Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tři bratři

Mám tři bratry, což považuji za provokaci z vyšších míst. Celý život jsem si přála sestřičku, protože kluci jsou přece blbí. Aby toho nebylo málo, ti mí jsou ještě ke všemu mladší. A jelikož v domácnosti je muž člověk nesvéprávný, sám sobě i okolí nebezpečný, nebo jsme v tomto duchu alespoň často vychováváni, byla jsem otrokem „holčičích prací“ a věty „Oni jsou ještě malí, to ty bys měla mít rozum“. Zahájila jsem protiakci - tvrdou výchovu, která v jednom případě skončila i bratrovou rozbitou hlavou. To se ukázalo býti ne příliš efektivní cestou, jelikož bratr místo utírání nádobí vítězně odjel do nemocnice na šití. A bylo to zase na mně.

Mým bratrům leží svět u nohou. Minimálně jeho dámská část. Teď nebudu lhát, přehánět ani si vymýšlet, toto je čistokrevná  pravda: můj nejstarší bratr chodí s Ekvádořankou, můj prostřední s Mongolkou a ten nejmladší s Ruskou. Uznejte, že musí být skvělí, když jsou takto celosvětově univerzálně přitažliví. Všechny výše zmiňované dámy jsou krásné, inteligentní, vzdělané, nebo se vzdělávající. To je jasný důkaz toho, že v naší rodině se rodí samé kvalitní děti.

Dnes mi ovšem dcerka připomněla, že soužití s bratry nebylo vždy jednoduché. Co se v dětství jevilo jako čistě hulvátský, zlodějský a naprosto nepřijatelný čin, mě, jak se později ukázalo, zachránilo před závislosti na sladkém (kterou jsem zahnala závislostí na slaném, takže mám místo vysokého cukru vysoký cholesterol). Můj věkově mi nejbližší bratr mi totiž všechno obětavě sežral. Naše milovaná NemášještěhladZuzanko babička by nikdy nedopustila, aby jakákoliv osoba, která překročí práh jejího domu, nebyla už na tom prahu s odpuštěním přežraná k prasknutí. Při návštěvách kratších půl hodiny se horko těžko dozvíte něco málo o životě mých prarodičů, ale jste důkladně seznámeni s obsahem ledničky, spíže, sklepa a všech možných jiných skladovacích prostor. Nevím, jestli bylo účelem nás dostat do stavu, kdy se prostě nebudeme schopni odkutálet zpět k nám na kopec, či se blížila doba spotřeby na všech osmi kilech nabízeného jídla, každopádně pokud se nám podařilo mistrně se vyvléknout ze stravovacích povinností a dostat se přes práh i směrem ven bez pomoci jeřábu, dostali jsme vždy něco na cestu. Většinou něco sladkého. Ukázalo se, že můj bratr dlouhá léta chodíval k babičce sám, vyfasoval čokolády i pro mě a cestou domů obě prostě a jednoduše sežral. Odpouštím mu tímto, aby bylo jasno, naštěstí to nebyl uherák, to by mu tak lehce neprošlo.

Od babičky se nosily různé věci, měla jsem ráda i speciální nádobku na kyselé zelí. Nabrali jsme jej do ní u babičky ve sklepě vrchovatě, abychom u vchodu do našeho domu zjistili, že na oběd nezbylo. Snědli jsme ho cestou, nikdo neumí kyselé zelí naložit tak správně valašsky kyselé a přitom lahodné jako moje babička. Nejdůležitější pochutinou, která opouští babiččin a dědův dům jsou ovšem vejce. Dědovy kuřičky jsou nejvděčnějším tématem hovoru celé rodiny. Babi s dědou mají letitou hru – babička něco zasadí a děda jí do toho pustí slepice. Co nevyzobají, to zadupou. A nebon aspoň záškodnicky po…trusí celý dvůr. Ale když nesou, jsou nejdůležitějšími členy rodiny. Často jsme byli s bratrem vysíláni pro tolik žádaný artikl. Cestu jsme si zkracovali přes místní - toho času – JZD. Cesta nebyla oficiálně posvěcena, musel se přelézat plot. Bratr při jednom z návratů zamyšlen nad složitostí vesmíru přehodil tašku přes tento plot, aby sám překonal překážku ladným flopem a až když jí viděl na druhé straně letět, došlo mu, že tento nápad byl poněkud krokem stranou. Plot to byl velmi vysoký, takže vejce měly dost času, aby jim jejich krátký život přeletěl před očima. A měl po vejcích.

