Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

marek.roszak

20. 1. 2011 14:19
Důležitý je vkus a výsledek

I když je to vlastně "archívní" článek, to nevadí.

Podle mně je otázka HDR irelevantní v tom nejlepším smyslu. Pokud si člověk, a to každý sám, uvědomí, co fotografie pro něj znamená, pak si zodpoví také na otázku "co z HDR".

A samozřejmě zde máme klasické kolik lidí, tolik názorů. Jestliže je pro někoho výsledek, jenž mu foťák doručí, netknutelná svatost, která má v takové podobě být taky publikována, pak nemůže HDR v žádné případě uznávat. Někdo jiný bude "hadrovat" každou fotku. Další neuznává žádné pomocné světlo: je třeba se snažit. Pro někoho jiného má být fotka taková, že se líbí mně, což nabízí prostor takřka každé technice. Arbitrem je každý sám. Černobílá? Proč ne. Zrno? Když je vhodně použito...

Je to všechno umění a nedá se jej striktně vtáhnout, Bohu díky, pod nějaké definice. Když třeba někdo říká, že jsou barvy nepřirozené, ptám se, co jsou přirozené barvy? Stačí pozorovat totéž místo, během dne, za různého počasí...

Takže: soustředit se na výsledek a techniku neřešit.

0 0
možnosti
OM

Omachalek

2. 12. 2010 7:52
ZONER

není na HDR úplně ideální...

0 0
možnosti
MT

Marek Trizuljak

1. 12. 2010 9:49
Mnoho je způsobů, jak fotografie upravit

Zde uveřejněné autorovy fotky jsou myslím velmi dobrým příkladem inteligentního a citlivého použití nástroje HDR.

Ideální je stav, kdy se podaří záběr, který není posléze potřebné upravovat. Kdo někdy fotil na velkoformátový diapozitiv, či alespoň na plochý diapozitivní film (6x6 event. 6x4,5), ví o tom své. Snímek se musel udělat pečlivým komponováním záběru a stejně pečlivou expozicí. Rovněž v černobílé fotografii je základem dobré nasnímání a vyvolání negativu. Mnohé šlo ovlivnit už při snímání, volbou clony a případně použitím filtrů. Nepláču však ani v nejmenším za starými časy, digitální fotografie přináší spoustu nových možností, mnohem větší pohotovost a širokou paletu post-editací. Programy na úpravu fotek skýtají skoro až nekonečné množství kombinací. Ale jsou také pokušením domnělé snadnosti, když si člověk po dvojím-trojím kliknutí začne myslet, že se tím z jeho fotky stalo umění.

Základem vždy zůstane převaha tvůrčího záměru autora nad technickými možnostmi.

0 0
možnosti
R

Roger.Wilco

29. 11. 2010 13:42
.

Hmmm... R^ Pěkné. Jen jednu věc nechápu. Žil jsem v domnění, že HDR fotografie se dají dělat pouze ze statických scén. Fotka je složena přece ze 2-3 snímků, které mají nastaveny různé expozice. Jak to, že ti pohybující se lidé tam tedy nejsou rozmazaní?

0 0
možnosti
ZH

zdenda.h

29. 11. 2010 16:56
Re: .

Je to popsané v závěru článku - je několik možností. Expozičním bracketingem, čili 3 záběry z jednoho místa ze stativu je pořízena série západu slunce na http://www.multiweblog.estranky.cz/.

Serie Zima na horním Chodsku (tamtéž) je focená z ruky, upravená takovým pseudo HDR - klasicky naexponovaný snímek se zkopíruje a úpravou barev v editoru se udělá další snímek skoro černý podexponovaný a další hodně světlý přeexponovaný a všechny tři se spojí v jeden, na němž jsou vidět i detaily, na původním nerozeznatelné. Tím pádem jsou na obrázcích nerozmazaní lidé...

Má to ovšem různá úskalí, jak patrno z předchozí diskuse...

0 0
možnosti
A

aht4pha

29. 11. 2010 1:25
a jéje

Překvapuje mě jakou dobu už se hdr drží na vrcholu popularity. Nemám nic proti tomu, jen mi dost vadí ta aplikace na každou příležitost a ještě mnohem víc mi vadí že spousta lidí si myslí že hdr je jen pouhé spojení 3 snímků. Udělat opravdu slušnej obrázek v hdr je mnohem větší kumšt než jen cvaknout 3 kousky ze stativu a nechat je automaticky spojit. Zrovna v tomhle případě mi trošku utíká smysl tohoto počínání.

