Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pilinová klobása a jakoby hobby výstava

Nelze stále sedět doma a tak jsme se o víkendu rozhodli, že letos vyrazíme do Českých Budějovic na výstavu Hobby. Ne že bych potřeboval nějaké náčiní pro své sporadické kutilské spády, to lze dnes nakoupit v každém větším hobby marketu a na výstavišti stejně nic takového (skoro) neprodávají, to spíš kytičky zajímaly moji drahou polovičku, neboť ještě stále nějaké místo kolem chalupy je.

Budeme-li takhle pokračovat ještě rok dva, budu moci prodat sekačku na trávu a vyzbrojit se motyčkou na okopávání různých keřů, stromků a květin... ale o tom někdy příště.
Cestu jsme původně plánovali na pátek, jenomže celý den pršelo. Sice drobně, ale nepříjemně a co v takovém počasí na výstavě, která je převážně venku.
V sobotu pořádali v Chodské Lhotě turistický pochod, příznačně nazvaný Chodská bůta - foto z akce, kterou jsem zpracovával pro regionální tisk, je zde.
Na kole jsem si zajel dvacítku, něco nafotil dopoledne, odpoledne nafocení závěru, večer umístění fotek na web... na výlet vyšla neděle. Jak sobota, tak neděle už byly bez deště, byť obloha neveštila nic dobrého, deště si užili na Moravě a upřímně řečeno - nic jim tady u nás nezávidíme.

Stodvacetikilometrovou cestu přes Klatovy - Horažďovice - Strakonice jsme absolvovali v poklidu, počátkem dubna jsem přispěl nemalou částkou do státní kasy (na jaké účely vlastně jdou pokuty?) za trochu větší rychlost - za městem, na rovince, do kopce, tam se to pane měří a vybírá, od té doby jezdím do stovky, ačkoliv mě noha na plynu nějak poškubává, před půl jedenáctou zaparkovali v ulici před výstavištěm, kde se občas najde volné místečko zdarma, takže nemohu posloužit cenou parkovného na vyhrazených parkovištích - lidová patrně nebude, zaplatili 160 kaček vlezného (penzistické zlevněné na Kč 45 až od sedmdesáti let, to už budu sedět na zahrádce mezi květinami a pošklebovat se šílencům, co se plahočí na nějaké výstavy) a vyrazili hlavní ulicí.

Hned kousek od vchodu bylo k vidění tohle uskupení - mám dřevo a jakékoliv výrobky z něho rád, nabízeli tady sedačky do zahrady, na snímku malá ukázka, jak taky může zahrada vypadat...

Podívejme, jaká pěkná stavba ze dřeva! A k jakému bohulibému účelu slouží! Jenom nějak prázdno před barovým pultem jsem viděl. Že by snad ceny?

Ještě jedna krása ze dřeva a hned za ní na dvou sudech nabízí se cosi na posilnění! Jenomže co s tím, když je nutno nejen přijet, ale také odjet? Řešením by mohl být zájezd autobusem!

Šli jsme hlavní cestou dál, když tu náhle - červená dvojice na červeném dvoukole... je to někdy dost fofr stihnout zmáčknout spoušť, než objekt zmizí!

Prodejci ve stáncích se docela nudili, všechny možné kráječe už všichni máme doma někdy dole v šupleti a nadále používáme staré osvědčené škrabky...

I tahle krásná stavba najde jistě své uplatnění!

Podle oblečení lidí nebylo žádné teplo, Zmrzlíci sice už byli konce týdne, ale nedělní teploměr řekl bych nepřelezl patnáctku. Přesto byla výstava solidně navštívená.

Za zvláštní blog by stály stánky s občerstvením a vzhledem k tomu, že jsem cosi podobného kdysi provozoval taky, poněkud do toho vidím. Fakt je, že nájmy na podobných akcích jsou poměrně vysoké, vydělat by člověk taky měl (přinejmenším na zdravotní a sociální pojištění), ale pořadovat za krajíček chleba o síle 1 cm 4 nebo 5 korun jeví se mi poněkud přemrštěné! Laskavý čtenář nechť si změří délku bochníku a spočítá si sám, kolik by stál ve stánku takový chleba celý!
Všechy stánky měly v podstatě stejné ceny a praktikovat systém - dám ceny menší a vydělám díky většímu množství zákazníků tady asi nefunguje...

