Mnichov, Jan Palach a Brexit.

Po padesáti letech se v Praze připomínalo upálení Jana Palacha, na protest proti obsazení země sověty.  

Tak zněl stále se opakující titulek běžící na německy hovořícím kanálu Evropské televize Phoenix celý večer, během zpráv z Velké Britanie o vrcholící krizi tzv. Brexitu, t.j. vystoupení Anglie z Evropské unie. Na Palachův smutný výroční den  byla britským parlamentem vyslovena nedůvěra premierce May a Britanie se dostala do patové situace, blížící se šachové koncovce šach-mat, která nebyla dodnes vyřešena. Premierka nedůvěru vlády sice ustála, ale tím se nic nevyřešilo a prakticky se tím dostala ještě do horší situace než byla.
Náhoda tomu chtěla, že  výročí tragické události před padesáti lety u nás, se  překřížilo s vrcholíci krizí EU v Anglii. Tak se stalo, že výročí pro náš národ významné, jinak  širokou veřejností v Evropě sotva povšimnuté se dostalo spolu s anglickým a evropským drama do popředí vědomí  lidí celé Evropy. 
Jinou souvislost v názvu tohoto blogu, mezi Janem Palachem a tzv. Brexitem nehledejme. Překřížení zmíněných událostí byl jen, jak Němci říkají, ,, Paukenschlag ,, což je bouchnutí velkých poklic nad hlavou bubeníka orchestru.
Naproti tomu souvislost mezi Mnichovem a Janem Polachem můžeme klidně hledat. Těch souvislustí je dokonce více a vypsat je všechny, na to by prostor krátké formy blogu nestačil. Zrada spojenců a zrada bývalého osvoboditele byla příšerná a srovnatelná. Spojení ďábla Hitlera a usmiřovatele - samozvaného tvůrce  míru Chamberlaina, bylo také příšerné, protože věřit notorickému lháři a  slibovateli mírových úmyslů  Hitlerovi bylo stejné, jako  si uvázat provaz kolem krku a čekat až s ním Hitler trhne, což se doslova a do písmene také stalo. Provaz kolem krku si uvázali skoro všichni. Po Mnichovu se nikdo neupálil, ale shořela důvěra našeho národa prakticky ke všemu, což trvá ve variacích důvodu dodnes.  Jan Palach ji chtěl zoufale obnovit, ale u národa se špatně srostlou frakturou páteře po Mnichovu, se to nemohlo podařit a proto shořel sám.
 Čest a úcta k jeho památce zoufalé odvahy. 
Pomohlo nám to ? Určitě ano, jinak by byl jeho čin zcela zbytečný.  Pořád ale, jak si myslím, vidí většina lidí to, co udělal, ve špatném úhlu projekce, jako čin mučedníka. Jan Palach se neobětoval jako Kristus za nás, nebo jako Jan Hus pro  pravdu, ale byl osamoceným bojovníkem proti zločinému Hitlerovi a jeho režimu, který padl. Pro mě podobným, jako byl skoro zcela zapomenutý první atentátník na Hitlera, šikovný švábský truhlář Georg Elser, který zcela osamocen zhotovil účinou nálož a vložil ji do po nocích vyhloubeného pilíře mnichovské pivnice, před kterým měl, jako každý rok, Hitler hovořit. Tak se i stalo, ale Hitler ukončil svúj proslov předčasně dříve, než časovaná, dobře spočítaná nálož explodovala. K posouzení činu statečného truhléře Elsera je  nutno vědět, že on svůj atentát připravil a provedl 8. listopadu 1939 dávno před dnes oslavně vzpomínaným hrabětem von Stauffenbergem  nebo našimi hrdiny odboje, českými výsadkáři Kubišem a Gabčíkem, kteří odstranili druhého zločince a kata našeho národa Heidricha, což nesnižuje velikost jejich činů, ale zároveń vyzdvihuje osamocené činy Georga Elsera a Jana Palacha.Truhlář Elser  provedl svůj pokus o atentát  v době, kdy Hitler ještě doufal ve spojenectví s Anglií,  podle jeho zvrácené teorie, rovněž arijského národa. Nemálo politiků, dokonce z řad urozeného lordstva a nejvyšší evropské šlechty se předhánělo skládat jemu a jeho diktatuře poklony. 
 Přesila Hitlera nad námi je dodnes legenda. Všechno kolem něj a jeho vůdcovských kvalit, nápadem moderního vedení války počínaje a postavením prvních dálnic konče je dodnes rovněž trestuhodná nepravdivá legenda, podobně jako to jsou zásluhy Visarionoviče Stalina na vítěztví Rusů ve válce.  Jednou z charakteristik internetových moderních blogů mimo jiné, je nakopávat legendy. Tak já je tímto v souvislosti s památkou na našeho hrdinu Jana Palacha nakopávám.
