Když se jazyk mrská

Máme to štěstí, že jsou naše ústa rodištěm jednoho z nejkrásnějších a nejpestřejších jazyků. Můžeme si s ním hrát a třeba ho láskyplně využívat k potěše ostatních. Ovšem jsou věci, na které si musíme dát veliký pozor!

Foto: blesk.cz

Vžijte se například do pozice cizince, který se pokouší naučit mluvit česky (s psaním ho teď nebudeme zatěžovat, už tak je toho na něj dost). A zkuste mu, chudákovi pomotanému, vysvětlit, jak to příjde, že jsme tady všichni „domorodci‘“, když se nás většina narodila v porodnici.

Když je ten, co něco likviduje (rodinné majetky a tak) likvidátor, proč pak není alternující herec „alternátor“ a například řidič Simsona „Simsonátor“?

Jakýpak je otec rodič? Plodič možná, ale rodič? Navrhuju změnu názvu rodičů na rodič a plodič.

Shodneme se, doufám, že ředitel nic neředí, lomítko nevzniká v lomech, svíčková není ze svíček a není bažant jako bažant.

Domnívám se také, že poměrně vhodné by bylo našemu cizinci zdůraznit, že případný honorář z něj nedělá honoraci. Autoritu také nezíská tak, že si opatří auto a dobré rito.  A vejmrda že je pouhý křen s jablky. Přísahám.

Zamyslíme-li se, ve snaze naší zahraniční návštěvě vysvětlit některá rčení, nad jejich významem, dojdeme také k překvapivým závěrům. Například takové spojení „vydrala se z hrdla“. Nezlobte se na mě, ale nechápu, jak se tam dostala ta vydra. Neměla by se z hrdla spíš pokusit dostat hrdlička?

Proč bychom mu také měli tvrdit, že kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá? Jak k tomu příjdou všichni zaměstnanci stavebních firem? Vědět, že se každý den vyválím ve výkopu, dám se na něco jiného. Třeba na očního, protože každý dneska umí někomu vytřít zrak.

Myslím, že se náš cizinec bude divit našim specifickým zemědělským metodám. Co například řekne na to, že u nás sviním hážeme perly? Zahradníky dělá kdejaký kozel, medvědi pracují ve službách, labutě pořádají pásma svých písní a křoví jim dělají vlci, s kterými občas musí výt (asi jí jejich chleba).

Mráz kopřivu nespálí, jak známo, ale přesně si nejsem jistá, jak by to letos taky chtěl udělat, když zůstal v Rusku a okolí. Tam ovšem pálí o sto šest.

Jak píší v Bibli: Kdo miluje napomenutí, miluje poznání, kdežto kdo domluvy nenávidí, je tupec. Což by se dalo přeložit jako: Komu není shůry dáno, ten je blbej. Klidně mi tedy vysvětlete, jak to je s tou vydrou, ráda se nechám poučit.

Autor: Zuzana Hubenakova | úterý 4.3.2014 9:34 | karma článku: 27,77 | přečteno: 2863x
  • Další články autora

Zuzana Hubenakova

Lidl lidem

26.4.2019 v 13:01 | Karma: 44,82

Zuzana Hubenakova

Hommo cestovatelus

16.4.2019 v 8:57 | Karma: 26,16

Zuzana Hubenakova

Proč nemám co do úst

26.3.2019 v 14:20 | Karma: 36,31

Zuzana Hubenakova

Zázračný lék na chřipku

8.2.2019 v 14:45 | Karma: 41,34

Zuzana Hubenakova

Mechanismus automechanismu

14.1.2019 v 11:40 | Karma: 26,79