Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poplatky rozdělují tento stát na ´´Mocné´´ a nemocné.

Dále na ty, kteří z nich takzv. nic nemají …, a na ty, jež nemají a platit musí stejně.

Národ je rozvášněn, politici si mnou ruce.

Opava- Moravskoslezský kraj v čele s hejtmanem Jaroslavem Palasem se při vracení regulačních poplatků v lékárně ve Slezské nemocnici v Opavě, pohybuje na hraně zákona. Jak jedni tvrdí, druzí popírají, obchází totiž rozhodnutí soudu o předběžném opatření. Opavský lékárník Marek Hampel povolal do zbraně právníky a nevylučuje, že na kraj pošle soudního exekutora. Lékárníkův spor s hejtmanstvím trvá od února, když kraj začal lidem proplácet regulační poplatky v lékárnách, které pod něj spadají. Hampel se ohání argumenty o nekalé soutěži. Podává žalobu na Krajský soud v Ostravě. Ten do doby, než se rozhodne, vydal předběžné opatření, aby kraj proplácení poplatků zastavil. Jenže hejtman se nechal omezit jen na jeden den. A pak předběžné rozhodnutí obešel.

Toliko holá fakta zveřejněná v médiích. Budou další žaloby? Budeme se donekonečna hádat jako báby na trhu, zda za vzniklou situaci mohou Julínkovi rádoby nepopulistická reformní opatření?  Anebo neustále předhazovaná a opozici obviňující populistická rétorika maření ´´brilantního´´ nápadu zavedení poplatků?  Takový chaos a zmatek by snad nesvedl ani Kašpárek v jedné osobě s Hloupým Honzou.

 Palas bravurně kličkuje v zákrutech paragrafů a Hampel si možná přihřívá polívčičku z toho, že jeho provozovna je postavená v místě, kde nikdo nechodí, tak proč se nepřiživit na nepřehledné a chaotické situaci. Otázka, kolik bude takových Palasů a Hamplů, kteří budou zaměstnávat už beztak přetíženou byrokracii a legislativu. Hlavně, komu tohle prospěje.

 Do hry se už vložili i soudy a policie. Logicky budou čelit kritice o apolitičnosti v jejich angažování v celé kauze. Další tahanice a pře, jestli mají, mohou, měli by, nebo…

Zvláště teď, kdy policie, soudy a soudci čelí ztrátě důvěry díky svým rozdílným postojům různých politických kauz a hlavně doložené kriminalizaci ve vlastních řadách. Zatahovat do těchto sporů bezpečnostní a restriktivní složky, je vždy velmi nebezpečné. I když třetí defenestrace by možná dokázala naše politiky umravnit způsobem, který by byl i pro jejich arogantní hlavy dostatečně pochopitelný, názorný a ukázkový, aby věděli, kde je stanovena hranice, když na ně nestačí zákon versus lid.

 Tady je nesmírně tenká a citlivá sociální hranice. V podivné tržní politice by i ostatní mohli chtít dotovat své podnikání.

 Co třeba energetici, plynaři, vodaři. Ne? Říkáte, že to není to samé? Nebo řemeslníci. Co takhle vlezné. Sociální a …

Těžko vysvětlovat, že když něco platím z daní, tak proč tu samou položku musím platit ještě několikráte (jednou na dani, podruhé lékař, potřetí lékárna)? I v případě nezaměstnanosti.

 Jak to, že není síť lékáren ve vlastnictví pojišťoven. Pročpak to asi zákon nedovoluje? Přitom těch výhod z kontrol vlastního hospodaření… To, že poplatky nic neregulují, už dnes ví každý. Jediné, k čemu přispěli, bylo, že jako houby po dešti, vyrostlo velké množství lékáren, které si tím paradoxně sami, lidově řečeno -v podnikání, uřízli větev. Logicky, proto se snaží zachránit alespoň nějaký bezpracný zisk.

