Studenti proti sexuálnímu obtěžování

V Ostravě vznikl výchovný komiks o sexuálním obtěžování. Jedná se o další příběh z řady fotoseriálů, které vyrábí Občanské sdružení Volání naděje jako preventivní materiál a doplněk k učivu pro základní a střední školy z celé České republiky.

Ukázka z focení komiksu.foto: Patrik Hujdus

Na výrobě komiksu se podíleli studenti prvního ročníku Střední odborné školy waldorfské na Klicperově ulici v Mariánských Horách a moderátor Hitrádia Orion Michal Krusberský. Focení nám zabralo jedno dopoledne. Studenti se svých rolí zhostili výborně a spolupráce s nimi byla velmi příjemná. Hlavní hrdince příběhu dělá starší muž nemravné návrhy a dokonce se jí snaží i osahávat. Příběh by měl být návodem pro všechny dospívající děti, aby věděly, jak se zachovat v případě, kdy se jim ve skutečném životě náhodou stane něco podobného.

Fotoseriál o sexuálním obtěžování není jediný, který v uplynulých dnech mariánskohorské sdružení vyrobilo. V rámci výchovného cyklu Prevence v komiksech financovaného z programu Regiogranty 2011 společnosti ArcelorMittal Ostrava a.s. vznikl ještě příběh o finanční gramotnosti dospívajících dětí s názvem Půjčka a také příběh Výtržníci. Ten vypráví o záškoláctví, krádežích a poškozování cizích věcí. Občanské sdružení jej vyrobilo ve spolupráci se Základní školou Gen. Píky v Ostravě.

Témata všech příběhů nejsou náhodná. Vybrali jsme taková, která byla v průzkumu realizovaného na školách Moravskoslezského kraje označena za nejrizikovější a objevovala se nejčastěji, případně ke kterým v současné době chybí dostatek jiných kvalitních preventivních materiálů. Sérii všech tří příběhů získá sto vybraných škol severní Moravy a Slezska zdarma, ostatní si jej budou moci koupit za symbolickou cenu.

Autor: Patrik Hujdus | úterý 15.5.2012 21:55 | karma článku: 9,17 | přečteno: 1626x