Volič klade podmínky

Vhození lístku do volební urny je fakticky uzavření smlouvy. Strana, resp. politik učiní návrh, jak bude jednat, volič to vhozením lístku akceptuje a smlouva je uzavřena. Pokud uzavíráme klasické občanskoprávní smlouvy, předpokládá se, že je uzavírá duševně zdravý jedinec, který je schopen si svá práva sám ohlídat a nést za své rozhodnutí i patřičnou odpovědnost (dle zásady vigilantibus iura scripta sunt – bdělý si střeží svá práva). Pakliže se kontrahent dopustí porušení smlouvy, následují dohodnuté nebo zákonné sankce. Pokud však smlouvu s voliči poruší politik, tak je v zásadě sankcionován vždy volič.

Uzavírání občanskoprávních smluv je mimo jiné ovládáno zásadou rovnosti a smluvní volnosti. Tedy: mohu se rozhodnout, zda smlouvu uzavřu a za jakých podmínek a nemalou roli hraje i samotné vystupování smluvního protějšku. Pokud jde o smlouvu s potencionální parlamentní stranou, jsou mé kontraktační podmínky poněkud omezeny. Nicméně to neznamená, že při této kontraktaci nemám právo stanovit si podmínky a dokonce vyžadovat adekvátní přístup smluvního partnera. Pokud ke mně jako k podnikateli někdo přijde, pozdraví mě zdvižením prostředníčku a navrhne mi smlouvu napsanou na pomačkaném ušmudlaném papíře, jehož obsahem si ze mne bude dělat (v lepším případě) legraci, pak takového člověka rychle vyvedu ze dveří. A pokud bych tuto formu jednání a obsah smlouvy akceptoval, je to pak čistě můj problém.  V takovém případě buď ponesu následky, nebo bych se měl jít nechat vyšetřit, zda jsem duševně v pořádku.
Před volbami jsme kandidáty a stranami vyzýváni k odpovědnému přístupu a k účasti u voleb.
Dobře tedy, ale zde jsou mé podmínky:
1.    Pokud bude ve volební kampani vytahována účelově špína na politické konkurenty, nepůjdu k volbám
2.    Pokud forma kampaně bude probíhat způsobem nedůstojným voliče a občana tohoto státu, nepůjdu k volbám
3.    Pokud budu jakožto volič urážen prvoplánovými bezduchými hesly, nepůjdu k volbám.
4.    Pokud strany nevypracují podrobný program, který se vypořádává alespoň s nejzásadnějšími problémy ve státě, nepůjdu k volbám
5.    Nebudu volit stranu, jejíž kandidáti se chovají v předvolebních diskuzích nedisciplinovaně a nebudou respektovat své konkurenty alespoň tak, jak velí normy společenského chování
6.    Pokud se bude ve volební kampani prokazatelně lhát, nepůjdu k volbám
7.    Pokud mi nebude adresována seriozní snaha vysvětlit volební program, nepůjdu k volbám
8.    Pokud budou splněny tyto podmínky, slibuji, že se postavím ke svým občanským povinnostem odpovědně a půjdu k volbám. Pokud podmínky nebudou splněny, považuji jakoukoli výzvu k odpovědnému přístupu k volbám za amorální požadavek.
Některé podmínky se mohou obsahově překrývat, ale v tomto případě se držím zásady: více je někdy lepší než méně…

Autor: Hubert Müller | pátek 15.1.2010 8:51 | karma článku: 8,61 | přečteno: 929x
  • Další články autora

Hubert Müller

Vranov, Znojmo

2.11.2015 v 9:23 | Karma: 11,02

Hubert Müller

Tři sudičky

29.3.2015 v 13:06 | Karma: 5,59

Hubert Müller

Vážná

28.3.2015 v 0:42 | Karma: 6,08

Hubert Müller

Lupa

27.3.2015 v 11:30 | Karma: 5,17

Hubert Müller

Zastav!

27.3.2015 v 9:00 | Karma: 4,98