0 0
možnosti
ZH

zdenda.h

29. 11. 2010 11:47
Re: a jéje

Nejsem si jistý, jestli se hdr drží na vrcholu popularity, mám pocit, že pořád převládá fotografie klasická. Když jsem začal s hdr experimentova, přišlo mi to trochu jako návrat do fotokomory, tam si člověk s jedním snímkem vyhrál pěkně dlouhou dobu (pokud nebyl ideálně naexponovoaný na film). Jak zmiňuje satyricon, hdr by nemělo čouhat z fotky na všechny strany. Nakonec z mizerného záběru hdr kvalitní fotku udělat ani nemůže (jenom doufám, že všechny záběry uliček ČB nejsou mizerné, to by si totiž vebec nezasloužili:-).

0 0
možnosti
RB

satyricon

28. 11. 2010 23:42
HDR?

Nezlobte se ale použití HDR softu ještě HDR fotku nedělá. Pojem HDR je pořád , nevím proč jakoby trendy (či jako to napsat) Obecně řečeno pro HDR je třeba nejen onen vstupní matroš (nejlíp surový RAW 12, nebo 14 bit, pokud to jde tak axpo bracketing...tohle ale občas není možné), ale taky adekvátní "zobrazovadlo" při samotné práci. Co mě celkem dost vadí na valné většině těch pseudo HDR fotek, jsou nedodělky v oblastech tonálního mapování, aury okolo kontur a navíc často nepřirozené fleky. Neplechu dělá vytáhnutý šum v tmavých partiich, zvláště když se dělá jen z jednoho záběru. To má zase co dělat s počtem jasových urovní na RBG.  Je toho vážně moc, s čím se člověk musí při editaci poprat.

0 0
možnosti
RB

satyricon

28. 11. 2010 23:43
Re: HDR?

Jinak zastávám názor, že nejlíp je pro fotografii, když ono HDr z fotky

prostě nečouhá na všechny strany. Je dobré se nespoléhat jen na samotný

HDR (byt dynamic není vubec špatný, tady při rozumném nastavení), ale

dál si pohrát v editoru s puvodním zdrojovým snímkem a s režimy vrstev a

masek si dál doladit fotografii. Jinak přeju fajn nápady dobré fotky :-)

0 0
možnosti
A

asako

28. 11. 2010 21:14
Srovnání

Možná by stálo zato, příště dát pro srovnání originál, ze kterého tvoříte HDR a pak výsledný výtvor. Jen takový námět. Jináč některé jsou pěkné, na některá témata a kompozice se tato technika moc nehodí.

0 0
možnosti
F

Faustino

28. 11. 2010 21:24
Re: Srovnání

Srovnání je třeba tady:

http://www.scottkelby.com/blog/2007/archives/636

0 0
možnosti
VTK

Více takových Kožených

28. 11. 2010 20:47
Zajímalo by mě

jak ty fotky vidí lidé na TN panelech, ale asi to žádná sláva nebude.

0 0
možnosti
ZH

zdenda.h

28. 11. 2010 21:02
Re: Zajímalo by mě

Rozměry fotek tady na blogu jsou limitovány šířkou 640 px, takže žádné zázraky ani očekávat nelze - nakonec i TN panel ji ukáže v malém, si myslím. 

0 0
možnosti
N

NTPT_V_EXILU

28. 11. 2010 20:34
HDR a tisk

nemá už i obyčejná fotografie větší barevný gamut než běžně používané fototiskárny ? ted že svoje HDR uvidíte na monitoru.. ale  nikde nevytisknete ?

0 0
možnosti
ZH

zdenda.h

28. 11. 2010 20:51
Re: HDR a tisk

Popravdě řečeno fotky skoro vůbec netisknu, takže tady nemác co říct.  Fotku na výstavě, o níž jsem se zmiňoval, zřejmě tiskl fotolab, byla to výstava domažlického fotoklubu a že by měli jiné možnosti než fotolab...

Loni jsme nechali dělat pohlednice Loučimi se zimní tématikou a kvalita tisku v porovnání s kvalitou, kterou jsem posílal e-mailem, se nedala porovnat. A s tím je jaksi nutno počítat.

0 0
možnosti
PB

arrosage

28. 11. 2010 20:16
Nepověsil...

Brrr..

0 0
možnosti
  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1144x
Živnostník v.v., příležitostný novinář, fotograf, editor vlastních a obecních stránek, počítačový nadšenec. Obyvatel západních Čech s přiměřeně skepticko-optimistickým náhledem na svět. Ročník 47´.