Politici se zase urazili

Nejen o zákoně o zveřejnění policejních odposleších a nejen o otisknutí Davida Ratha na titulní straně Reflexu, coby napůl sebe sama a napůl bývalého německého nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

David Rath a Adolf HitlerReflex.cz

Dnešek byl na poli politiky velmi rušný. A opět se v tom hrála tisková média. Za prvé: dnes projednávali politici nový zákon o zveřejnění policejních odposlechů, které se týkají rozhovory mezi českými vlídnými lidmi, kde se baví o úplatcích, a tak dále. No, a jelikož se právě tento zákon tak trochu více týká samotných politiků, chtěli, což se jim povedlo, odsouhlasit, aby novináři, kteří ve svém deníku zveřejní záznam policejního odposlechu budou žalování a bude jim hrozit vězení. Tady nastává svoboda slova a právo veřejnosti vědět, co všechno (ať je to špatné nebo dobré) se v politice a mezi politiky děje. Opravdu žijeme v demokratické zemi a každým dnem se to krásně dokazuje.

Druhá věc, která se týkala politiky, konkrétně poslance České strany sociálně demokratické Davida Ratha, bývalého ministra zdravotnictví a dnes hejtmana pro Středočeský kraj, byla ta, že se na dnešní titulní straně společenského týdeníku Reflex objevila koláž právě Davida Ratha společně s bývalým německým nacistickým vůdcem a předsedou německé NSDAP. Šlo o to, že tímto způsobem chtěli redaktoři Reflexu, dá se říct, že karikaturou s trochou satiry zobrazit Ratha, tak, jak jej vidíme – což dokazuje prohlášení samotného šéfredaktora Reflexu Pavla Šafra, že na tuto obálku obdržela redakce pozitivní reakce od čtenářů.

Zobrazení Davida Ratha společně s Adolfem Hitlerem je jakési vyjádření novinářů a redaktorů týdeníku Reflex na Rathovo vyjádření v rozhovoru pro Lidové noviny, kde připomněl (nešťastně), jak Hitler řešil v době druhé světové války ekonomickou krizi.

Je to prostě taková karikatura politika, který odpovídal v rozhovoru Renaty Kalenské celkem nešťastně.

No, a aby toho nebylo málo, Rath se, takříkajíc, naštval. Jeho karikatura se mu samozřejmě nelíbí (je v ní zobrazen nejen společně s Hitlerem, ale také na podkladu známky, kde je cena uveden 30 Kč – což je pěkná narážka na regulační poplatky), urazil se, a proto žádá o redakci Reflexu omluvu.

No jo no, to tak bývá. Člověk něco řekne, a když ho ostatní vezmou za slovo, novinářsky se tomu i pousmějí, tak je šrumec. A pak se mu něco nelíbí a žádá omluvu, i když mu je poté nic platná. Pane Rathe, kdybyste byl nezmiňoval v rozhovoru pro Lidovky Adolfa Hitlera a jeho řešení finanční krize, nebyl byste vyobrazen na titulní straně jako „druhá půlka“ pana Adolfa Hitlera… Měl jste trochu předtím přemýšlet, jaké by to mohlo mít důsledky. To se nevyplácí…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Hrudka | čtvrtek 5.2.2009 22:51 | karma článku: 20,11 | přečteno: 942x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45

Petr Hrudka

Den splněných přání

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78