Dál než na špičku svého nosu

V záplavě zpráv o dopadech světové ekonomické krize se tato tváří jako jedna z mnoha. „Mezinárodní měnový fond, Světová banka a Evropská unie se dohodly, že poskytnou maďarské ekonomice zasažené finanční krizí celkem 25,1 miliardy dolarů (476 miliard korun)."

Všeho je dost. Jak dlouho?Z. Huspek

 Nejbohatší postkomunistická země se ocitla na pokraji bankrotu - což je slovo, které voličům oranžových desperátů příliš neříká. Pokud znají někoho, kdo bankrot prodělal (čili zkrachoval), určitě nepřišel zkrátka, protože svoji firmu předtím důkladně vytuneloval. Přišel pravda o možnost vydělávat dál a delší dobu, ale to už prostého člověka příliš nezajímá.

 Na pokraji krachu se Maďarsko ocitlo z prostého důvodu - naši bývalí sousedi si žili nad poměry. Roh hojnosti v podobě každoročního zvyšování platů, důchodů a sociálních dávek je najednou prázdný. Není z čeho brát.

Mapa Česka po volbách zoranžověla díky voličům, kteří si naběhli na sliby opět dokořán otevřeného víka státní kasy. Přátelé, zvolte nás a všechno bude! Jednorázové přidání na důchodech a potom každoroční velkorysé zvyšování! Platy ve státní sféře porostou každý rok o x procent! Pokud se někomu nebude chtít dělat anebo mu přijde zatěžko přeškolit se na profesi nedostatkovou z profese, které už není zapotřebí, nemusí mít obavy! Štědré sociální dávky jej nenechají živořit! Bude všeho dostatek, z rohu hojnosti (Roh hojnosti (v latině Cornu Copiae), je symbolem jídla a hojnosti od  5. století před Kristem. Podle řeckého bájesloví vychovala Amalthea Dia na kozím mléce. Na oplátku dal Zeus Amalthei kozí roh. Měl sílu dát osobě, která jej vlastnila cokoli, co si přála. Toto dalo vzniknout legendě o rohu hojnosti. Původně byl zobrazován jako kozí roh naplněný ovocem a květinami: božstva, obzvláště Fortuna, byla zobrazována s rohem hojnosti. V moderním zobrazení, je roh hojnosti dutina, proutěný koš tvaru rohu typicky naplněný různými druhy svátečního ovoce a zeleniny. Roh hojnosti je často spojován s Dnem díkůvzdání.) se bude  sypat nejen ovoce a zelenina, nýbrž i maso a blahobyt, ten socialistický, jak jsme na něj byli zvyklí a jak si ho mnoho lidí nedávno zvolilo, nastane všem (paradoxně i nám, kteří jsme volili jinak). Může se za pár let stát, že pramen vyschne a onen zmiňovaný roh bude prázdný, ale ani toho není třeba se obávat. Vždycky se najde někdo, kdo nás založí! Poskytne velkorysou půjčku, aby alespoň trochu toho blahobytu... A že se dluhy musí platit? Takovou malichernost přece nebudeme řešit zrovna teď. Času je dost. Zítra, pozítří, za rok...

Vidět dál než na špičku svého nosu je náročná záležitost. Důsledek maďarského rozdávání?  Snížení státních výdajů včetně sociálních dávek a platů ve veřejném sektoru. Takže znovu a lépe. Bude to ponaučení i pro obyvatele našeho dvorku?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Huspek | čtvrtek 30.10.2008 18:45 | karma článku: 14,00 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Zdeněk Huspek

Vánoční přání

24.12.2017 v 18:35 | Karma: 12,32

Zdeněk Huspek

Nedělní výšlap na rozhlednu

11.12.2017 v 20:56 | Karma: 18,05

Zdeněk Huspek

Hřbitov na hranici

1.12.2017 v 18:14 | Karma: 21,53