Nahrávací studio Policie České republiky, s. r. o.

     Dnes mají všichni možnost poslechnout si na serveru iDnes, jak Robert Neff-Novák hlásí, že se mu ztratila žena, kterou ve skutečnosti zabil. A zítra? Koho nám zpravodajské www stránky, ve spolupráci s policisty, nabídnou příště?

     Můžete to být vy, vy i vy. Kdokoli z nás, koho se ten, kdo má potřebné kamarády v policii nebo justici, rozhodne zničit, znemožnit, nebo prostě jen využít zbraně, která mu dodá konkurenční výhodu.

     Nehodnotím míru viny, hrůznost činu, či psychické vlastnosti Roberta Neffa-Nováka. Ale záznam z krizové linky měl být dostupný maximálně psychologům, vyšetřujícím policistům a ještě soudcům. Z této řady někdo neodolal a buď sám nahrávku novinářům poskytl, nebo se nechal uplatit. Zveřejnění mělo jediný účel – ukázat pachatele ve světle, které je sice ostré, ale ne objektivní. Složit mozaiku jeho nejednoznačné osobnosti jistě není snadné, ale zatím, pokud jsem schopen sledovat, je vykreslován jako filmový Hannibal dr. Lecter. Možná takový opravdu je. Ale možná je i jiný. Zatím jsem nikde nečetl vyjádření jeho přátel, známých, nejbližších. Možná, že žádné přátele neměl.

     Ale o to mi ani nejde. Běhá mi mráz po zádech, že dnes budu volat na policejní linku a jednou, až se to bude hodit, mé volání někdo zveřejní. Chápu, že ministra vnitra momentálně více trápí odposlechy mafiána Mrázka, jehož dlouhé prsty sahaly až k vedení ODS a dalším mužům jeho strany, ale i zveřejněné hlášení ze 158 by ho mělo trápit. Ne málo, ale pořádně. Je to totiž bezprecedentní porušení zákona. Jednak je využito k ovlivňování veřejnosti v něčí prospěch a v neprospěch jiného, jednak se jedná o narušení anonymity, kterou tyto linky zaručují.

     Divím se, že policie ještě nezačala vyšetřovat, kdo nahrávku novinářům poskytl. Pochopil bych, kdyby byla nabídnuta všem médiím se souhlasem pachatele. Ale o nelegálnosti postupu svědčí i anonce na webu iDnes – EXKLUZIVNĚ. Zaráží mne, že novináři, kteří tak rádi tepou nezákonné jednání jiných, se ho nyní dopouštějí sami.

     Nemyslím, že se najde někdo, kdo je zažaluje. Z principu. Není na to čas a ani nálada. Policie se v této zemi občas chová jako eseróčko v šoubyznysu. Záznamy, kopie výslechů, fotografie – to vše je téměř volně k dispozici na černém trhu. Tu si strážci zákona vylepší konto na účet mafiánů, tu na účet novinářů. Kdo nabídne vyšší cenu za jejich „výrobky“, má je mít.

     Nebo je to snad jinak? Až jednou zabije svou ženu šéfredaktor iDnes a bude maskovat svůj čin voláním na linku 158, zveřejní jeho kolegové takovou nahrávku? Ptám se čistě hypoteticky ... 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Hulinský | pondělí 13.10.2008 12:15 | karma článku: 22,33 | přečteno: 2024x