 2 boule = 2 kočky

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Hvozdecká | úterý 23.12.2014 15:25 | karma článku: 36,67 | přečteno: 3778x
  • Další články autora

Helena Hvozdecká

Jak (ne) přežít Valentýna

Zbývá ještě zabalit poslední dárek. Moje Avon Lady mi včera přinesla báječné slipy pro mého miláčka – jsou černé a uprostřed mají velké červené srdce. Prostě nádhera! Bude z nich určitě nadšený! A doufám, že je hned vyzkouší!

14.2.2016 v 11:39 | Karma: 19,56 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Kam jsi včera tak spěchala, Pusinko?

Stává se to i vám? Omylem odešlete esemesku někomu, komu nepatří? Anebo naopak dostanete esemesku od někoho omylem?

17.1.2016 v 16:19 | Karma: 18,32 | Přečteno: 672x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Jak jsem (ne)zápálila adventní svíci

Předvánoční čas by měl být časem rozjímání a pohody, dočetla jsem se před časem v jednom článku na internetu. Člověk by prý měl trochu zpomalit a pokud možno se zastavit.

20.12.2015 v 17:08 | Karma: 14,43 | Přečteno: 760x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Parkování na růžovo

K cestování po městě Brně využívám převážně MHD. Přesto mě možnosti parkování v centru Brna zajímají – v souvislosti s mými klienty, kteří často přijíždějí na domluvenou schůzku autem a – překvapivě – potřebujíněkde zaparkovat.

16.12.2015 v 18:38 | Karma: 16,13 | Přečteno: 540x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

A vy tady čekáte s čim, pani?

Panickou hrůzu z bílého pláště naštěstí nemám. Navíc jsem byla až donedávna celkem zdravý člověk, takže se mi úspěšně dařilo se lékařům vyhýbat. Hrůzu mám spíš z předpeklí, kterému se říká čekárna.

18.11.2015 v 16:15 | Karma: 22,91 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás přistoupil na návrh dohody o příměří předložený Egyptem a Katarem

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:02

Aktualizujeme Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří předložený...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno 

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2025x
Brňačka s láskou k psanému slovu a šuplíková spisovatelka s potřebou sdělovat a sdílet. Žena, která si ráda vymýšlí příběhy a jen výjimečně (a krátkodobě) ztrácí svůj nadhled a smysl pro humor.

Moje literární pokusy jsou nově k nahlédnutí i zde: https://www.facebook.com/pages/Helena-Hvozdeck%C3%A1/288031364717330 A také zde:

www.helenahvozdecka.cz

Seznam rubrik