Radar a obrana ČR:

1. Všechny vládní návrhy na umístění protiraketového radaru na území České republiky se u místních obyvatel setkaly s ostrým nesouhlasem, jak byste jako stínový ministr obrany postupoval, myslíte si, že by mělo být kvůli výstavbě radaru vyhlášeno celostátní referendum nebo by měla rozhodnout pouze vláda bez ohledu na názor občanů?

Netvrdil bych, že umístění protiraketového radaru se setkalo s ostrým nesouhlasem pouze u  obyvatel v místě, kterého se to týká. Stále trvá situace, kdy většina občanů této země odmítá radar na území České republiky. Domnívám se, že v myslích lidí přežívají zkušenosti z let, kdy byly na území republiky rozmístěny bojové prostředky tehdejší sovětské armády. Za naprosto nedostatečnou považuji současnou vysvětlovací kampaň koaliční vlády a i proto se přikláním k názoru, že by mělo k tak závažné otázce suverenity tohoto státu být referendum.

 2. Souhlasíte s výstavbou radaru, měla by vyjít česká strana vstříc  americké vládě? 

Svoboda a suverenita České republiky, které jsme se dočkali po roce 1990 je provázáno zcela politickým a společenským vývojem.  Požadavek americké strany k výstavbě radarů na našem území je nesporně oprávněný v koncepci celosvětového obranného systému, který reaguje na současné uspořádání světa. Přesto by rozhodnutí české strany mělo být rozhodnutím českých občanů a nikoliv české vlády. 

3. Pro ČSSD je prioritou společná evropská obrana, jak si představujete přímé zapojení České republiky? 

Česká republika je členským státem NATO a z této koncepce vychází i její podíl na společné evropské obraně. Skutečnost, že se česká armáda podílí svou přímou účastí v krizových oblastech,  dokladuje vůli České republiky být platným členem společenství NATO. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Hulinský | úterý 28.8.2007 9:14 | karma článku: 16,06 | přečteno: 1307x