 Kde mají tuto možnost lidé, pobírající sociální dávky? Co je to za nelidskost, nemít možnost rozhodnout se, hlavně, když tedy nemám patřičnou výši životní úrovně, jestli koupit jídlo, zaplatit nájem atd.? Nebo dát někomu, kdo má teoreticky slušný příjem, všude přítomné kasační poplatky? 

 Je až s podivem, jak snadno se dá schovat státní neschopnost nad kontrolami zdravotnictví pod hlavičku reformních kroků, což laicky řečeno, je jen tahání financí z kapes občanů na zakrytí děr v systému.

 Ceny léků se liší u lékáren i v řádech stokorun. Jak je to možné, když jejich ceny jsou dány věstníkem? Jak to, že v mnohých nemocnicích má lékař méně než praktik?

Stačí se podívat do statistik a ty samé miliardy, které se stát snaží vybrat z občanů, najdeme v položkách ztráty, popřípadě zašmeleno atd.

 Kdo rád polemizuje nad správností poplatků, ať si připomene: http://www.youtube.com/watch?v=8jR22gbigUs.

Vzpomenuli na školy, mám takové mlhavé cosi v podvědomí, o tom, jeli něco špatně popřpd. nefunkční, tak se to má opravit. Pokud možno v co nejkratším čase. Aby nemohlo dojít touto nefunkčností i k něčemu mnohem vážnějšímu.

…třeba pádu vlády nebo…

Autor: Jan Hurka | pondělí 6.4.2009 10:19 | karma článku: 13,27 | přečteno: 1034x
  • Další články autora

Jan Hurka

Co občan nesmí vědět…a co Fiala káže utajit…

O korespondenční volbě a jejích démonech tančících s kostlivci ve skříni. Vezmu to v úvaze velmi krátce. Naše vykutálená parta Klaunů, značně vynalézavě utajila mamutí problém.

22.1.2024 v 7:26 | Karma: 25,10 | Přečteno: 665x

Jan Hurka

Dinosaurům, chutná Fiala…

Už ucítil zatuchlou vůni doby minulé i on...Brontosaurus dávných, Temných časů. Časů kdy zde (ne)vládlo nic... Časů ...

8.12.2023 v 5:41 | Karma: 18,97 | Přečteno: 502x | Společnost

Jan Hurka

Opravdu to opravdu dokázal(i)…

Stvořit CIRKUS..On ředitel Modrého Cirkusu (zkr.MRC...), během několika měsíců dokázal se svojí Klauní svitou v představení světového unikátního kusu, nemajícího v análech dějin obdoby, rozplakat národ svým smíchem nad sebe samým....

3.11.2023 v 5:45 | Karma: 16,21 | Přečteno: 325x

Jan Hurka

Jediní Dezoláti a Dezinformátoři sedí ve vládě…

Nikoliv jako Straky, ale jako Supi jste se vrhli na tento národ zničit a rozkrást to, co ještě zbylo a fungovalo...Přitom stačí vládo NEKRÁST a peněz bude dost...

17.3.2023 v 7:08 | Karma: 22,81 | Přečteno: 547x

Jan Hurka

STB proti STB, Komunista proti Komunistovy…

Podivná to doba, opravdu, pár let stačilo, aby se opět prali komunisté o Hrad této země. Navíc jako sokové protichůdných politických stran tzv. (z)vůle lidu Země jménem Kocórkov...

26.1.2023 v 5:38 | Karma: 17,64 | Přečteno: 463x | Společnost
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Řidička najela do pořadatelů půlmaratonu v Budějovicích, jednu ženu zranila

3. června 2024  16:45

Řidička terénního vozu najela v sobotu v Českých Budějovicích do skupinky lidí, kteří se jako...

  • Počet článků 241
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1073x
Ač Krušnohorec odkojen vodou Teplou z Ohře osudem Moravan, žijící (převážně) v Praze. Optimista obklopený báječnými  lidmi. Abstinent, nekuřák, speleolog, příroda, technika, EU soudní dopisovatel,EU spol.na ochranu práv občanů, podnikatel