Pravými vůdci a hrdiny druhé světové války byli Churchill, Roosevelt, Žukov, jediný zbylý ze Stalinem popravených asi tisíce nejvyšších důstojníků a generálů. Bez Žukova a gigantických dodávek amerického válečného materialu,   by byl Stalin jen kolotočovou figurkou v panoptiku. Kdo dnes ví, že ruská moderní armáda stála na základech, které vybudoval generál Tuchačevský, který byl s tisícem jemu podobných Stalinem, jako zcela neviní, zločině popraveni. Proč ? Ano Stalin důvod měl a ten byl ohavný jako on sám a stal se základem fašismu i komunismu. Schopnější musí zmizet. 
Důvod starý jako lidstvo samo. Pogromy na lidi židovského vyznání ? Copak jejich víra byla a je jiná než jiných ? Každá víra znamená semknutost  k něčemu. Dodnes se všichnni lidé nedokázali semknout v tu jedinou velkou  víru a to je víra v lidství, spojená  se svobodou a pravdou.Není nic jednodušího, než zneužívat víru k napadání jiných věřících prohlášením, že když věří na něco jiného než oni, tak jsou bezvěrci. Kdo nejde s námi je proti nám. Kdo není naší rasy, toho je třeba eliminovat. Modrookým chybí pigmenty, tak pryč s nimi. Lidé tmavých odstínů pokožky jich mají moc, proto se nehodí k ničemu jinému než k tomu nám bělejším sloužit. Všechna tato nelidská hrůza má společný základ. Urputná a krutá snaha zakrýt vlastní pocit méněcenosti.
 Živá hořící pochodeň Palach světlem vlastního těla chtěl osvítit ostatní.  Hus odmítl popřít sám sebe v nalezení pravdy o tom, proč byla Bible vlastně napsána. Jak je možné, že tito lidé stále znovu zdánlivě prohrávají ?  Odpověďet si není tak těžké. Přírodou a jejím vznikem se ukotvil život v instinktu jeho zachování. Pro přírodu je zcela správně nejvyšší cenou. Jinak bychom tady nebyli. Pro náš lidský rozum tomu ale tak není. Život ve skumavce sice životem může být, ale má jen jednu funkci. Zachování dalšího života. Jeho smyslem je ale co ?  Jen tvoření nekonečného řetězu dalších článků ? Havel mluvil často o smyslplném naplnění života. Bez jeho naplnění nemůže býl ale život sám nejvyšší cenou, nebo ano ? Teprve jeho náplń zvyšuje a tvoří jeho cenu ! Naplňte ho  lží a zločinem, tedy jen zlými činy. Jakou cenu bude potom mít ? Naplňte ho naproti tomu láskou k bližnímu, ženě, muži, dětem, pravdou a né polopravdami, věděním a hlavně netečností k tomu, co není pravé, ale jen předstírané. Bude mít potom život sám, bez této náplně,  ještě nejvyšší cenu ?  Nebude ! A to je právě to, co Palach a ostatní,  kteří se s ním chtěli obětovat a tím své životy odložit, pochopili. Né více a né méně. My tu teď stojíme a ptáme se, jestli jsme to pochopili také. 
Jedinou obranou schopných je demokracie se všemi svými svobodami, které je nutno za každou cenu bránit. I za cenu života,  která jak uvedeno a  Janem Palachem demonstrováno, není cenou nejvyšší. 
Brexit je legální obranou demokracie na šikmé ploše. Tu šikmou plochu vytvořila samotná Evropská Unie. Není to vláda byrokratů, ale stala se vládou bezstarostných optimistů, jako budou možná řidiči aut bez volantů. Spojené státy evropské je sen snílků.  Je to louka se samými tulipány.
Jane Palachu, chybíš nám. Umím si tě představit, jako jednu z hvězd, přivést evropský parlament na tu správnou kolej.
    

 

Autor: Jan Hulik | neděle 27.1.2019 14:00 | karma článku: 9,88 | přečteno: 289x
  • Další články autora

Jan Hulik

,,děti neberem"

4.12.2023 v 9:00 | Karma: 20,81

Jan Hulik

Jindřišky punčochy

12.1.2023 v 12:42 | Karma: 10,83

Jan Hulik

Potkali se u Kolína

9.1.2023 v 14:26 | Karma: 12,11

Jan Hulik

O Maturitě dříve a nyní

23.9.2022 v 10:59 | Karma: 12,25