Fotky v hdr kvalitě - co s nimi?

Když jsem dnes dopoledne připravoval pár včerejších obrázků prvního sněhu na svůj web a plánoval jejich umístění na blog, narazil jsem na "Trochu iné Bérešovy fotky" vytvořené ve speciálním editoru pro tvorbu HDR fotografie.

Z. Huspek

A vzhledem k tomu, že se tímto stylem fotografie zabývám už skoro půl roku, rozhodl jsem se přispět do diskuse (obrázky, pochopitelně), případně podnítit diskusi další a to o praktickém využití takovýchto fotografií - protože ačkoliv to opravdu vypadá jako omalovánky, pořád jsou to fotografie.

Proces HDR není ovšem jenom tvorba víc barevných a víc dynamických obrázků. Poněkud nenápadnější, o to však důležitejší je možnost (jak se kdosi zmínil v diskusi pod Bérešovými fotkami) dostat z fotografie maximum detailů taky formou HRD (v mém případě v programu Zoner 13 PRO), aniž by fotka vypadala jinak než vypadat má.

Následující fotografie jsem pořídil 12. listopadu v uličkách hned vedle náměstí v Českých Budějovicích. V pošmourném, podmračeném odpoledni v době od půl třetí do čtyř hodin. Jinak fádním obrázkům dodává HDR úplně jinou atmosféru...

 

 

 

Obrázky jsou zpracovány v trial verzi programu v dolním proužku fotky. Jeho cena je 66 dolarů a nad zakoupením pořád ještě přemýšlím - souvisí to pravě s využitím takto zpracovaných fotek. Zakoupení programu lze obejít používáním trial verze na neomezenou dobu a počítat s tím, že spodní část fotky s proužkem bude nutno odříznout - jak je tomu ostatně u zbývajících fotek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak to může dopadnout po odříznutí spodní části fotografie je patrné z tohoto snímku. Z kola, které má na fotce svůj význam,  zbyla polovina a vůbec - fotka nemá žádný spodní okraj (v podobě alespoň části břehu potoka).

 

 

 

 

 

*******************

Následující obrázky jsou také HDR, ve výše zmíněném programu Zoner. Tady existují dokonce 3 možnosti,  jak postupovat. Buď využít systému "Expoziční bracketing" neboli automatické posouvání expozice přímo z fotopřístroje a pořídit 3 totožné obrázky (pochopitelně ze stativu) každý jinou expozicí a v programu z nich sestavit výsledný obrázek, nebo fotografovat do RAWu a s každým obrázkem si hrát pomalu 5 minut, než dosaneme solidní výsledek anebo třetí, na fotkách dole úspěšně použitá možnost přopravit si z jedné kvalitní fotografie další dvě, jednu pod a druhou přeexponovanou a všechny 3 spojit jak v prvním případě. Tohle HDR mi vyhovuje nejvíc, zpracování jednoho snímku trvá kolem 2 minut a výsledek... nakonec posuďte sami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A teď posuďte a podiskutujte, jak to s tím HDR vlastně je? Viděl jsem letos v létě na výstavě fotografií jedno takové panoráma vytvořené metodou použitou u horních fotografií a vůbec to nevypadalo špatně. Představte si takovou fotku ve formátu A4 případně větší - povesil by si ji někdo doma na zeď?

 

Autor: Zdeněk Huspek | neděle 28.11.2010 20:01 | karma článku: 17,40 | přečteno: 2120x
  • Další články autora

Zdeněk Huspek

Vánoční přání

24.12.2017 v 18:35 | Karma: 12,32

Zdeněk Huspek

Nedělní výšlap na rozhlednu

11.12.2017 v 20:56 | Karma: 18,05

Zdeněk Huspek

Hřbitov na hranici

1.12.2017 v 18:14 | Karma: 21,53