Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jazyková vybavenost

Jazyková vybavenost českého národa není valná, říkají skeptici a doporučují - naučte se alespoň jednu světovou řeč, při cestách do světa se bude hodit! Tyhle rady slyším už desítky let a pořádně se naučit alespoň jeden jazyk se mi nepodařilo...

Toskánsko 2009 (Cecina Mare)Z. Huspek

Ovládnout němčinu (vzhledem k blízkosti mého bydliště s hranicemi Německa) jsem se v životě pokoušel několikrát. První kurz jsem absolvoval v šedesátých letech (a svých osmnácti) a došel k páté lekci. Pak jsem dal přednost procvičovaní českých slovíček s tématikou lásky s dívkou Helenou v lavici za mnou a s němčinou byl konec.

Další kurz, pro jistotu znovu od začátku, jsem absolvoval o deset let později. Po prvním roce jsem něco rozuměl a taky se uměl domluvit, pouze však v čase přítomném. Préteritum silných a slabých sloves mne tehdy vylekalo natolik, že jsem s výukou skončil. Částečná znalost němčiny mne nicméně dostávala do komických situací ve chvílích, kdy jsem se potřeboval (většinou na dovolené u Baltu) na něco zeptat. Za použití dostupné slovní zásoby jsem položil otázku a protože tázaný se domníval, že mluvím dobře, spustil svižnou odpověď a já se nedozvěděl stejně nic.

Nic se neděje, uklidňoval jsem se další léta, v případě akutní potřeby doučím se individuálně. Nijak akutně jsem němčinu nepotřeboval, přesto jsem občas cvičně otevřel učebnici, abych ji po několika dnech opět zaklapnul. Učit se individuálně vyžaduje totiž silnou vůli a motivaci.

Ta se dostavila před rokem, kdy jsme se chystali k moři do Itálie - už po čtvrté. Usoudil jsem, že ovládat pár italských slovíček by nebylo od věci.

Investoval jsem dvě stovky do učebnice „Italsky za 30 dní" a na jaře se pustil do biflování. Záhy jsem zjistil, že název učebnice je nesmysl, protože za 30 dní jsem byl u třetí lekce ze třiceti. Ale budiž, alespoň si toho víc zapamatuju, řekl jsem si. Na internetu jsem našel kurz italštiny zdarma jako vhodný doplněk učebnice a do odjezdu na dovolenou jsem zmáknul lekcí skoro deset. Pro jistotu jsem si jako hlavní větu poznamenal „Io parlo troppo italiano," což znamená mluvím málo italsky a odfrčeli jsme do Toskánska.

Recepční v autokempu mluvila německy, supermarkety jsou v podstatě větší sámošky a na trhu si člověk zboží vybere taky sám - italštinu jsem vlastně nepotřeboval. K lámání chleba došlo při cestě od Tyrhénského moře k moři Jaderskému v polovině dovolené. Podle automapy jsem vybral nejkratší cestu z Florencie do Ravenny přes Forli a nějak mi nedošlo, že jsem zvolil trasu přes vrcholy středních Apenin.

Že to pro fordíka s karavanem za zadkem bude problém a velký se mi snažil vysvětlit na benzinové pumpě na okraji Florencie Ital středních let s dvěma dospívajícími dcerami. To už jsme měli za sebou stoupání do výšky takřka 600 metrů nad mořskou hladinou při přejezdu města Volterra a hodinové bloudění Florencií.

Na mapě jsem Italovi ukázal, kudy chceme jet. Zavrtěl hlavou a doporučil mi cestu z Firenze do Bologny a odtamtud do Ravenny. Po dálnici. Protože moje trasa byl samý kopec (to ukázal rukama).

Dívali jsme se do mapy, popisoval mi cestu a já kýval a souhlasil českým no, no. Přitom mi vůbec nedošlo, že tohle slovíčko je v italštině zápor! Kýval jsem hlavou a odpovídal na jeho dobré rady ne! Stres z bloudění kolem města (nebylo na této dovolené první ani poslední) a také nelibost nad tím, že jsem naplánoval špatnou trasu způsobil, že se mi všechna naučená slovíčka úspěšně vypařila z hlavy! Ten dobrý člověk mě musel mít za blázna!

Po chvíli přesvědčování jsem souhlasil a po jeho nabídce, že mě zavede na výjezd dálnici směr Bologna, jsme ukončili naší veselou konverzaci.

Do cíle už jsme se dostali bez problémů a já si uvědomil, že podceňovat jazykovou vybavenost se prostě nevyplácí. A tak jsem znovu otevřel učebnici italštiny a začal se biflovat. Od začátku. Snad se mi do příštího léta podaří zapamatovat alespoň pár slovíček...  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Huspek | čtvrtek 19.11.2009 10:41 | karma článku: 12,14 | přečteno: 1286x
  • Další články autora

Zdeněk Huspek

Vánoční přání

Všem blogerům i jejich čtenářům jedno pohlednicové, letos v lednu, kdy i ve střední nadmořské výšce byla zima, pořízené přání.

24.12.2017 v 18:35 | Karma: 12,32 | Přečteno: 261x | Diskuse| Fotoblogy

Zdeněk Huspek

Nedělní výšlap na rozhlednu

Rozhledna na sv. Markétě nad Dlažovem je od nás (z Loučimi) bratru (a sestře taky) necelých 5 kilometrů a poněvadž na kolo není počasí (mokré silnice, teploty kolem nuly),

11.12.2017 v 20:56 | Karma: 18,05 | Přečteno: 360x | Diskuse| Fotoblogy

Zdeněk Huspek

Prosincová procházka lesem aneb dvanáct do tuctu

Máme to u nás (Loučim, www.loucim.cz) do lesa co by kamenem hodil a zbytek došel, což v praxi znamená, že u prvních stromů jste za 10 minut volné chůze do kopce.

6.12.2017 v 20:50 | Karma: 12,71 | Přečteno: 229x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Huspek

Hřbitov na hranici

Pán nebo rytíř z Nemanic - tohle okřídlené úsloví zná každý. Kde však leží vesnice Nemanice, o tom už má ponětí jen málo lidí. Napravme to.

1.12.2017 v 18:14 | Karma: 21,53 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Huspek

Říjnové cyklofoto 2 aneb Nýrská přehrada

Ta přehrada pár kilometrů za Nýrskem směrem k Železné Rudě je od doby, kdy jsem začal znovu jezdit na kole (viz fofoblog na mém poněkud zanedbávaném webu) moje srdeční záležitost.

26.11.2017 v 20:36 | Karma: 15,97 | Přečteno: 331x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

V Česku byla opět vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

6. května 2024  12:08

V noci na pondělí bylo možné z Česka sledovat polární záři. Nejjasnější byla po půlnoci a poté...

Sražení ženy a vnuček autem má druhou oběť, v nemocnici zemřelo jedno z dětí

6. května 2024  12:02

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1157x
Živnostník v.v., příležitostný novinář, fotograf, editor vlastních a obecních stránek, počítačový nadšenec. Obyvatel západních Čech s přiměřeně skepticko-optimistickým náhledem na svět. Ročník 47´.