Česká televize pracuje na politickou objednávku?

Dnes jsem se zúčastnil tiskové konference vedení městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky, které přítomným novinářům vysvětlovalo svůj nápad s možným využitím areálu v lokalitě bývalého koupaliště v Ostravě na hulváckém kopci a jeho nejbližšího okolí. Mohu přiznat, že jsem s velkým zaujetím poslouchal slova starostky obvodu Liany Janáčkové, místostarostu Jiřího Jezerského a projektanta Jaromíra Pokorného.

Podle studie, kterou radnice nechala zpracovat, by totiž v lokalitě bývalého hulváckého koupaliště mohl vyrůst sportovní, rekreační a oddechový komplex s prvky ambulantního lázeňství. Možná to někomu přijde jako neuskutečnitelný plán, ale pravdou je, že pod vrstvami vytěženého uhlí jsou na Ostravsku místa, kde se vyskytují teplé minerální vody. A protože vedení mariánskohorské radnice má k dispozici studii, která prokazuje, že jedno z těchto ložisek je právě v blízkosti zmíněné lokality, nápad vybudovat zde sportovně-relaxační komplex je postaven na logických základech. 

Účastníci tiskové konference se dozvěděli mnoho konkrétních informací a byli ubezpečeni, že vedení radnice v čele s Lianou Janáčkovou nehodlá činit ukvapené kroky, naopak. O svém záměru seznámí postupně vedení města Ostravy, a to jak samosprávu, tak i státní správu. Pozemek je totiž v majektu města a Ostravských městských lesů a veškeré aktivity je potřeba koordinovat. Případná investice do tzv. Thermoparku Hulváky (pracovní název mariánskohorských radních pro možný  budoucí projekt) je v předpokládané výši asi dvě stě milionů korun a z toho důvodu bez zapojení města, evropských fondů, či soukromého investora by nebylo možné investiční záměr zrealizovat. 

Informace, které jsem na tiskové konferenci získal, byly velmi jasně podány, měly logickou strukturu a skutečně mne zaujaly. Jaké však bylo mé překvapení, když jsem dnes sledoval Českou televizi a ostravské Události v regionech. Místo věcných informací o záměru vedení Mariánských Hor a Hulvák vybudovat na v současné době nevyužitém místě netradiční a jistě velmi zajímavý komplex v podobě moderního relaxačního centra, reportérka v reportáži připomíná několik let staré trestní oznámení, které na starostku Lianu Janáčkovou podali její tehdejší kolegové z ODS. 

V České televizi sice zaznělo, že starostku Mariánských Hor a Hulvák Lianu Janáčkovou senát k trestnímu stíhání nevydal, diváci se již ale nedozvěděli, že proti vydání své tehdejší kolegyně hlasovali i téměř všichni senátoři Občanské demokratické strany, protože v původu trestního oznámení viděli více osobní spory mezi regionálními politiky ODS s Lianou Janáčkovou, než její případná provinění proti zákonu uměle vykonstruovaná politickou opozicí. Jaké překvapení, že právě předseda mariánskohorské ODS, kterého v komunálních volbách právě Liana Janáčková několikrát porazila, se v reportáži České televize stylizuje do role komentátora minulých činů současné starostky. 

A tak se ptám, pracuje Česká televize na politickou objednávku nebo je to jen náhoda? Kdo měl zájem na cíleném a zavádějícím vyznění reportáže? Blíží se krajské volby a Liana Janáčková kandiduje jako lídr NEZÁVISLÝCH v Moravskoslezském kraji. Informovat pozitivně o činech a krocích starostky Mariánských Hor a Hulvák se zřejmě někomu velmi nehodí...

Autor: Patrik Hujdus | pondělí 27.8.2012 20:15 | karma článku: 24,16 | přečteno: 1740x