Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo nekouří, není Čech?

Část poslanců už zase navrhuje, aby se zrušilo, či zmírnilo nařízení o zákazu kouřit na zastávkách městské hromadné dopravy. Je to takový český sport. Něco zakážeme a pak desítkami dodatků všechno opět povolíme.

Považuji se za poměrně tolerantního člověka, ale přiznám se, že ke kuřákům jsem poměrně netolerantní. Ne vždy to dávám najevo. Nevyhazuji kuřáky z restaurace, kam jsem přišel. Byla to má volba, mohl jsem přece zase odejít, nikdo mě nenutil, abych bral místo tam, kde se vzduchem valí cigaretový dým.

 

Ale někdy bývám nervózní právě na tramvajových a autobusových stanicích, kdy si kousek ode mne stoupne vyznavač bílých hřebíčků do rakve a zapálí si. Pravda, těch, kteří si vykuřují přímo mezi ostatními čekajícími, je oproti minulosti výrazně méně. Ale zřejmě přitahuji ten „správný“ závan větru, protože dým obvykle doputuje i z větší dálky rovnou na mne. Není to o nic méně nepříjemné, než kdyby dotyčný kuřák stál rovnou u mne a foukal mi zplodiny přímo do obličeje. Jsem, podle časových možností, stále ještě aktivně sportující a tak jsou moje plíce nastavené trochu jiným směrem. Zkrátka, cigareta není to, co by mi pod nosem a v plicích dělalo potěšení.

 

Vím velmi dobře, že podobné pocity neprovázejí jen mě. Těch, kteří jsou nuceni snášet právě na zastávkách kuřáckou netaktnost, není málo. Sem tam jsem svědkem výtek, které nekuřáci adresují ke kuřákům. Málokdy je osoba s cigaretou tak slušná, že by si z toho něco dělala. Spíše to bývá opačné. Hrdinný nekuřák bývá zaplaven urážkami a výhrůžkami.

 

Na tohle všechno jsem si vzpomněl, když jsem se o uvažovaném „rozvolnění“ kuřáckých omezení dozvěděl. Při výše uvedených příkladech o střetech s kuřáky bývá obvykle – a to dosti silným – argumentem, že zastávka je odtud potud. Jenže vymezit někdy, kde nástupiště končí a začíná, nejedná-li se hned o tramvajový ostrůvek, je obvykle velmi obtížné. A co řeknete nezdvořákovi, který stojí půl metru od pomyslné hraniční čáry a dýmá, dýmá a dýmá? Může vám to stokrát vadit a stejně máte smůlu.

 Zmiňovaný poslanecký návrh počítá právě s kouřením na nekrytých zastávkách MHD. Jenže těch je u nás minimum a na těch ostatních bývají obvykle jen menší přístřešky chránící cestující před deštěm. Podle uvažovaných povolení by vlastně neměli cestující čekající na městskou dopravu před kouřem kam utéci. Kuřáci by vesele dýmali půl metru od přístřešku a byli by z obliga. Češi jsou totiž mistři na kličky v zákonech. Možná ti největší nejen v celé Evropské unii, ale na celém světě. Dokážou se vysmát každému nařízení. Už K. H. Frank se rozčiloval, že Češi jsou smějící se bestie. Tehdy to pochopitelně myslel ve vztahu k německé branné a okupační moci. Ale Češi, to jsou někdy i bestie sami k sobě, nemyslíte?

Autor: Petr Hulinský | úterý 5.5.2009 9:39 | karma článku: 26,67 | přečteno: 1886x
  • Další články autora

Petr Hulinský

Letouny CASA už jsou hrozbou i pro občany České republiky

Tragikomický příběh s letouny CASA zdá se být nekonečným. Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Vlastimil Picek v pondělí zakázal létání na všech čtyřech letadlech CASA C-295, dokud nebude prošetřeno, proč měl jeden z letounů technické problémy.

2.11.2011 v 11:50 | Karma: 18,04 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Protikorupční strategie hlavního města Prahy musí být přísnější

Připravovaná Protikorupční strategie hlavního města Prahy představuje určitě krok správným směrem. Přimlouval bych se však za další rozšíření navrhovaných opatření, zejména směrem k co nejúplnějšímu zveřejňování zakázek na internetových stránkách hlavního města. Zatímco stávající návrh počítá s jejich zveřejněním až po skončení soutěže, osobně bych uvítal, pokud by všechny zakázky v hodnotě přes jeden milion korun bylo možné sledovat na webu města průběžně po celou dobu výběrového a schvalovacího procesu a následně v i době jejich plnění.

12.10.2011 v 12:42 | Karma: 5,82 | Přečteno: 604x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Obrana Prahy aneb v čem se ministerstvo financí mýlí

Systematické tažení ministerstva financí proti hlavnímu městu se zaštiťuje líbivými hesly o nespravedlivém rozdělování peněz. Odvolává se na několikanásobně větší příjem peněz na jednoho obyvatele, než mají menší sídla v republice, a chce novým modelem rozpočtového určení daní Praze sebrat 2,2 miliardy korun ročně. Přitom však účelově pomíjí řadu skutečností, kterými se Praha odlišuje nejen od ostatních měst a obcí v české kotlině, ale dokonce i od jiných evropských metropolí.

16.9.2011 v 12:39 | Karma: 11,03 | Přečteno: 899x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Vládní boj proti korupci je bez zrušení anonymních akcií falešný

Velice mě zaujala čísla, která nedávno zveřejnilo Sdružení zIndex. To zkoumalo 50 firem s nejasnými vlastníky, které v letech 2007 až 2009 získaly zakázky nejméně za 100 milionů korun. K nim pak přidalo finanční data, jež firmy uveřejňují v obchodním rejstříku, převedená na ukazatele výnosnosti vlastního jmění a výnosnosti investic. Vyšlo najevo, že firmy s netransparentní vlastnickou strukturou jsou jednoznačně ziskovější. Rozdíl činí 23 až 70 procent.

6.9.2011 v 13:00 | Karma: 11,38 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní

Petr Hulinský

Bratři Mašínové jako hrdinové? Pro mě jsou vrazi

Sdílím odpor většiny společnosti k vyznamenání bratrů Mašínů. Vždyť o jakém hrdinství a protikomunistickém odboji můžeme v jejich případě mluvit? Bratři Mašínové zabíjeli nevinné lidi. Pro mě jsou prostými vrahy.

29.8.2011 v 11:32 | Karma: 47,92 | Přečteno: 14563x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2379x
Stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD. V roce 1996 zvolen poslancem Parlamentu ČR, v letech 2002 až 2006 byl náměstkem primátora hl. m. Prahy a od roku 2006 je předsedou finančního výboru ZHMP. Je víceprezidentem Českého svazu taekwondo WTF, členem Českého olympijského výboru a čestným předsedou Českého paralympijského výboru.
Více o autorovi na www.hulinsky.cz

Seznam rubrik