Děje se tady vůbec něco?

Tuhle otázku si celkem oprávněně může položit návštěvník těchto stránek po zkontrolování poslední aktualizace a hned si může odpovědět – jestli ano, tak to nikde není vidět. Svým způsobem bude mít pravdu, čímž ale není řečeno, že bych nedělal vůbec nic. Neboť – pro neznalé – mám na starosti taky web naší vesničky Loučim (odkaz v oblíbených odkazech na multiweblogu).

Zimní romanceZ. Huspek

Vyplynulo to jaksi samo sebou – nejprve jsem si udělal stránky svoje (multiweblog), abych měl kam dávat fotky a texty. A jak se web pozvolna dostal do povědomí těch, kterých se týkal (neboť celkem přirozeně jsem mapoval život okolo nás a tudíž hlavně ve vesnici), přišla před dvěma lety nabídka – dělat taky stránky obce. Těžko šlo odmítnout a popravdě řečeno taky proč odmítat. Jenom jednu podmínku jsem si vymínil – dělat web na systému e-stránky, jako mám multiweblog. Jsem na něj zvyklý, technickou stránkou věci se není třeba zabývat víc, než je nutné a experimentovat s nejistým výsledkem v jiném systému? Zbytečné. Obec to stojí dva a půl tisíc korun ročně – včetně přesměrování domény tak, aby adresa byla jenom www.loucim.cz. Nebudu se tady rozepisovat, jak stránky vypadají, každý se může přesvědčit kliknutím na předchozí odkaz. Za řeč by možná stály patálie kolem uvolnění doménového jména, kdy se původní tvůrce stránek zachoval jako totální blb, ale to snad ani nestojí za námahu ťukat do klávesnice (i když ťukání do klávesnice „GENIUS“, kterou jsem si pořídil po novém roce snad ani není slyšet – klávesy jsou trochu ergometricky položené, mají menší zdvih… od staré klávesky, kterou jsem měl skoro 6 let (byla součástí PC) a která byla taky multimediální se liší ve dvou věcech, které dokážou ne zrovna rozčílit, ale rozladit – mezerník dole je rozdělený na dva díly, což samo o sobě na překážku není, ale díky malému zdvihu se občas stane, že se mezera prostě neudělá. Píšu sice se očima na monitoru, takže se můžu ihned vrátit a opravit to, ale to vracení… Další trochu problém je poloviční klávesa zpětné šipky. Na staré byla tahle klávesa dlouhá, takže malíček, který ji mačká, není zvyklý na tak dlouhý pohyb a tak se občas stane, že místo smazání písmene napíšu tohle- ¨¨¨¨. Snad se to časem zlepší, protože jinak je kláveska parádní – nejen vizuálně, ale hlavně svými funkcemi. Nakonec – víc než dlouhé povídání jeden odkaz – všechno o této klávesnici je tady.

Malinko jsem si odskočil, zpátky na stránky. Už loni jsem chtěl obecní www stránky přihlásit do soutěže o „Zlatý erb“, jenomže jsem to nestihl – přihláška, alespoň letos, se musí dát do 28.ledna. Příliš se toho zase nestalo, před rokem ještě byly stránky přece jen trochu jinde, než jsou letos. Webovky obcí mají některé parametry povinné, takže bylo nutní podívat se na stránky úspěšné v loňském ročníku a povinné údaje vypsat a umístit je do patřičných odkazů. V průběhu roku jsem také udělal vstup na jednotlivé odkazy jen na jedno kliknutí, možná by chtělo dát dolů odkaz na návrat zpět na úvodní stranu, ale každý průměrný uživatel snad ví, že pro tyto účely je v levém horním rohu jakéhokoliv prohlížeče taková malinká šipčička, kterou se dostane tam, kde byl před chvilkou. A kdo nechce hledat šipčičku, najde pod úvodním obrázkem malinký nápis úvod – po kliknutí na něj se dostane kam asi? no na úvodní stranu přece!

