Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pouliční umění. Máme protestovat? Není důvod

V ulicích řádí sprejer. Řádí je až příliš silné slovo. Bere si do rukou svoje spreje a stříká svými barvami po zdech. Pro někoho určitý styl umění, pro jiného vandalismus.

Zvláštní obraz s filozofickým podtextem.hradec.idnes.cz

Co si o takovýchto mnohdy rádoby umělců jen myslet? Máme s potěšením a s radostí schvalovat jejich všemožné činy? Odpovím ihned: ano, pokud tento styl umění opravdu umí a nečmárají po zdi jen tak pro nic za nic.

Máme tu před sebou jeden čerstvý případ, který se udál v Hradci Králové. V hradeckých ulicích se objevily nezvyklé černobílé obrazy z rukou neznámého sprejera, který si ovšem zřejmě říká Dankowiter, jak lze poznat ze záhadného podpisu. Jde o shrbeného staříka s hůlkou v jedné a revolverem v druhé ruce, kočku v mikině s kapucí a nápisem „Poslouchej instinkty“ a další svým způsobem zajímavé výtvory.

Takže, máme být proti těmto stylům umění? Máme je odsuzovat? Plivat? Nadávat? Ne. Je to zbytečné. A když se na ty kresby podíváte z pohledu umělce, nebo i z pohledu laika, který má nějaký ten smysl pro umění, usoudíte, že by bylo případné odstranění škoda.

Takové negativní ohlasy, že jde o vandalismus, jsou v případě nejrůznějších „street artů“, tedy umění, prezentované na ulici, běžné. Někdo by se i divil tomu, kdyby se nikdo neozval.

A teď pár fakt, abychom vlastně věděli, o čem je tu pořád řeč. Takzvaný „street art“ je jakékoliv umění, které je vytvářeno na veřejných místech. Slovo „street“ znamená v angličtině „ulice“. A kmenovou podobu street artu nemůžeme nijak blíže specifikovat, jaký autor, takový jeho street art. A nutno dodat, že ti nejlepší streetoví umělci se se svými výtvory dostali až do muzejních galerií.

Se street artem je ovšem spojováno takzvané „graffiti“. Tento styl umění má ovšem i svou temnější pověst. Právě graffiti není okolím moc chváleno. Tady by se dalo mluvit o případném vandalismu, ale jen v případě, že opravdu někdo po té zdi jen tak čmárá. Když to nemá žádný hlubší smysl. Jinak se můžeme klidně i před výtvorem pozastavit a obdivovat ho. A v případě hradeckých obrazů nalézat i snad filozofický podtext. A můžeme být rádi za to, že se někdo „postaral“ o zkrášlení jinak šedého města. Proti tomu nelze nic mít.

Ještě před samotným vytvořením tohoto „street-graffiti-článku“ jsem se optal svých přátel, co na tyto styly současného umění říkají. Vesměs se jim zamlouvají. Říkají si, proč ne?. Ale jen v případě, že daný výtvor neničí zeď, neničí památku.

A proč to vůbec ti umělci dělají? Jde-li o zakázanou činnost a posprejují-li zdi, jistě cítí ten vzrušující adrenalin, ten bušící pocit v srdci, kdy jsou v napětí, jestli je někdo náhodou nechytne, nenačapá. Někteří se mohou proto radost z nejrůznějších legálních stěn a akcích, kde je sprejování přímo vítáno.

S tím také souvisí i parkour. Slovo, které pochází z francouzštiny a v překladu znamená: „umění pohybu nebo přemisťování“. Jistě jste se na internetu už setkali s nejrůznějšími videi, kde partička kluků přeskakuje nejrůznější překážky a to hlavně efektivním způsobem. Zajímavé na tom je, že nepřeskakují kozu nebo bednu, jako při tělocviku, ale zdi a zábradlí na ulici. Máme hledat určitý projev vandalismu? Proč? Vždyť nikomu neubližují a nic neničí. Jen se baví. V nejhorším případě ubližují jen sami sobě, ne vždycky ten skok přes zeď totiž vyjde.

