Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jestli budeš zlobit, přijde si pro tebe developer!

Časy se mění a jak se zdá, mění se i strašidla. Soudím tak podle nápisu na zdi, který jsem objevila při jednom ze svých pěších výletů po okolí Brna. Jako dítě jsem se bála čertů, klekánic a polepšovny. A taky učitele tělocviku, protože když mluvil, tak křičel a navíc křičel nespisovně.

Dodnes si živě vybavuji, jak jsem utíkala domů z rytmiky, jakéhosi cvičení pro děti školou povinné, které pořádal místní Sokol. Vyrůstala jsem na malém městě, tehdy ještě školní družina neexistovala, protože místní děti chodily do školy s klíčkem na krku a s klíčkem na krku se také (většinou) spořádaně vracely domů. Existovaly výjimky, třeba když neočekávaně napadl sníh. No uznejte, odolali byste, když na červené kožené aktovce se tak krásně jezdilo z toho kopce v parku po cestě ze školy? Co udělal sníh se sešity popsanými klasickým bombičkovým perem, to si asi umíte představit. Co udělala moje máma, když otevřela moji aktovku, to si asi umíte představit také…

Do kroužků se místní děti spolehlivě dopravovaly samy a pěšky, ostatně kromě Sokola a ochotnického souboru městečko jiné zájmové aktivity nenabízelo. Zájmové aktivity si totiž děti hledaly samy. Do lesa bylo od našeho domu  sotva pět minut a na místní smetiště, kde se dětem s pyromanskými sklony nabízely nevídané možnosti vyžití, se dalo dojít za pouhých deset minut. Na smetišti většinou doutnal oheň a bylo věcí cti udělat z doutnajících uhlíků pořádný táborák, příp. najít co nejvíc prázdných obalů od různých sprejů nebo vyhrát soutěž o nejlepší trefu. Většinou jsem nevyhrávala, ale stejně mě oheň jako jeden ze základních živlů neskutečně přitahoval. Nebo mě možná spíš přitahoval Laďa, zrzavý a pihatý bratr–dvojče Pavla, kterého jsem zase přitahovala já. Jenže Pavel byl hodný a jemný hoch, jeden z těch, z kterých se později rekrutují SSS (slabí, slušní, spolehliví), kdežto já jsem jako typická ženská měla slabost spíš pro malého grázlíka Laďu.  Horší bylo, že po návratu domů mě obvykle prozradil zápach. „Zase smrdíš!“ konstatovala máma a poslala mě klečet do kouta. „Jestli ještě jednou půjdeš na to smetiště, skončíš v polepšovně!“ hrozila mi.  V polepšovně jsem nakonec neskončila jen díky tomu, že Laďa začal chodit s jinou (na smetiště). Ano, tušíte správně, byl to první chlap, který mi zlomil srdce!

Jednou se mi po hodině rytmiky podařilo zapovídat se s kamarádkou. Při zpáteční cestě jsem brala schody po dvou, očima jsem hypnotizovala ručičky kostelních hodin, protože mi bylo jasné, že jakmile zvon na kostele odbije šestou hodinu večerní, objeví se za mnou klekánice s pytlem a bude se mnou konec. Asi v půli cesty jsem slyšela údery zvonu, půlky jsem měla stažené strachy, copánky s beruškami mi poskakovaly po zádech, ale statečně jsem běžela dál. Pro tentokrát to dopadlo dobře, obávané klekánice se neobjevily.

Dnes už se při pozdních návratech domů strachy netřesu, spíš se snažím zachytit fotoaparátem „kouzlo nechtěného“ a přidat si tak další úlovek do své sbírky „cedulky a nápisy“. Bohužel velmi často objevím nějaký skvost právě v okamžiku, kdy u sebe nemám naprosto nic, čím by se dalo fotit. Což byla např. i situace návštěvy ambulance jednoho lékaře. V čekárně mě zaujala cedule s ručně vyvedeným nápisem: Místo pro odkládání pacientů. Protože jsem tvor zvídavý, místo jsem důkladně prohlédla, ale žádného pacienta jsem neobjevila. Přesto jsem se raději držela v uctivé vzdálenosti (od toho místa i od lékaře).

Na další zajímavý nápis mě upozornil syn v místním supermarketu: Teplý koutek dnes z technických důvodů uzavřen, omlouváme se zákazníkům a děkujeme za pochopení. Vzhledem k tomu, že jsme do supermarketu Albert přišli s cílem doplnit naše nulové zásoby potravin, v klidu jsme dál plnili vozík. Cestou domů jsem si však marně lámala hlavu nad "technickými důvody", které vyřadily z provozu "teplý koutek". 

Bouře se doma strhla až v okamžiku, kdy jsem dětem předložila šunku s nápisem: Vepřová šunka pro děti nejvyšší jakosti“.

„Tak to tedy ne, matko, tuhle šunku já jíst nebudu,“ konstatoval syn. „Protože za a) nejsem dítě, za b) nejsem VIP!!!“

Situaci jsem vyřešila tím, že jsem plátky šunky nakladla mezi plátky domácího chleba, obal zahrabala do odpadkového koše a VIP svačiny byly další den bez potíží zkonzumovány i mými ne VIP dětmi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Při čekání na výroční schůzi chovatelů koček města Brna jsem objevila další zajímavý nápis.

