Ostrava se udusí, jestli brzy nedostaneme rozum!

Už se to zase stalo. Ostravu zahalila šedá mlha, která by se dala krájet. Těmito slovy by klidně mohla začínat pohádka o ostravském Rákosníčkovi. Bohužel se ale jedná o začátek dramatu, jehož konec je přes hustý závoj smogu v nedohlednu. Takže ještě jednou, pro lepší zapamatování...

foto: www.i-autotip.cz

Už se to zase stalo. Cestou do práce jsme se nemohli pořádně nadechnout, učitelé ve škole dětem zrušili plánovaný výlet na vánoční jarmark a babička při odpolední procházce s pejskem nemohla po pár metrech popadnout dech. Pocítili jsme to prostě všichni, v Ostravě se opět nedalo dýchat. Kdo to sám nezažil, nepochopí. Tu zkušenost, kdy naberete do plic čistý vzduch a můžete se bez obav zhluboka nadechnout, jsme si v ten den opět nemohli dovolit. Kdo to zkusil, začal kašlat a dusit se.

Ostrava 22. prosince 2010 zkrátka byla k nerozdýchání. Hydrometeorologický úřad proto vyhlásil kolem 15té hodiny signál regulace. Co to znamená? Zatímco strojírenské podniky a hutě musely až do odvolání omezit výrobu, my, obyčejní lidé, jsme omezili vycházky. Je to tak pokaždé. Když se vyhlásí smogová situace, všichni, kteří mají dýchací potíže, srdeční onemocnění, malé děti a starší lidé by ven neměli vystrčit ani nos, v bytech je potřeba větrat jen krátce a o nějakých sportovních aktivitách venku si můžeme nechat zdát. Stěžovat si, že nám není doporučeno jít se proběhnout do ulic, je ale zbytečné. V tom prachu a špíně, která je ve vzduchu, se stejně běhat nedá.

Máme ale v Ostravě zajímavou novinku. Pokaždé, když hydrometeorologický úřad vyhlásí smogovou situaci, bude MHD jezdit zdarma. Vyhlášku schválili ostravští zastupitelé na svém zasedání 16. prosince 2010. Má pomoci městu, aby se omezilo množství exhalátů z automobilové dopravy a dnes jsme ji poprvé využili. Kolem sedmnácté hodiny vyvěsily dopravní prostředky městské hromadné dopravy za okna žluté cedulky s nápisem SMOG a každý, kdo se chtěl svézt autobusem, tramvají, či trolejbusem, nemusel platit.

Co na to lidé? Pokud ráno do práce jeli autem, nechali ho tam a vrátili se domů městskou hromadnou? Pochybuji. Když jsem se nedávno ptal několika obyvatel Ostravy, jestli v případě smogové situace pojedou do práce sockou, zakroutili hlavou a řekli, že určitě ne. Pro většinu z nás je prostě pohodlnější sednout za volant a dojet si kam potřebujeme. Cesta ke společenské odpovědnosti je dlouhá a mnozí z nás nestojí ani na jejím začátku. Myslím si proto, že novinka v podobě bezplatné dopravy, kterou ostravští zastupitelé schválili, se mine účinkem. Stát má milion korun denně a tyto peníze projezdí většinou ti, kteří by jeli tramvají, nebo autobusem, i v případě, že by jízdné museli zaplatit. Jen tentokrát necvaknou lístek a pojedou zdarma. Kdo je zvyklý cestovat autem, bude cestovat autem i nadále.

Ano, nepatřím mezi optimisty a bojím se, že lidé se prostě k životnímu prostředí neumí chovat. Jsou zvyklí nadávat na Mittal a další velké podniky, na vládu, primátora a na všechny ostatní. Sami ale pro zlepšení stavu nejsou ochotni udělat nic. Ani když to je zdarma. Zřejmě se mnou nebudete souhlasit, ale pokud má být v případě smogové situace městská hromadná doprava v Ostravě zdarma, není potřeba obyvatele ke změně dopravního prostředku při cestě do práce jen vyzvat. Celou situaci by měl řešit zákon, který by majitelům automobilů jejich používání striktně zakázal. Kdo sedne do auta v době smogové situace, měl by být pokutován. A klidně veďme diskuzi, má-li jít o všechny automobily, nebo jen o automobily do určitého roku výroby. Veďme diskuzi, jestli vůbec má smysl něco dělat, pokud se zároveň nezvýší emisní limity pro průmyslové podniky. Veďme diskuzi, bavme se o tom a jednejme. Prostě nebuďme lhostejní, jestli chceme dýchat zdravý vzduch. Pokud brzy nezačneme něco dělat, Ostrava se udusí.

Autor: Patrik Hujdus | středa 22.12.2010 20:05 | karma článku: 10,53 | přečteno: 1353x