Oranžový karafiát nebrat!

Sedmnáctého listopadu vypukne v Domažlicích nákupní horečka. Ten slavný den otevřou nový Kaufland. Lidi vezmou obchod útokem, co kdyby nějaká ta sleva (určitě bude) a potom, Kaufland je levný. Poněkud ušmudlaný, ale spořivým Chodům budou ceny vyhovovat.

Tady bude supermarket!Z. Huspek

 Domažlický Kaufland by se dal také nazvat Látkův Kaufland. Neboť za starostování současného poslance ČSSD Jana Látky bylo požehnáno rozhodnutí postavit ten zpropadený krám nikoliv na okraji města, ale pěkně v jeho centru (protože z náměstí je to co by kamenem dohodil a nikam nemusel chodit), v místě bývalého pivovaru. Pod okny jedné školy základní a jedné střední (gymnázia). Iniciativy Plzeňské ekologické hnutí Děti Země a místní občanské sdružení Tusta vydržely odporovat tři roky - potom utřeli lusku. Řediteli sousedícího gymnázia se nelíbilo, že má v prostoru mezi gymnáziem a základní školou vyrůst parkoviště pro 164 aut a zvýší se tak koncentrace výfukových plynů, zhorší životní prostředí a zvýší hlučnost. Utřel taky. Starosta Látka tehdy (2004) situaci tak dramaticky neviděl, protože město se areál několik let neúspěšně pokoušelo prodat a Kaufland za něj nabídl 27 milionů. Skutečnost je prostá - tehdejší vedení města areál prodat prostě neumělo a udělat tam klidovou zónu přišlo radnici, vedené oranžovými karafiátníky, nevýznamné. Takže supermarket.

 Jeho stavba jde do finále a zároveň se také rýsuje domažlická dopravní rarita. V úseku přibližně dvouset metrů budou 3 světelné křižovatky! Aby bylo učiněno dopravní vyhlášce zadost, vložili projektanti Kauflandu další světla mezi křižovatky ulic Poděbradova a Prokopa Velikého a Komenského a Benešova, aby vjezd a odjezd na parkoviště byl plynulý!

Už při dnešním provozu (ulice Poděbradova a Komenského slouží jako hlavní tah z jižních Čech na hraniční přechod Folmava) stačí jen málo rozhozená synchronizace a už člověk jede stylem co křižovatka, to zastavení. Až strejčkové z okolních chodských (i nechodských) vesnic přifrčí se svými škodověnkami a svým stylem jízdy, bude to zážitek pro silné povahy! Nemluvě o dýchatelnosti ovzduší!

Pana poslance Látku to v nově klimatizované sněmovně vzrušovat nebude. Bude mít na starosti spolu se svými kumpány plánování dalších podobných kulišáren. Tentokrát ve větším měřítku. Třeba krajském. Pokud jim to bude umožněno.

Takže až zítra odpoledne anebo v sobotu dopoledne budeme mít dojem, že o nic nejde, nebude to tak docela pravda. Jde o hodně.

PS. Zcela úmyslně jsem nenapsal ani řádku o možné protislužbě (nebo jak se tomu dnes říká) po vzoru (tehdejšího) předsedy vlády Stáníka. Nejsem blázen, abych čelil jakémukoliv oznámení :)!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Huspek | čtvrtek 16.10.2008 19:55 | karma článku: 19,60 | přečteno: 1159x
  • Další články autora

Zdeněk Huspek

Vánoční přání

24.12.2017 v 18:35 | Karma: 12,32

Zdeněk Huspek

Nedělní výšlap na rozhlednu

11.12.2017 v 20:56 | Karma: 18,05

Zdeněk Huspek

Hřbitov na hranici

1.12.2017 v 18:14 | Karma: 21,53