Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politici a satira. Kdo by měl zvolnit?

Je tady zas. Ona vlastně nikdy nezmizela. Jenom si dala trochu menší pauzičku, dobu, kdy čekala na další úlovek. A ejhle! Vida. Opět se vrátila. Plná síly a odhodlání do dalšího boje. Nelítostného boje. Však si to ti pacholci zaslouží. Kdybyste nevěděli, tak je řeč o politické satiře.

Pavel Bém v reflexové karikature.Zdroj: internet

Pořád tu s námi je. Byla tu, je tu a bude. Ať chceme, nebo ne. Ona vlastně má svůj zasloužilý potenciál. Je všemi žádaná. Přece se tu nebudeme jen tak trápit s těmi chlapíky sami. Potřebujeme něco, co by nás trochu nakoplo. Abychom se zbytečně a zdlouhavě nenimrali v těch problémech, tak nás zachraňují kreslíři, kteří dokáží naše neoblíbence tak pěkně namalovat.

Jenomže. Ne všem se to zas líbí. Bohužel se to může kohokoli dotknout. Hlavně svých obětí, kteří satiru neberou na lehkou váhu. Proč taky, že jo. Vždyť to, co ti zdatní lidumilové v té své práci předvádějí, dělají podle vlastního nejlepší mínění a svědomí a myslí si, že to dělají zatraceně dobře. Ne-li skvěle.

Pokud si dobře pamatujete, už jsem o tom tady napsal. Před nějakým časem jsem si dovolil okomentovat příhodu, kdy se na titulní straně týdeníku Reflex objevila karikatura Davida Ratha „zkřížená“ s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem. To by ovšem nebyl členem ČSSD, kdyby se proti tomu neohradil. Promiňte, to by nebyl politikem. A jak to dopadlo? Nečekaně dobře. Vydavatelství časopisu se panu poslanci nemusí omlouvat. A taky proč, že jo. Vždyť redaktoři, kteří montáž urodili, vzali Davida Ratha za slovo. V jiném rozhovoru se zmínil (kladně) o praktikách Adolfa Hitlera…

A to by nebyla zábavná politika, kdyby se neozvali jiní. Shodou okolností všichni proti jednomu tisku. Petra Paroubková proti komiksu Zelený Raoul, který v Reflexu vychází, a pražský primátor Pavel Bém, který se hrdě ohradil (se zpožděním, v té době byl na Antarktidě) proti své karikatuře, kdy se před dvěma týdny objevil na titulní straně s prasečím rypáčkem. Sice zatím nevíme, jak proces s Pavlem Bémem dopadne, ale podle toho, jak finišují jiné spory, dokážeme si to lehce domyslet.

A v čem je vlastně chyba? Spíše v kom? V těch „obětích“, které si to (někteří jejich příznivci prominou) tak trochu zaslouží, dělají si to sami? Nebo v těch, kteří tyto vtípky provádějí, protože to občas trochu překousnou…

Politická satira se mi líbí. Proto se klaním k těm, kteří se stávají oběťmi. Však si za to ve většině případů mohou sami. Kdyby se David Rath v rozhovoru nezmínil o Hitleru, zřejmě by v podobné karikatuře nebyl. A kdyby paní Paroubková nesepsala svojí slavnou Ódu na manžela na svém blogu, jistě by se nestávala obětí známého komiksu (můžeme ji ale trochu pochválit za to, že si satiriky vzala „do huby“ v článku pro Magazín DNES). A kdyby se Pavel Bém na radnici nechoval tak, jak se chová, na titulní straně by se takto neobjevil.

Jenže. To máme tak. Ano, politická satira si na špacír nedá někoho jen tak. Všichni jistě víme, že kdyby tito tři udělali naprosto něco jiného, objevili by se – jistě – na jiné karikatuře. Ale objevili.

Takže, kdo by měl tedy zvolnit? Politici. Ti pacholci, kteří neustále dělají problémy, by se měli nad podobnými satirami pousmát. Žádné žaloby by neměli podávat, tím by si to ještě sami zhoršili. Jednak by ještě upoutali na karikaturu pozornost, co by určitě nechtěli, a jednak by si o nich jejich voliči mysleli, kdoví co. Přece ty karikatury a psané satiry jsou tu proto, aby čtenáři zapomněli na tu vážnou stránku politiky a trochu se vším pousmáli. A politici by se nad těmi obrázky a sloupky měli zasmát taky, protože smích léčí.

Autor: Petr Hrudka | neděle 17.1.2010 15:11 | karma článku: 15,86 | přečteno: 1552x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

Vešel do dveří. Ještě nenastala pozdní doba, která by se už schylovala k brzkému ránu, takže ho v klubu nečekali přehnaně podnapilí zákazníci, kteří by byli duchem nejspíš už někde jinde, čímž by svým expresivnějším chováním obtěžovali další přítomné, co by o to vůbec nestáli. Smiřoval se tak s tím, že se pravděpodobně nedočká nejrůznějších chvil, kdy by od těchto individuí zachraňoval bezradné slečny, které by o podobné konverzace vůbec nestály. Na okamžik toho ale zalitoval.

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45 | Přečteno: 465x | Diskuse| Letní povídka

Petr Hrudka

Den splněných přání

Letní povídka pro Víkend MF DNES. Je sedm hodin ráno a já už vstávám. Neobvyklé. Normálně vstávám tak po deváté. Občas i později. Nemám s tím problém. Hlavně po nějaké párty. Ale na dnešek jsem si budík nastavil na sedmou. Když mě ten den něco čeká, nemám problém vstát dřív. Dneska je totiž významný den. Den, na který jsem čekal už dobrých pár let. Den, na který snad nikdy nezapomenu. Den, který jsem si vždycky přál, že ho jednou prožiju. Den, kdy konečně uvidím moře, na vlastní oči.

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78 | Přečteno: 361x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Hrudka

Česko a Slovensko (ne)mají talent. Vyhrál cizinec

Včera večer si všichni televizní diváci mohli oddychnout. Další ročník talentové soutěže je pryč. Ale, jak už to tak většinou bývá, za sebou nakonec nechá hořký zážitek, o který se postaral ne jen absolutní vítěz (ne vlastní vinou), ale i celý štáb.

28.11.2011 v 16:37 | Karma: 10,26 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Kultura

Petr Hrudka

Televizním divákům vadí skrytá reklama. Není divu

Lidem začíná vadit skrytá reklama. Vyplynulo to z nejrůznějších stížností, které za uplynulý rok, kdy je (ne)skrytá reklama legální, diváci odeslali Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A i bez těchto stížností by se mohlo říct, že je tato nelibost už všeobecně známá. Jenom se o ní nemluvilo.

24.10.2011 v 10:30 | Karma: 9,94 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Média

Petr Hrudka

Máme „z veřejného zájmu“ právo vědět, že…

Média informovala o závažné nemoci známé herečky. Nám v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než na herečku myslet a politovat ji. Takové onemocnění si jistě nikdo z nás nepřeje. Je ovšem „z veřejného zájmu“ nutné informovat o takových skutečnostech, které záhy hraničí s lékařským tajemstvím? Vždyť jde o tak intimní věc.

1.9.2011 v 15:15 | Karma: 14,60 | Přečteno: 1909x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Literární, filmový, hudební, divadelní, snad i výtvarný fanoušek s nepříliš tradičním náhledem na věci.