Vandalové ničí psí "kadibudky"

Někdo nám v obvodu rozebírá psí “kadibudky”. Všiml si toho majitel Jorkšírského teriéra Maxe z ulice Vršovců, všiml jsem si toho já při venčení mého pejska a možná jste si toho všimli taky. Některým košům na psí exkrementy chybí přední stěna a odkládací kbelík.

Poničený košPatrik Hujdus

Na radnici Mariánských Hor a Hulvák jsem se zajímal o to, zda-li podobné případy úředníci evidují a obratem jsem dostal odpověď, která mne velmi znepokojila. Představte si, že v našem městském obvodu je košů na psí exkrementy celkem 42. Když před koncem loňského roku probíhala jejich kontrola, byly tři z nich poškozené. Dnes je poškozených košů už ale téměr 20! Za pár týdnů tedy vandalové poničili dalších 17 košů. Na celém území Mariánských Hor a Hulvák jich tedy funkčích v době psaní tohoto příspěvku máme jen 22. O tragické situaci úředníky neinformovali pouze občané, ale také firma, která se stará o vyvážení košů.

Bez pochyby se jedná o cílené jednání vandalů a věřím tomu, že se jednotlivé díly “psích kadibudek” ocitly ve sběrnách kovového odpadu. Některé z nich jsem si osobně obešel, ale zaměstnanci firem si na nikoho konkrétního, kdo by k nim nosil naše rozebrané koše, nepamatují.

Dokola znovu opravovat poškozené kovové koše se z finančního hlediska nevyplatí, protože i ty, které bychom opravili, by vandalové mohli obratem zase zničit. Na jednání Rady městského obvodu jsme se proto rozhodli, že místo poničených košů na psí exkrementy necháme nainstalovat nové klasické koše na odpadky. Budou plastové, aby je ve sběrnách zloději nemohli zpeněžit, a takto nahradíme v budoucnu i další poškozené “psí“ koše, které přestanou plnit svou funkci.

Papírové sáčky, na které jsou majitelé psů zvyklí, nahradí postupně sáčky igelitové. Pro každého pejskaře, který za svého psa hradí řádně poplatky, bude na mariánskohorské radnici připraveno 400 ks sáčků.

Na závěr mého příspěvku se však nemohu ubránit myšlence, za kterou mne asi učitelé etiky příliš nepochválí - myslím si, že pejskové našeho obvodu by se měli vandalům, kteří rozebírají a ničí obecní majetek, pořádně zakousnout do zadnice!

A my, občané, bychom ty vandaly měli nakopat tamtéž!

Autor: Patrik Hujdus | pátek 20.1.2012 17:20 | karma článku: 10,73 | přečteno: 942x