Jako nejstarší sourozenec jsem byla samozřejmě rodičům určena na pokusy. Zkoušeli na mně, co se stane, když se dítě vychovává. Jejich vůle a síla postupně slábla tak, že rozdíly mezi tím, co jsem si dovolila já a co nejmladší z bratrů je pochopitelně propastný. Když se jednou tatínek pokusil předhodit mně jako kvalitní produkt prostřednímu bratrovi a poukázal na to, že já v jeho věku bych nemohla sama ani ven se smetím, natož se vrátit z diskotéky po půlnoci, odvětil ten bezbožný křivák – „No jo, ale to bylo v pravěku!“ Prý v pravěku! Co jsem? Fosílie? Uhlí??? Leda tak změněné v diamant, ty jeden nehodný sourozenče!

Nejmladší bratr je mladší o celého puberťáka, takže mě vnímá jako tu z druhé strany. Starší osobu, kterou je zajímavé sledovat. Není to ani rodič, ani soukmenovec, tak co to je? Jsem pro něj zajímavý objekt na pozorování. A pak si stejně všechno udělá po svém.

Poučena složitostmi soužití s tolika muži jsem si pořídila dvě holčičky (Osud? Karma?)..uvidíme, jak budu vzpomínat na pubertu, kterou slušně vychovaný chlapec pouze proprdí a projí, občas zaleje pivem, které ne vždy zůstane, kde má.  Když si jen vzpomenu na tu svou, jímá mě děs už teď…

 

Autor: Zuzana Hubenakova | pátek 6.12.2013 11:50 | karma článku: 25,64 | přečteno: 1584x
  • Další články autora

Zuzana Hubenakova

Lidl lidem

Že v Lidlu nabízejí leccos, třeba i šablonu na úpravu tvaru ochlupení ohanbí (přísahám, že to si nevymýšlím), to mě už nepřekvapí. Nedivila bych se, kdybych tam našla valentýnské balení diamantů (pytel uhlí a léky na trpělivost).

26.4.2019 v 13:01 | Karma: 44,82 | Přečteno: 11856x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Hommo cestovatelus

Jsou tací šílenci, co by klidně řekli, že na dovolenou se jezdí, aby si člověk odpočinul od stresu, děti nabraly čerstvý vzduch do hrudních košíčků a dospělí sílu do dalšího pracovního zápolení.

16.4.2019 v 8:57 | Karma: 26,16 | Přečteno: 1697x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Proč nemám co do úst

Existuje nepřeberné množství písemných materiálů, které podrobně vysvětlují základy zdravého stravování. Během pár minut se dozvíme, jak moc raw je rawhlík, či kolik cukety, sóji a naklíčeného zrní nahradí jeden steak...

26.3.2019 v 14:20 | Karma: 36,31 | Přečteno: 2224x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Zázračný lék na chřipku

Před pár dny mě stihla viróza nepříjemná jak pro chameleona snaha splynout s balením lentilek. Za 38,2 po dvou paralenech jsem byla ráda. Bolelo mě asi všechno, ale to si moc nepamatuju, protože jsem byla z těch horeček dost mimo.

8.2.2019 v 14:45 | Karma: 41,34 | Přečteno: 4494x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Mechanismus automechanismu

Osmého dne, když měl Bůh hotovo, zamyslel se, jak by okořenil prostému lidu život. I stvořil ke své škodolibé potěše ruličky alobalu, které nejdou odmotávat, izolepu, u které nelze najít konec a papírové kapesníky.

14.1.2019 v 11:40 | Karma: 26,79 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4401x
Semestra věd lecjakých a členka vědeckého sdružení Pako.

Autorka knih Vstupte bez klepání, Postřehy teplákové bohyně, spoluautorka Deníčku moderního páru, který vznikl ve spolupráci s Dominikem Landsmanem a nově knihy Žena na tahu.

Dobré a tajné zprávy mi můžete zaslat na e-mail: hubenakova.blog@centrum.cz, případně se stavte na facebookovou stánku Vstupte bez klepání.

Seznam rubrik