Má vůbec smysl zvelebovat obvod?

Při novoroční procházce, kterou jsme s rodinou podnikli prvního ledna, mě napadla otázka, zda-li má nějaký smysl, že se vedení radnice neustále snaží zvelebovat náš městský obvod. Na cestě od kostela Panny Marie směrem na sídliště Fifejdy I a zpátky jsme se totiž museli hned třikrát zastavit a zamyslet se nad tím, jaký člověk úmyslně poškozuje obecní majetek a dělá v ulicích nepořádek.

Počítal jsem s tím, že se všude na zemi budou povalovat obaly a zbytky rachejtlí, petard a další silvestrovské pyrotechniky. Za poslední roky jsem si na to již zvykl. Překvapilo mě ale, že když někdo vidí poloprázdný odpadkový koš, tak smetí pohodí vedle něj. Nebo již naplněný koš někdo úmyslně vysypal? Nenapadá mě jiný způsob, jak by se na zemi ocitl takový nepořádek a je mi líto, že jsou mezi námi lidé, kteří něčeho podobného jsou schopni. Druhé zastavení jsme měli hned u Základní školy Generála Janka. Jiný odpadkový koš tam ležel na zemi vyvrácený a rozbitý. Za opravu nezaplatíme jen penězi, ale také časem odpovědného pracovníka, který svou zbytečně vynaloženou energii mohl věnovat potřebnější práci. Jen proto, že se někdo zachoval jako hlupák, ať už chtěl zafrajeřit, vybít si zlost a nebo ukázat svou sílu.

A protože se říká „do třetice všeho dobrého, i zlého“, dovolte mi upozornit vás na naše třetí zastavení přímo uprostřed sídliště Fifejdy I u tzv. Doliny. Možná jste si všimli, že se regenerace dané lokality v uplynulých týdnech opět posunula kupředu. Kromě instalované skluzavky a lanového centra pro děti jsou v okolí Doliny taky zcela nové lavičky. Budou sloužit dětem, rodičům, maminkám s kočárky, nebo třeba důchodcům k posezení a odpočinku. Ty nové na Fifejdách opravdu vypadají hezky. Až na dvě, ze kterých si někdo na Silvestra udělal odpalovací rampu svého ohňostroje a žárem je poničil.

Do oprav chodníků, cest, domů a dalšího majetku ročně vkládáme nemalé finanční prostředky. Všem, kteří občas namítají, že zvelebování probíhá pomalu, či nedostatečně, s trpělivostí vysvětluji, že všechno nejde hned a rozpočet našeho městského obvodu není nafukovací. Radnice o svůj a svěřený majetek pečuje soustavně, systematicky a s veškerou potřebnou péčí, i když z úst některých opozičních zastupitelů zaznívá kritika. Opozice má kritiku ve své „pracovní náplni“ v každé obci a městě, i když často jsou mnohá slova vyřčena jen proto, aby alespoň nějaká zazněla.

Péče o městský obvod a jeho zvelebování ovšem není o politice. Je to o slušném chování občanů a ničit obecní majetek si nesmí nikdo dovolit. V případě, že tak učiní, bude následovat potrestání. Ať už ve formě úhrady vzniklé škody, v odpracování si svého přečinu v rámci veřejných prací a nebo v kombinaci obojího. Zvelebovat obvod má smysl, slušná většina ovšem nesmí doplácet na chování několika nevychovaných jedinců.

Autor: Patrik Hujdus | pondělí 2.1.2012 21:59 | karma článku: 11,40 | přečteno: 978x