Z chobotnice zastávka? Brňané se snad…

Nedá se tomu snad ani uvěřit. Je to vůbec možné? Dosud neexistující budova, která měla původně stát na pražské Letné a sloužit jako Národní knihovna, bude zřejmě sloužit brněnským cestujícím. Místo knihovny z ní má být autobusová zastávka. Promiňte, ale zesnulý autor této futuristické stavby Jan Kaplický se určitě obrací v hrobě. Zbytečně.

Kaplického knihovna.Zdroj: Novinky.cz

Tato „chobotnice“ už před svým fyzickým zrodem vyvolala mnoho rozporuplných reakcí. Někteří byli (a stále jsou) proti, jiní by ji vítali. Líbí se jim. Krom toho jsou pro také z principu: knihy potřebují střechu nad hlavou. Ať jde o to, zda se chobotnice všem líbí, nebo ne. Ať už vypadá jakkoli. Knihy ji potřebují.

Architekt Jan Kaplický seriózně vyhrál soutěž. Vše bylo připraveno. Zádrhelem bylo jednání s politiky. Tam to všechno ztroskotalo. Člověk si začal říkat, proč do kultury fušuje politika. Politika je všude. Mluví do všeho. Bez výjimky.

Pan Kaplický se proto naštval. Lidově řečeno. Návrh budovy, která dostala názvy jako „blob“, „chobotnice“, byl veřejně znám, proto vznikly nejrůznější petice a protesty. Obhájci bojovali jak mohli. Nic naplat. Budova v Praze stále nestojí.

Vše se rapidně změnilo, jakmile Jan Kaplický náhle zemřel. Manželka mu porodila dítě a on celým štěstím zesnul. A o nabídky jak odčinit „vinu“ už není nouze. Jedna z nich, z těch snad nejhorších, je jen pár dní stará. Snad na počest si radní v Brně vymysleli, že by mohla být chobotnice postavena u nich. No, na tom by nebylo zas tak nic špatného. Proč by ne, že?

Ovšem, k čemu by „blob“ v Brně sloužil? Knihovnu srovnávající s tou pražskou národní nemají. Nové budovy, které by jim sloužily, asi nepotřebují. Proto je nenapadlo nic ztřeštěnějšího, než autobusovou zástavku. Promiňte, ale to je fakt průser. Jinak se to nazvat ani nedá.

O tom udělala reportáž televize Nova. Od té jsem se o celém problému dozvěděl. Přítomná anketa stvořena z řad brněnských cestujících mě nejvíc namíchla. Je to vůbec možné?! Argumenty proti sice padly, ale v jakým smyslu? Nehodilo by se to tam. Vůči okolní zeleně by to byl nevkusný kýč. Lidé nevědí co s penězi, proto si tohle vymysleli. Chápu, že takové nápady mívají politici, ale že i „obyčejní lidé“ (nenarážím na voliče sociální demokracie)...

Což o to, peníze by na to zřejmě nebyly. I ta chobotnice by se tam nehodila. Ale že z architektonického skvostu udělat autobusovou zastávku? To snad nemyslí vážně. Ne, ne. Určitě si z nás střílí. Jak Brňané, tak i radní. Vše je sranda. Prostý vtip. Jen kdyby to byl vtip. Vtip, ale pěkně hnusný. Ošklivý. Vtip, který není k smíchu.

Dávám radu všem, i těm, kteří v Brně nežijí: nedělejte si z takto vážných věcí srandu. Chudák pan Kaplický se musí určitě obracet v hrobě. Tohle si nezaslouží. Alespoň z chobotnice udělejte něco vkusného. Něco, co se bude hodit. Ano, udělejte panu zesnulému radost a postavte „blob“ jako knihovnu. K čemu jinému by měl sloužit? K čemu jinému, než k čemu byl určen. Proč jej pan Kaplický jinak vymýšlel? Neměl co dělat?

Hlavně ne autobusovou zastávku.

Autor: Petr Hrudka | čtvrtek 17.6.2010 16:30 | karma článku: 13,54 | přečteno: 2763x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45

Petr Hrudka

Den splněných přání

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78