Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výhodný tarif? Taky už Vám poslali smlouvu?

Taky jste chtěli nový levnější tarif od Vašeho operátora? Já ano. (mluvím o aktuálním boomu "neomezených tarifů".) Jak jsem zjistil, lze si tento tarif objednat po internetu a pokud jste zákazníkem, tak bude tarif aktivován do týdne. Super! Jednoduchý postup a ušetřím. ALE!

Taky jste chtěli lepší tarif od Vašeho operátora? Já ano. Jak jsem zjistil, lze si tento tarif objednat po internetu a pokud jste zákazníkem, tak bude tarif aktivován do týdne. Super! Jednoduchý postup a ušetřím. Kliknul jsem na příslušný odkaz a očekával jsem odsouhlasení smluvních podmínek a klik – uzavření smlouvy. Jenže souhlas s podmínkami nikde nebyl a klik – služba je objednána a za týden služba aktivována. V dnešní době uzavírán smluv na dálku mě to až tak nepřekvapilo. Nicméně vycházel jsem z reality, že byla uzavřena smlouva zhruba s tímto obsahem: neomezené volání, neomezené sms, mms, 600 MB dat, to vše za paušál 691 Kč.  Do konce týdne však přišel doporučený dopis -  a v něm smlouva od operátora. Očekával jsem v této smlouvě přinejmenším podmínky, které jsem „odklikl“ na internetu, ale nebyla tam o nich ani zmínka. Nicméně smlouva obsahovala závazek k minimálnímu měsíčnímu plnění ve výši 490,- Kč a zmínka o zvýhodnění „54 % na 24 měsíců na Speciální edice  neomezeného balíčku“. Přemýšlel jsem, co je to za čísla a kde je můj tarif? Napadlo mě, že se můj operátor asi splet a poslal mi ten papír omylem. Souvislost se „zvýhodněným“ tarifem jsem ve smlouvě nenašel. Ke smlouvě pak byl přiložen průvodní dopis, který mi sděloval, že je mi zasílána smlouva/dodatek  smlouvy o poskytování zvýhodněných podmínek. V dopise jsem žádán, abych smlouvu neměnil, neboť na změny nebude beztak brán zřetel. Dopisem mi dále operátor osvětlil, že objednal-li jsem si zvýhodněné služby specifikované  ve smlouvě (které tam však specifikované nejsou) a podepsanou smlouvu nestihnu vrátit v uvedené lhůtě, nebude Vám zvýhodnění poskytováno. Naznal jsem, že se můj operátor musel zbláznit… Zavolal jsem tedy na linku a dotázal se operátora, zda ta zaslaná smlouva nějak souvisí se službami objednanými přes internet. Operátor mě ujistil, že ano. Otázal jsem se ho, kde v té smlouvě tedy najdu podmínky, které byly přes internet sjednány, a sdělil jsem, že z textu samotné smlouvy se nepodává jakákoli souvislost s nabídkou na internetu. Ptal jsem se ho, kde mám „čuchat“ Všeobecné smluvní podmínky na které zaslaná smlouva odkazuje,  a dále jaký význam má „minimální měsíční plnění“ při smlouvě kde je na neomezené volání pevný paušál… Na většinu otázek jsem kloudnou odpověď nedostal. Pokud jde o minimální měsíční plnění, dostalo se mi pouze takové odpovědi, že mám v budoucnu možnost tarif měnit, tak prý kdybych si zvolil nižší, tak abych měl minimální závazek „provolat do stanoveného minima“. Nevím jestli to reprodukuji správně. Moc smysl mi to nedávalo. Každopádně jsem operátorovi sdělil, že to vše, co mi sděluje po telefonu smlouva neobsahuje a vůbec netuším, jak se k tomuto výkladu dobrat. Na to operátor neuměl nic říct. Bylo mi sděleno, že buď podepíšu, nebo se mi platba zvedne opět na 901 Kč. To bylo pro mě mimochodem nové číslo – do teď jsem platil paušál mnohem vyšší.

 

Takže, milý operátore…. Tohle jednání se zákazníkem snad nemyslíš vážně… Dovol, abych ti sdělil svoje skromné stanovisko.