Technické záležitosti webu by možná šlo vylepšovat stále, jenomže stejně důležitý, ne-li hlavní bude patrně obsah. A tomu jsem se během roku mohl věnovat víc než důkladně a zmapovat tak všechny akce, které u nás proběhly,  takže zkaždé je samostatná galerie fotek včetně popisků, nechybí ani článek, neboť z každé akce jde článek do regionálního tisku (Domažlický deník, odkaz je přímo na webu obce) a z některých akcí je též video – to od poloviny roku, kdy jsem si koupil kameru a začal se učit natáčet a hlavně zpracovávat natočený materiál. Zatím to není úplně to pravé ořechové – klipy jsem natáčel na širokoúhlý formát 16:9, jenomže ten neumí server Stream, přes který jsou uvedeny na web, akceptovat, takže to zobrazuje v poměru 4:3. V počítači, anebo vypálené na CD je poměr 16:9 zachován, ale po přidání klipu ze Streamu na web jsou postavičky, domky a třeba i auta jaksi natažené do délky, což nevypadá pěkně. (Když jsem hledal na internetu informace na toto téma, narazil jsem na článek o You Tube, kde je snaha přejít na video 16:9, takže za pár měsíců by s formátem už neměl být problém. A důkaz, jak špatně se píšou tyhle články můžu podat okamžitě: při „odskoku“ na internet jsem se kromě zmíněného článku podíval na nějaká videa, přečetl si na Lupě pár článků o internetu – například že v Americe jsou už benzinové pumpy s WIFI připojením, u nás dokonce asi 3 taky, potom ještě pár jiných věcí (zajímá mě,  jak dlouho budeme muset platit kvůli internetu pevnou telefonní linku, kterou nepotřebujeme) a skoro hodinka byla fuč. Takže zpátky k webovým stránkám: v současné době je podána přihláška už víc než týden – v Plzeňském kraji je přihlášeno 7 obcí a 4 města, kategorie jsou oddělené – a kostky tak jsou vrženy. Ačkoliv bych mohl nechat stránky běžet jak jsou, nějaká drobná vylepšení je třeba dělat pořád – například včera jsem dal položky rozpočtu na letošní rok do tabulky, protože volně rozhozené na stránku to nevypadalo pěkně, sloupečky ani čísla nebyla v zákrytu – tabulka to vyřešila. Když jsem to celé ukládat, vyhodilo mi to hlášku, že příspěvek je příliš dlouhý, takže jsem ho musel uložit jako PDF (Portable Document Format – Přenosný formát dokumentů), viz Wikipedie, což se neobešlo bez bádání jak, protože naposledy jsem text historie naší vesničky takhle ukládal před půl druhým rokem nu a jeden večer byl pomalu pryč.

Neznamená to tedy, že svoje stránky zanedbávám, svým způsobem jsou to obě mé děti… dnes mi přišlo CD s italštinou ke knížce Italsky za 30 dní, kterémužto názvu se musím smát, za tu dobu možná projdu pět lekcí a je otázka, jestli si z nich vůbec něco zapamatuji, ale protože nás letos čeká další cesta do Itálie, tentokrát do Toskánska k Tyrhénskému moři, pár frází se do odjezdu snad naučím. A tak se pořád něco děje.

A jak to dopadlo s dnešním blogem? Typicky. K večeru jsem se podíval do Itálie, pak na diskusní weby, potom na cestu přes Brennerský průsmyk – a bylo sedm, čas na 20 minut zpráv na jedničce a potom osm, dnes vyjímečně tv seriál „Proč bychom se netopili“, který vznikl podle knížky (a za scénáristického přispění) Zdeňka Šmída, který mě na střední večerní ekonomce ve Varech učil češtinu a dějepis a po nějakém čase i hodnotil literární pokusy… ale to už je zase jiný šálek čaje.

Pokud jsi nepřekliknul někam jinam a dočetl až sem, můžeš mrknout na www.loucim.cz , na titulce je odkaz na hlasování veřejnosti a tam můžeš dát našim stránkám svůj hlas – samozřejmě, pokud si jej zaslouží…

Hezký večer jakož i následující den!  

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Huspek | pondělí 26.1.2009 21:55 | karma článku: 7,63 | přečteno: 607x
  • Další články autora

Zdeněk Huspek

Vánoční přání

24.12.2017 v 18:35 | Karma: 12,32

Zdeněk Huspek

Nedělní výšlap na rozhlednu

11.12.2017 v 20:56 | Karma: 18,05

Zdeněk Huspek

Hřbitov na hranici

1.12.2017 v 18:14 | Karma: 21,53