Spalovna v Beskydech? Ať si ji pražská firma postaví v Českém ráji!

Dnes jsem si s překvapením přečetl článek, ve kterém se píše o tom, že jedna pražská firma hodlá vybudovat ve Frýdlantu nad Ostravicí spalovnu. Záměr se nelíbí místním občanům, ale ani představitelé města z něj nejsou nadšeni a hodlají vydat zamítavé stanovisko. Rozhodně se jim nedivím, protože i já jsem po přečtení článku byl doslova v šoku.

Životní prostředí Moravskoslezského kraje je historicky díky průmyslové výrobě a dalším negativním vlivům již tak dostatečně poškozené, o kvalitě ovzduší našeho regionu snad ani není potřeba se zmiňovat, tohle téma všichni známe. Proto jezdíme například právě do Beskyd, abychom se nadýchali čerstvého vzduchu, odpočinuli si od prachu, smogu a špíny a alespoň na chvíli zapomněli, v jakém žijeme svinstvu.

Není divu, že nás rozpálí, když si přijdou šéfové jakési pražské firmy Laskin invest a předloží kraji oznámení o záměru vybudovat ve Frýdlantu nad Ostravicí spalovnu, které vznešeně říkají Energetické centrum. Pravda, možná zaměstnají pár místních lidí, opraví kousek cesty anebo vymyslí jiný zajímavý benefit, který bude znít hezky. Ale co životní prostředí? Necháme vybudovat ve městě, které považujeme za bránu do Beskyd, spalovnu? To smutné na celé věci je, že akciovou společnost Laskin invest řídí lidé z Moravskoslezského kraje. Předseda představenstva má trvalé bydliště v Havířově, dva členové dozorčí rady v Ostravě-Porubě a její předsedkyně dokonce přímo ve Frýdlantu nad Ostravicí. To jsme se všichni už opravdu zbláznili?

Požádal jsem náměstka hejtmana kraje Daniela Havlíka, předsedu Výboru pro životní prostředí Jana Adámka a vedoucího oddělení hodnocení vlivů na životní prostředí a lesního hospodářství Milana Machače o vyjádření k dané problematice a o poskytnutí veškerých materiálů, které by mi danou problematiku pomohly osvětlit. Krajský úřad Moravskoslezského kraje totiž bude vliv spalovny na životní prostředí posuzovat a tak věřím, že informací a materiálů má dostatečné množství.

Záměr vybudovat spalovnu v Beskydech mi ale už teď přijde jako nápad, za který by jeho autor měl dostat medaili. Za blbost!

Autor: Patrik Hujdus | neděle 5.5.2013 13:05 | karma článku: 24,56 | přečteno: 1592x