Kliknutím na internetu jsem poslal svůj návrh na uzavření smlouvy a operátor aktivací služeb a deaktivací služeb původních, nabídku akceptoval. Smlouva byla tedy uzavřena  a pouze a jen ve znění které je na internetu. Souhlas s jakýmikoli dalšími podmínkami jsem neudělil, a pokud je to někde na stránkách obsaženo, nejsem povinen to hledat a lovit… Pokud mi, operátor pošle smlouvu, pak to lze chápat jako návrh další smlouvy nebo dodatek k již uzavřené, ale těžko říct, jak to chápe operátor. Uzavírám nyní smlouvu novou, nebo měním původní, nebo je to dodatek k té uzavřené na internetu?  Smlouva, která mi byla zaslána nemůže být dle mého názoru po podpisu platná.

Operátor mě pak ve svém dopise poučuje, že pokud budu ve smlouvě činit změny, pak na ně nebude brán zřetel. Pokud ale smlouvu změním, pak je to protinávrh, který svým podpisem odsouhlasuji pouze v tomto znění, nelze si tedy dopisem vymínit „zákaz práva protinávrhu“ a vzít pozměněnou smlouvu jako by změněna nebyla a prostě ji uzavřít s tím, že se bere pouze její původní znění. Já jsem přece neprojevil vůli je v navrženémznění podepsat! V takovém případě totiž, dle mého názoru může dojit pouze k tomu, že operátor protinávrh přijme nebo nikoliv - tedy že bude smlouva uzavřena v mnou navrženém znění nebo uzavřena nebude vůbec. Pak ale platí pořád podmínky, které byly "odkliknuty".

To podstatné ale pořád platí: smlouvu jsem uzavřel již po internetu a tak jakékoli další podmínky uplatněny nebyly a dokonce mi nebyl sdělen ani fakt, že budu ještě něco podepisovat a že nepodepsáním se vše zase ruší.... Smlouva zaslaná písemně navíc obsahuje pouze ujednání, které mají garantovat zejména nároky operátora, nikoli práva klienta.

Normy upravující postavení spotřebitele operátor zjevně ignoruje a trend chránit spotřebitele a jeho právo uzavírat srozumitelné smlouvy mu uniká.

 Chci od svého operátora srozumitelný a jednoznačný přístup, nikoli tento chaotický, kterým se mě snaží zavázat a dle mého názoru i zmást. Nyní uvažuji, zda přejít k jinému operátorovi. Po víkendu si zjistím podmínky konkurence.

Můj operátor by si měl uvědomit, že nové tarify nejsou „zvýhodněné“. Jsou normální. A blíží se evropským cenám. Doposud to byl operátor, kterého zákazník krmil přemrštěnými cenami. Zákazník bezprecedentními cenami živil někoho, kdo si toho absolutně nevážil. Ke změnám cen nevede fakt, že by si svých zákazníku operátoři vážili a respektovali ho, ale pouze strach z konkurence, strach o ztrátu pozice na trhu a tedy strach o peníze.

Jaké máte zkušenosti vy?

 

Autor: Hubert Müller | sobota 20.4.2013 12:39 | karma článku: 18,92 | přečteno: 960x
  • Další články autora

Hubert Müller

Vranov, Znojmo

Několik momentek nočního Vranova a Znojma, vykreslené lampami nebo světlem vymodleným dlouhou expozicí v podobě, kterou pouhá přítomnost neumožní - ale stroj času v podobě fotoaparátu ano :) Foceno na "Halloween", ale myslím, že

2.11.2015 v 9:23 | Karma: 11,02 | Přečteno: 508x | Diskuse| Fotoblogy

Hubert Müller

Tři sudičky

Šrouby osudu :)

29.3.2015 v 13:06 | Karma: 5,59 | Přečteno: 156x | Diskuse| Fotoblogy

Hubert Müller

Vážná

Nechť promluví váha slov v obrázku :)

28.3.2015 v 0:42 | Karma: 6,08 | Přečteno: 171x | Diskuse| Fotoblogy

Hubert Müller

Lupa

Někdy, abychom se k věcem dostali blíž, musíme mít odstup. Abychom ale mohli mít odstup, musíme si naše vlastní já přiblížit...

27.3.2015 v 11:30 | Karma: 5,17 | Přečteno: 155x | Diskuse| Fotoblogy

Hubert Müller

Zastav!

V očích našich dětí jsme někdy jak prázdné lodě, které se tyto děti snaží - aspoň na chvíli - zastavit. Myslím, že když na jejich volání dáme, získáme opět půdu pod nohama...

27.3.2015 v 9:00 | Karma: 4,98 | Přečteno: 132x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 703x
...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky