Katka a páni na ledě

     Nechoď, Vašku s pány na led, boháč sklouzne a chudák si za něj nohu zláme. To psal Karel Havlíček Borovský už v předminulém století.

     O platnosti rčení se v letošním létě, kdy se tropická vedra střídají s tropickými lijáky a arktickým chladnem, přesvědčila na vlastní kůži šéfka mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, které skončilo nepříliš šťastně. Nová vláda řekla rezolutně, že další miliony, nebo spíše desítky, ne-li stovky, už na účet libereckých nepošle. Že více než dvě miliardy od Topolánka bohatě stačily.

     Vzpomenete si ještě, jak se po uvedení Neumannové do funkce bil Mirek Topolánek v prsa, že pokud chce někdo něco vyčítat a spořit se se slavnou lyžařkou, bude mít co do činění nejdřív s ním? To bylo slovo chlapa, a je jedno, jestli s gulami, nebo bez nich.

     Jenže, jen se za Topolánkovým kabinetem zavřela voda a nový ministr financí uzamkl státní pokladnu dalším výdajům, pospíšil si expremiér s prohlášením, že za dluhy a propad akce nenese ani morální, ani politickou odpovědnost. Natož jakoukoli jinou. „Pokud skutečně ke ztrátě došlo, jde výhradně a zcela jednoznačně o odpovědnost organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování 2009.“ Jaksi pozapomněl, že původní vládní rozvaha v roce 2006 nesahala nad půl miliardy za celé mistrovství, další miliardou a půl přispěl stát až za jeho vedení.

     Škoda, že se od svých veřejných aktivit tak distancuje. Ale třeba si najednou uvědomuje, jakou chybu udělal, když nechal odvolat tehdejšího ředitele organizačního výboru Romana Kumpošta a spolehl se na „manažerské“ kvality slavné lyžařky. Nic proti ní a jejímu běžeckému umění. Ale řídit akci, kde lítají miliardy, je něco jiného než šumavský penzion s pár pokoji a vířivkami.

     Zkrátka, když už Topolánek „pochlapsku“ zrušil ryze managerské řízení akce a do čela postavil váženou, odborných záležitostí lyžování znalou a mediálně známou osobu, tak ji měl také v její práci podpořit, pomoci vše zvládnout na řídící úrovni. Ale zatím se stalo jen to, že Kateřinu Neumannovou po hlavě hodili do miliardové anabáze se slovy „plav jak umíš“ a pak od ní dali všichni ruce pryč.

     Ale o to už tolik nejde. Proč se hádat. Jen musí být lyžařce Katce v jejím šumavském hotelu zřejmě smutno. Mohla by si na plochých obrazovkách pouštět své zlaté doběhy a jako doporučenou četbu by si měla vzít právě Karla Havlíčka Borovského: Jen ve verzi 2009:

     Nechoď, Katko, s Mirkem na led. Premiér uklouzne a sportovkyně si za něho nohu zláme ...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Hulinský | středa 22.7.2009 10:39 | karma článku: 22,19 | přečteno: 1242x