Vrátím-li se k těm zajímavým obrazům, které se objevily v Hradci Králové, musím uznat opravdové umění. Jak se říká mezi těmito (a i jinými) umělci: „Respekt.“ Vždyť i ne jednoho kolemjdoucího skutečně nachytaly – myslel si totiž, že na zastávce opravdu stojí shrbený stařík se zbraní…

Autor: Petr Hrudka | úterý 8.3.2011 10:30 | karma článku: 10,62 | přečteno: 1930x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Dívky přejel vlak. Jen se chtěly vyfotit

Zní to jako paradox. A místo toho, aby člověk ty dívky litoval, uvažuje nad tím, proč byly tak hloupé a kvůli pitomé fotce lezly pod vlak. Vždyť mu byly na ráně. Vždyť musely alespoň trochu tušit, že tenhle pokus nevyjde. A vždyť se mohly vyfotit jen tak na kolejích, bezpečně bez vlaku, pak vyfotit projíždějící vlak a fotky dát přes počítač dohromady. Nebo jinak upravit. Každopádně by se vyhnuly riziku, že by je vlak přejel.

26.5.2011 v 10:30 | Karma: 8,91 | Přečteno: 2650x | Diskuse| Společnost

Petr Hrudka

Co je víc: slovo, nebo důkaz?

Svět žije smrtí Usámy bin Ládina. Nedivme se. Jde, tedy pardon – šlo o tvůrce největšího teroristického útoku na Spojené státy Americké. A šlo o vůdce největší a nejnebezpečnější (nejznámější) teroristické skupiny al-Káida. Člověk by nakonec měl být rád za to, že největší padouch na světě – hrdě zaujímal první místo na seznamu nejhledanějších osob – je mrtev. Měli bychom slavit. Měli bychom se radovat. Ale někteří se neradujeme. Něco je špatně?

5.5.2011 v 15:00 | Karma: 7,74 | Přečteno: 2320x | Diskuse| Politika

Petr Hrudka

V Británii slavili královskou svatbu, my poslední zvonění

Britský princ William si vzal neurozenou Kate Middletonovou. Proti tomu nic nemám. Však jim to přeji, proč by ne. Dokonce snad ani nemám nic proti přechýlení jejího příjmení. Vždyť ani jednomu z nich už tak neřekneme. Oba získali nové tituly: vévoda a vévodkyně z Cambridge. A další. Svatbu mají za sebou tak jako my naše poslední zvonění.

2.5.2011 v 10:30 | Karma: 6,48 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Společnost

Petr Hrudka

Chcete lásku? Budete jí mít hned tisíckrát

Přemýšlel jsem, jestli následující řádky vůbec psát. Zda-li to má nějakou cenu, vždyť tím se nic nevyřeší. A nám, obyčejným českým divákům, nezbude nic jiného, než se s vysíláním nové turecké telenovele na obrazovce nejsledovanější domácí komerční stanici, prostě smířit. Ať se nám to líbí, nebo ne.

2.2.2011 v 10:30 | Karma: 12,59 | Přečteno: 2170x | Diskuse| Média

Petr Hrudka

Další zákaz. Neházejte všechny „do jednoho pytle“

Po nejrůznějších zákazech tu přichází další. Nezletilá mládež by nesměla od určité hodiny vstoupit přes práh do hospody a dalších podniků, kde se podává alkohol. Člověk si říká, že těch zákazů je snad až moc. Kouření v restauracích, kouření na zastávkách... Teď pití alkoholu nezletilých v barových podnicích. Co nás ještě čeká?

25.1.2011 v 10:30 | Karma: 11,30 | Přečteno: 2023x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Literární, filmový, hudební, divadelní, snad i výtvarný fanoušek s nepříliš tradičním náhledem na věci.