12 otázek pro ministryni obrany

      Oznámení ministryně obrany Vlasty Parkanové, že ruší svůj slib daný veteránům od Tobruku a že se cesta na místo, kde před 68 lety bojovali za svobodu své vlasti, neuskuteční, bojovníky a bojovnice od Tobruku zarmoutilo. Důvodem oznámeným veřejnosti je, že vládní speciál by musel na poslední žijící vojáky při jejich zcela jistě poslední cestě do pouště čekat tři dny!

1.        Co jsou to tři dny v životě vládní letky?

2.        Co mimořádného se uděje v dlouho plánovaném čase?

3.        Co vlastně obstarává vládní speciál, že nemůže poskytnout svůj čas a prostor, navíc tak zanedbatelný?

4.        Když může přerušit cestu a vysadit premiéra na lyžování v Alpách, proč by nemohl postát na letišti a počkat, až se pár starých mužů i žen, podívá do míst, která jsou s jejich životy spojena víc než pupeční šňůrou?

5.        Není v silách armádních stratégů, vymýšlejících tahy na štábních mapách pro případ atomového konfliktu, zorganizovat třídenní cestu několika bývalých opravdových vojáků, aniž by to narušilo chod armády i vlády?

6.        Je pro chod vládního aparátu životně nemyslitelné, aby kurýrní cesty do Bruselu, nebo jedna státní návštěva, která by se mohla krýt s letem do severní Afriky, odložila, přeložila či zkrátila?

7.        Je pravděpodobné, že by změnu termínu nepochopila druhá strana, kdybychom jí vysvětlili, že organizujeme akci pro ty, kteří pro naši zemi nasazovali to nejcennější?

8.        Domníváte se, že by se v dnešní přeplněné nabídce leteckých společností nenašel nikdo, kdo by za srovnatelných podmínek nebyl schopen poskytnout na tři dny menší letadlo s odpovídajícím komfortem?

9.        Co jsou tři dny ve srovnání s jejich měsíci a roky strávenými v zákopech a později (pro mnohé z tobruckých bojovníků) i roky ve věznicích, kterými se jim jejich zem „odměnila“ za to, že válčili ne na východní, ale na západní frontě?1

0.    Kolik tobruckým veteránům ještě zbývá sil a času, abyste se nedokázala povznést na úředním šimlem uváděnými „potížemi“?

11.     Opravdu věříte zdůvodnění, že by přes svůj vysoký věk a problémy stáří nebyli tihle žijící hrdinové schopni a ochotni podstoupit obtížné podmínky, avšak zcela nesrovnatelné s tím, co přežili před téměř 70 lety?

12.     Dokážete si alespoň z desetiny představit zklamání, které armáda válečným hrdinům způsobila, a zkusila jste si představit, že byste něco podobného udělala svým rodičům? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Hulinský | pondělí 24.11.2008 12:27 | karma článku: 25,04 | přečteno: 2033x