 

Po návštěvě místního WC jsem ovšem musela uznat, že WC kurzy by byly na místě. A to jsem navštívila pouze dámské toalety, na pánské chodím pouze výjimečně, třeba v případě, že velmi, ale opravdu velmi spěchám a navíc nemám na nose brýle ani na očích kontaktní čočky.

Což je vcelku běžný stav, protože pokud si nasadím čočky na dálku, nevidím na blízko (třeba do jídelního lístku). Když jsem se jednou v případě akutní nouze rozběhla na toaletu, připadalo mi sice trochu zvláštní, že místo umyvadel mají v té vstupní místnosti jakési divné mušle, nicméně do kabinky jsem doběhla včas. Když jsem se vracela, u mušlí už stálo několik pánů, dívali se na mě poněkud udiveně a jeden z nich se dokonce zmohl na protesty. Omluvila jsem se s tím, že bez brýlí vidím svět rozmazaný a především větší a prchala jsem, jak nejrychleji to šlo. Ale uznejte, měli byste čas ve spěchu a bez brýlí studovat panáčky na dveřích? Jako mnohem praktičtější mi připadá označení dveří do příslušné místnosti nápisem: Sněženky, příp. Tulipáni v jedné mé oblíbené kavárně. Zase takový tulipán nejsem, aby mi nedošlo, že jsem sněženka.

Při návratu z jednoho víkendového výletu jsem s dětmi marně hledala ve vlaku volné místo. Nakonec jsme jako jediné snesitelně volné a dýchatelné místo vyhodnotili chodbičku na konci kupé 1. třídy. Sice se nás průvodčí snažila vyhodit, protože jsme měli zaplacenou třídu druhou, ale nedali jsme se a statečně jsme u záchodku stáli dál. Přitom nás zaujal tento nápis:

Zbytek cesty jsem uvažovala, jestli se jedná o potřebu malou či velkou, a protože ta malá se postupně stávala docela akutní, radila jsem se s dětmi, jestli nastal čas „rozbít sklo“. Nakonec jsme se moudře rozhodli přesunout do 2. třídy, kde podobný nápis chyběl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protože jsem milovník zvířat, nemohla jsem při dalším z výletů odolat tomuto nápisu:

 

Potom jsem ještě dlouho vyhlížela zmiňovaného pejska, ale žádného jsem neviděla. Nezahlédla jsem ho ani při dalších cestách kolem. Tak nevím, že by cedule nezabrala?

Svůj poslední úlovek z cest nechávám bez komentáře, protože komentář nepotřebuje. No… pro zvědavé bych možná mohla prozradit, že polikliniku už jsem využila…a na další v řadě (vlastně ve sloupci) se teprve těším…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Hvozdecká | úterý 30.12.2014 16:10 | karma článku: 17,17 | přečteno: 989x
  • Další články autora

Helena Hvozdecká

Jak (ne) přežít Valentýna

Zbývá ještě zabalit poslední dárek. Moje Avon Lady mi včera přinesla báječné slipy pro mého miláčka – jsou černé a uprostřed mají velké červené srdce. Prostě nádhera! Bude z nich určitě nadšený! A doufám, že je hned vyzkouší!

14.2.2016 v 11:39 | Karma: 19,56 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Kam jsi včera tak spěchala, Pusinko?

Stává se to i vám? Omylem odešlete esemesku někomu, komu nepatří? Anebo naopak dostanete esemesku od někoho omylem?

17.1.2016 v 16:19 | Karma: 18,32 | Přečteno: 672x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Jak jsem (ne)zápálila adventní svíci

Předvánoční čas by měl být časem rozjímání a pohody, dočetla jsem se před časem v jednom článku na internetu. Člověk by prý měl trochu zpomalit a pokud možno se zastavit.

20.12.2015 v 17:08 | Karma: 14,43 | Přečteno: 760x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Parkování na růžovo

K cestování po městě Brně využívám převážně MHD. Přesto mě možnosti parkování v centru Brna zajímají – v souvislosti s mými klienty, kteří často přijíždějí na domluvenou schůzku autem a – překvapivě – potřebujíněkde zaparkovat.

16.12.2015 v 18:38 | Karma: 16,13 | Přečteno: 540x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

A vy tady čekáte s čim, pani?

Panickou hrůzu z bílého pláště naštěstí nemám. Navíc jsem byla až donedávna celkem zdravý člověk, takže se mi úspěšně dařilo se lékařům vyhýbat. Hrůzu mám spíš z předpeklí, kterému se říká čekárna.

18.11.2015 v 16:15 | Karma: 22,91 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

V Česku byla opět vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

6. května 2024  12:08

V noci na pondělí bylo možné z Česka sledovat polární záři. Nejjasnější byla po půlnoci a poté...

Sražení ženy a vnuček autem má druhou oběť, v nemocnici zemřelo jedno z dětí

6. května 2024  12:02

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2025x
Brňačka s láskou k psanému slovu a šuplíková spisovatelka s potřebou sdělovat a sdílet. Žena, která si ráda vymýšlí příběhy a jen výjimečně (a krátkodobě) ztrácí svůj nadhled a smysl pro humor.

Moje literární pokusy jsou nově k nahlédnutí i zde: https://www.facebook.com/pages/Helena-Hvozdeck%C3%A1/288031364717330 A také zde:

www.helenahvozdecka.cz

Seznam rubrik