V čase oběda (fotografováno v půl dvanácté) nebyl u stánků žádný nával, dali jsme si nicméně u jednoho takového grilovanou paprikovou klobásu, aniž bychom si přebrali, jak bude po nejméně hodinovém prohřívání vypadat uvnitř. Po ukousnutí jsem měl pocit, že jím lisované piliny, proložené malinkými kousky špeku a důkladně okořeněné pálivou praprikou! Tácek, hořčice, po dvou krajíčcích chleba, to vše dvakrát - 116 korun českých. Nekupte to, za ty peníze! Ještě že za kelímovou desítku chtěl 25 korun, což je o pouhé tři koruny víc, než u nás v hospůdce.

Nad nepovedenou svačinou jsme mávli rukou a šli kousek dál, podívali se na chlapíka, který vyráběl takovéto krásné nápisy...

...též Zemanovce, kteří u zadní brány dělali předvolební kampaň v duchu svého šéfa a tudíž za pomocí pitiva (alkoholického, samozřejmě) rozličného druhu jsme viděli...

...nahlédli jsme také do pivovarské zahrady, kde vyhrávala dechovka a červeně kvetly kaštany...

...abychom posléze nakoupili pár květinek, což byly jediné smysluplně utracené peníze.

Na snímku je květ štětkovce, který roste v Itálii téměř v každé zahrádce. Jupíí, nemusíme jezdit tak daleko!

Tímto krásným květem jsme se rozloučili s výstavou, která mi připadale jako vesnický jarmark, ale budiž. Příště se možná přijedeme podívat znovu!

Autor: Zdeněk Huspek | pondělí 17.5.2010 21:47 | karma článku: 11,20 | přečteno: 1380x
  • Další články autora

Zdeněk Huspek

Vánoční přání

Všem blogerům i jejich čtenářům jedno pohlednicové, letos v lednu, kdy i ve střední nadmořské výšce byla zima, pořízené přání.

24.12.2017 v 18:35 | Karma: 12,32 | Přečteno: 261x | Diskuse| Fotoblogy

Zdeněk Huspek

Nedělní výšlap na rozhlednu

Rozhledna na sv. Markétě nad Dlažovem je od nás (z Loučimi) bratru (a sestře taky) necelých 5 kilometrů a poněvadž na kolo není počasí (mokré silnice, teploty kolem nuly),

11.12.2017 v 20:56 | Karma: 18,05 | Přečteno: 360x | Diskuse| Fotoblogy

Zdeněk Huspek

Prosincová procházka lesem aneb dvanáct do tuctu

Máme to u nás (Loučim, www.loucim.cz) do lesa co by kamenem hodil a zbytek došel, což v praxi znamená, že u prvních stromů jste za 10 minut volné chůze do kopce.

6.12.2017 v 20:50 | Karma: 12,71 | Přečteno: 229x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Huspek

Hřbitov na hranici

Pán nebo rytíř z Nemanic - tohle okřídlené úsloví zná každý. Kde však leží vesnice Nemanice, o tom už má ponětí jen málo lidí. Napravme to.

1.12.2017 v 18:14 | Karma: 21,53 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Huspek

Říjnové cyklofoto 2 aneb Nýrská přehrada

Ta přehrada pár kilometrů za Nýrskem směrem k Železné Rudě je od doby, kdy jsem začal znovu jezdit na kole (viz fofoblog na mém poněkud zanedbávaném webu) moje srdeční záležitost.

26.11.2017 v 20:36 | Karma: 15,97 | Přečteno: 331x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1157x
Živnostník v.v., příležitostný novinář, fotograf, editor vlastních a obecních stránek, počítačový nadšenec. Obyvatel západních Čech s přiměřeně skepticko-optimistickým náhledem na svět. Ročník 47´.