Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reforma, klídek, tabáček ...

    To bude dobrý, kluci. Nic se vlastně neděje, ubereme na pastelkách, na pohřebném, a že se zvedne dépéhá u jídla, u vstupenek do kina nebo zoologické zahrady? Toho si ani nevšimnete a aspoň budete žít zdravě a do zoo stačí jednou za rok. Přežili jsme přece už horší katastrofy. Neodplavila nás povodeň, ani orkán Kirill.

    Také máte obdobné pocity, když nasloucháte zlehčujícím hodnocením premiéra a dalších politiků nad reformou, která začne platit už za dva měsíce? Jako komunální politik mám možná trochu blíže k těm, kteří budou vždycky převracet každou korunu, ať už nyní, nebo po Novém roce. Když v souvislosti s hodnocením reformy poslouchám kolegy z vyšších pater politiky, říkám si, že více úcty k pocitům lidí, jichž se to bude týkat nejvíc, by neškodilo.

    Ne každý řeší, jestli pojede na dovolenou čtyřikrát, anebo se po reformě dostane za rok k moři jen třikrát. Taky si nemyslím, že by v ordinacích vysedávali jen simulanti a sběratelé receptů. No, bóže, tři pětky za návštěvu u doktora, vy naděláte! Když ale během týdne musíte s malým dítětem k lékaři čtyřikrát, protože to zkrátka jinak nejde, budete si asi o takových komentářích myslet své. A budete setsakramentsky dobře přemýšlet a počítat. Najednou tu budete mít za týden přes stovku jen za vstupy do ordinace a další desítky korun za položky na receptech. Budete si s děckem v náručí připadat jako simulant? Ani živnostníkovi neposkočí srdce radostí, když odvede desítky tisíc na povinných sociálních a zdravotních dávkách, ale započítat tyhle peníze jako náklad už nebude smět.

    Pohlížet takhle lehkomyslně na změny, které ovlivní náš každodenní život, jen jako na mírnou korekci, to si dovolí bez uzardění ti, kteří o takových pravidlech rozhodují. Co bychom si nalhávali, vždycky najdou cestu, jak z erární pokladny vyšťourat nějaké dorovnání. Buď zřízením nové komise a subkomise, extra cestovným a dalšími drobnostmi. Možná by bylo férovější narovinu sdělit do očí: „Neděláme to rádi, bude to bolet. Nás asi méně, většinu z vás víc.

    “Mrzí mě, když někdo dělá reformu, která určitě není nic nemravného, jen z pohledu prostředí, ve kterém se pohybuje pro lidi, se kterými se vidí jednou za čtyři roky na náměstích v předvolebních kláních. Čtyři procenta sem, čtyři procenta tam. Jinak to vypadá na golfovém turnaji a ve VIP lóži Davis Cupu a jinak za katedrou na základní škole, nebo za kasou v supermarketu. Každý si může broukat stejnou písničku, ale každému bude znít jinak. Pohoda, klídek, tabáček... 

Autor: Petr Hulinský | čtvrtek 25.10.2007 14:30 | karma článku: 26,16 | přečteno: 3042x
  • Další články autora

Petr Hulinský

Letouny CASA už jsou hrozbou i pro občany České republiky

Tragikomický příběh s letouny CASA zdá se být nekonečným. Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Vlastimil Picek v pondělí zakázal létání na všech čtyřech letadlech CASA C-295, dokud nebude prošetřeno, proč měl jeden z letounů technické problémy.

2.11.2011 v 11:50 | Karma: 18,04 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Protikorupční strategie hlavního města Prahy musí být přísnější

Připravovaná Protikorupční strategie hlavního města Prahy představuje určitě krok správným směrem. Přimlouval bych se však za další rozšíření navrhovaných opatření, zejména směrem k co nejúplnějšímu zveřejňování zakázek na internetových stránkách hlavního města. Zatímco stávající návrh počítá s jejich zveřejněním až po skončení soutěže, osobně bych uvítal, pokud by všechny zakázky v hodnotě přes jeden milion korun bylo možné sledovat na webu města průběžně po celou dobu výběrového a schvalovacího procesu a následně v i době jejich plnění.

12.10.2011 v 12:42 | Karma: 5,82 | Přečteno: 604x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Obrana Prahy aneb v čem se ministerstvo financí mýlí

Systematické tažení ministerstva financí proti hlavnímu městu se zaštiťuje líbivými hesly o nespravedlivém rozdělování peněz. Odvolává se na několikanásobně větší příjem peněz na jednoho obyvatele, než mají menší sídla v republice, a chce novým modelem rozpočtového určení daní Praze sebrat 2,2 miliardy korun ročně. Přitom však účelově pomíjí řadu skutečností, kterými se Praha odlišuje nejen od ostatních měst a obcí v české kotlině, ale dokonce i od jiných evropských metropolí.

16.9.2011 v 12:39 | Karma: 11,03 | Přečteno: 899x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Vládní boj proti korupci je bez zrušení anonymních akcií falešný

Velice mě zaujala čísla, která nedávno zveřejnilo Sdružení zIndex. To zkoumalo 50 firem s nejasnými vlastníky, které v letech 2007 až 2009 získaly zakázky nejméně za 100 milionů korun. K nim pak přidalo finanční data, jež firmy uveřejňují v obchodním rejstříku, převedená na ukazatele výnosnosti vlastního jmění a výnosnosti investic. Vyšlo najevo, že firmy s netransparentní vlastnickou strukturou jsou jednoznačně ziskovější. Rozdíl činí 23 až 70 procent.

6.9.2011 v 13:00 | Karma: 11,38 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Bratři Mašínové jako hrdinové? Pro mě jsou vrazi

Sdílím odpor většiny společnosti k vyznamenání bratrů Mašínů. Vždyť o jakém hrdinství a protikomunistickém odboji můžeme v jejich případě mluvit? Bratři Mašínové zabíjeli nevinné lidi. Pro mě jsou prostými vrahy.

29.8.2011 v 11:32 | Karma: 47,92 | Přečteno: 14563x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Podezřelý je šéf její kanceláře

1. června 2024

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

USA tlačí na mír v Gaze. Izrael předložil novou mírovou dohodu, má tři fáze

31. května 2024  20:06,  aktualizováno  21:32

Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích...

Do Česka dorazily bouřky z Německa. U Olomouce se voda vylila na dálnici

31. května 2024  12:07,  aktualizováno  20:20

Výstrahy meteorologů před srážkami se naplnily. Česko zasáhly bouřky, které přišly z Německa. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2379x
Stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD. V roce 1996 zvolen poslancem Parlamentu ČR, v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora hl. m. Prahy a od roku 2006 je předsedou finančního výboru ZHMP. Je víceprezidentem Českého svazu taekwondo WTF, členem Českého olympijského výboru a čestným předsedou Českého paralympijského výboru.
Více o autorovi na www.hulinsky.cz

Seznam rubrik